Οι διαστάσεις που πήραν οι διαρροές περί “φωτογραφικού αποκλεισμού” του Στέφανου Κασσελάκη από την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν τη νέα πλειοψηφία της Κουμουνδούρου να χαμηλώσει ταχύτητες. Και, πλην απροόπτου, να βγάλει από το τραπέζι το ενδεχόμενο παραπομπής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα οποιασδήποτε ποινής, πόσο μάλλον της διαγραφής.
Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συζήτησαν χθες τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή.
Ο κ. Κασσελάκης τελεί εν αναμονή αυτών των αποφάσεων ώστε, στην περίπτωση που εκτιμήσει ότι τα κριτήρια είναι “φωτογραφικά” για τον αποκλεισμό του, να πάρει τις αποφάσεις του. Δηλαδή, “ακόμα και να προχωρήσει σε δικό του κόμμα”, όπως αναφέρεται, καθώς, σε αυτή την περίπτωση, “κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει για «διασπαστή»”.
Το βασικό κριτήριο-φίλτρο που συζητήθηκε χθες είναι η δέσμευση των υποψηφίων ότι σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Όπως αναφέρουν πηγές, εάν ο κ. Κασσελάκης δεσμευτεί, τότε δεν θα μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει εκτροπή την καθαίρεσή του αφού αποφασίσθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.
Άλλες προϋποθέσεις που συζητήθηκαν είναι η υποβολή πόθεν έσχες των υποψηφίων ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται ότι δεν χρωστούν σημαντικά ποσά στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα έθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ερώτημα ποιος θα ελέγχει τα πόθεν έσχες, εάν δεν έχουν περάσει από τις γνωστές διαδικασίες της Βουλής, δεν απαντήθηκε. Είναι ένα θέμα πάντως που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Δεν επισπεύδονται οι κάλπες
Το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει, δηλαδή 1-3 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο, 24 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και 1η Δεκεμβρίου ο δεύτερος.
Η πρόταση του Παύλου Πολάκη για επίσπευση των προεδρικών εκλογών κατά σχεδόν ένα μήνα, δεν έγινε δεκτή ούτε χθες, καθώς στηρίχθηκε μόνο από την Θοδώρα Τζάκρη και την Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Ο κ. Πολάκης επέμεινε, λέγοντας ότι θα το θέσει στην Κεντρική Επιτροπή. Η πρόταση για επίσπευση, άλλωστε, σημαίνει ότι αντί για έκτακτο συνέδριο (που προϋποθέτει εκλογή συνέδρων) πρέπει να γίνει διαρκές συνέδριο (που συμμετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου συνεδρίου) με μοναδικό θέμα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.
Τα μέλη της Π.Γ. επέμειναν, επίσης, να μην ασχοληθεί το έκτακτο συνέδριο με αλλαγές στο καταστατικό. Ο Νίκος Παππάς ωστόσο επέμεινε να είναι και καταστατικό, έτσι ώστε όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος να μην μπορεί να ανοίξει πάλι θέμα αλλαγών.
Την απόφαση - και σ' αυτό το θέμα - θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. συζητήθηκε… η απαγόρευση στα συντονιστικά όργανα των Νομαρχιακών Οργανώσεων να εκδίδουν ανακοινώσεις κατά της καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη, οι οποίες όμως πληθαίνουν καθημερινά. Απόφαση δεν ελήφθη.
Το «δίευρο» να γίνει «πεντάευρο»;
Ένα θέμα που θα συζητηθεί αναγκαστικά τις επόμενες ημέρες αφορά την δεινή οικονομική κατάσταση του κόμματος, δεδομένου του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται η διενέργεια του συνεδρίου και οι προεδρικές εκλογές. Κόστος που, αθροιστικά, ξεπερνά κατά πολύ τις 600-700.000 ευρώ, σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις τρέχουσες ανάγκες του.
Μία πρόταση είναι να αυξηθεί η συνδρομή του μέλους που θα προσέλθει στις προεδρικές κάλπες: αντί δύο ευρώ (που ήταν το 2022 και πέρυσι) να ανέλθει στα πέντε ευρώ “ή και παραπάνω”.
Μία τέτοια αύξηση βεβαίως θα αποδώσει μόνο εάν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός όσων προσέλθουν στις κάλπες: “με το περίφημο ‘δίευρο’ εξασφαλίσαμε 300.000 ευρώ αφού ψήφισαν 150.000 παλιά και νέα μέλη. Εάν τώρα ο αριθμός μειωθεί αισθητά, το οικονομικό όφελος θα είναι μικρό”.
Και η πολιτική ζημιά ακόμα μεγαλύτερη, φυσικά.