Οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήταν βεβαίως κάποιο γεγονός που αιφνιδίασε, καθώς όλα έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο πλέον τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και απαιτείται προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
Αυτό επισημαίνουν στην κυβέρνηση και ήδη αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Επί τάπητος, κατά πληροφορίες, θα γίνει λεπτομερής αποτίμηση της κατάστασης, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι αυτής και θα τεθούν τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο (3.500 Έλληνες ζουν εκεί) και από Ισραήλ, το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί, ενώ η ελληνική πλευρά αναζητά, μέσω των διαύλων επικοινωνίας με τις τοπικές αρχές στον Λίβανο αλλά και στις Βρυξέλλες να αντλήσει κάθε δυνατή σχετική πληροφορία.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (που ακύρωσε λόγω της κατάστασης προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη) μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων θα περιγράψουν στα μέλη του Συμβουλίου τις ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων και θα δώσουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, με τον οποίο συμφωνήθηκε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διαθέσει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, κατόπιν αιτήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μεταναστευτικές ροές
Μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να καταλάβει και η προγραμματισμένη άσκηση επί χάρτου για το μεταναστευτικό. Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο να εμφανίζεται έτοιμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως έκανε γνωστό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζονται σχέδιο για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των προσφύγων που θα επιδιώξουν να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, η πληρότητα όλου του συστήματος, του συνόλου δηλαδή των δομών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, βρίσκεται κοντά στο 50%. Με το δεδομένο ότι φιλοξενούνται 21.000 άνθρωποι, ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να διπλασιαστεί και «σε ακραίες συνθήκες να φιλοξενήσουμε και λίγο παραπάνω».
Παρέμβαση για τις επικείμενες προσφυγικές ροές έκανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η έντονη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τον Λίβανο, αλλά και το ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου πολέμου στην περιοχή, έχει οδηγήσει στην αύξηση των προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα οι χώρες υποδοχής να πρέπει να λάβουν άμεσα απαντήσεις από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Ανοίγουν οι πόρτες της κολάσεως», δήλωσε ο καθηγητής, βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης (στο Action24). Έκανε λόγο για «ευρύτερη ανάφλεξη, πάρα πολύ επικίνδυνη» και εκτίμησε πως «η επίθεση του Ιράν δεν έχει σχέση με αυτό που έκανε τον Απρίλιο. Τώρα μιλάμε για βαλλιστικούς πυραύλους, είναι πολύ πιο δύσκολο να τους αναχαιτίσεις». Παρατήρησε δε ως μια από τις συνέπειες της κλιμάκωσης αυτής, την τιμή του πετρελαίου «που πήρε την ανιούσα».