Άλλη μία μάχη θα δώσει σήμερα η νέα πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής με τον Στέφανο Κασσελάκη, ίσως καθοριστική για τις εξελίξεις, καθώς θα τεθούν προς ψήφιση οι προϋποθέσεις για προεδρική υποψηφιότητα.
Το γεγονός ότι η Πολιτική Γραμματεία δεν άλλαξε σημαντικά κριτήρια που υπάρχουν ήδη, δεν σημαίνει τίποτα, καθώς οποιοδήποτε μέλος της Κ.Ε μπορεί να θέσει σήμερα σε ψηφοφορία μία πρόταση και αυτή να ψηφιστεί.
Για κάποια στελέχη (της νέας πλειοψηφίας) αρκεί η δέσμευση των υποψηφίων πως “σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων”. Διότι, όπως λένε, εάν ο κ. Κασσελάκης αποδεχτεί αυτή τη δέσμευση, τότε αυτομάτως κάνει σαφές ότι αποδέχεται και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να τον “καθαιρέσει” από το αξίωμα του προέδρου.
Άλλα στελέχη πάντως επιμένουν ότι πρέπει να τεθούν κι άλλα κριτήρια που αφορούν την διαφάνεια στα περιουσιακά του υποψηφίου (σ.σ. να καταθέσει το πόθεν έσχες στα αρμόδια όργανα), να μην έχει οφειλές στο Δημόσιο κ.λπ.
Η φράση της Όλγας Γεροβασίλη πως “δεν θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τον κ. Κασσσελάκη στη χώρα” και “θα δώσουμε μάχη υπέρ βωμών και εστιών για επιστροφή του κόμματος στην πολιτική ορθότητα”, δείχνει ότι η αναμέτρηση των δύο πλευρών αναμένεται ακόμα πιο σκληρή το επόμενο διάστημα. Διότι εάν ο κ. Κασσελάκης πάρει “κατ΄αρχάς” το πράσινο φως για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει από τις συμπληγάδες του έκτακτου συνεδρίου (το οποίο θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες) και θα τεθεί στην τελική κρίση της κάλπης.
Ο Χρήστος Σπίρτζης μάλιστα κατέθεσε και επισήμως στην Κ.Ε. την πρόταση να προστεθεί στα κριτήρια-φίλτρα των υποψηφίων και η υποβολή πόθεν έσχες για να λάβουν το πράσινο φως.
Σύμφωνα με την πρόταση του: “Οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο”.
Στην Άρτα ο Στ. Κασσελάκης, αντίδραση από Ο. Γεροβασίλη
Ο ίδιος τρενάρει την ανακοίνωση των αποφάσεων του, περιμένοντας προφανώς τις σημερινές αποφάσεις της Κ.Ε. σχετικά με τα περίφημα κριτήρια ή “φίλτρα” που θα τεθούν για τους υποψηφίους. Η αντίστροφη μέτρηση πάντως έχει αρχίσει και μένει να φανεί εάν θα αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιλέξει αυτόνομη πορεία.
Αυτή η αναμονή, πάντως, δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει τις περιοδείες του ανά τη χώρα. Επέλεξε μάλιστα για πρώτο σταθμό την Άρτα, που είναι εκλογική περιφέρεια της κ. Γεροβασίλη. Κίνηση που δίνει το στίγμα της “πυγμής” που επιλέγει, σε κάθε περίπτωση, απέναντι στους “κομματικούς”.
H αντίδραση της κ. Γεροβασίλη ήταν άμεση μέσω social media: «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι”, έγραψε.
Ο ίδιος τρενάρει την ανακοίνωση των αποφάσεων του, περιμένοντας προφανώς τις σημερινές αποφάσεις της Κ.Ε. σχετικά με τα περίφημα κριτήρια ή “φίλτρα” που θα τεθούν για τους υποψηφίους. Η αντίστροφη μέτρηση πάντως έχει αρχίσει και μένει να φανεί εάν θα αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιλέξει αυτόνομη πορεία.
Από την άλλη πλευρά, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακούγεται ως το πιο πιθανό για την διεκδίκηση της προεδρίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι από το “αντι-κασσελακικό” στρατόπεδο ώστε να δημιουργηθούν, μετά, και οι γνωστές συμμαχίες εν όψει του δεύτερου γύρου.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. θα οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα: η πλειοψηφία εμμένει στην αρχική απόφαση για έκτακτο συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου και για προεδρικές εκλογές στις 24 του μήνα (με τον δεύτερο γύρο, αν χρειαστεί, στην 1η Δεκεμβρίου). Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν έως 24 Οκτωβρίου σύμφωνα με την εισήγηση.
Ο Παύλος Πολάκης και στελέχη της πλευράς Κασσελάκη επέμειναν στην επίσπευση των διαδικασιών κατά ένα μήνα, οπότε όλα θα κριθούν στη νέα ψηφοφορία. Ο κ. Πολάκης προχώρησε, πάλι, σε αυτοκριτική για την αρχιή στήριξη στον κ. Κασσελάκη: “Όλοι ξέρετε ότι στήριξα αρχικά το Στέφανο, προσπάθησα να βοηθήσω και συγχώρησα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια”, είπε. Και πρόσθεσε: “Όμως έτσι δεν πάμε μπροστά, δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής”.
Την πρόταση για επίσπευση στήριξε εκ νέου (σ.σ. όπως και στην Πολιτική Γραμματεία) η Θεοδώρα Τζάκρη, εκ μέρους της “κασσελακικής” πλευράς.
N. Παππάς: Καταστατικό συνέδριο
Όπως αναμενόταν, ο Νίκος Παππάς κατέθεσε και επισήμως στη συνεδρίαση την πρόταση του να είναι και καταστατικό το έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να δεσμευτεί όποιος εκλεγεί πρόεδρος ότι θα κινηθεί εντός πλαισίου και όχι “με λευκή επιταγή”.
Ο κ. Παππάς αντέδρασε έντονα με τον χαρακτηρισμό “πραξικόπημα” της απόφασης της Κ.Ε. να καθαιρέσει τον κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι, σύμφωνα με το καταστατικό, “όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές”.