Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, υποψήφιος για πρόεδρος δηλώνει ο Πολάκης

Σήκωσαν το γάντι στον Κασσελάκη οι «87», δηλώνει υποψήφιος για πρόεδρος ο Π. Πολάκης. Φατρίες έφαγαν τον Τσίπρα, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα διώξει τον Μητσοτάκη η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής ή μια νεφελώδης δήθεν κεντροαριστερά. Κάποιοι δεν θέλουν να φτάσουμε σε καταστατικό συνέδριο».

Δημοσιεύθηκε: 7 Σεπτεμβρίου 2024 - 13:50

Τελ. Ενημ.: 7 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:44

Load more

Κατατέθηκε και επισήμως από τους «87» η πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη, η οποία συνοδεύεται από το αίτημα για νέες προεδρικές κάλπες. Θέμα ηγεσίας έθεσε, όπως αναμενόταν, ο Παύλος Πουλάκης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε μάλιστα ότι έκανε λάθος με τη στήριξη που έδωσε στον κ. Κασσελάκη πέρυσι, όταν διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος, καθώς στην πορεία κατάλαβε ότι «δεν κάνει για πρόεδρος».

Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του χωρίς να καταθέσει πρόταση μομφής, λέγοντας «δεν θα κάνουμε αυτή τη δουλειά». Φράση που ερμηνεύτηκε ως στήριξη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι «87».

Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα είναι φανερή ή μυστική η ψηφοφορία.

H πρόταση των «87»

«Αφού δεν σήκωσε ο ίδιος το δικό μας γάντι για προσφυγή στη βάση, σηκώσαμε εμείς το δικό του ‘κάντε μου πρόταση μομφής’», λένε στελέχη της ομάδας των «87».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί οι «87» κυκλοφόρησαν κείμενο σκληρής κριτικής στον πρόεδρο του κόμματος, το οποίο συνοδευόταν από 100 υπογραφές.

Κατά τους ίδιους, η δύναμή τους είναι μεγαλύτερη στην Κεντρική Επιτροπή και αυτό, λένε, θα φανεί στην ψηφοφορία. Η οποία, όπως τονίζουν, θα πρέπει να γίνει με κάλπη, να είναι δηλαδή μυστική, ώστε να ψηφίσουν ελεύθερα τα μέλη.

Αίτημα το οποίο χαρακτηρίζεται «αδιανόητο» από στελέχη της ηγεσίας, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος όταν στελέχη της Κ.Ε. «θα ψηφίσουν αλλιώς φανερά και αλλιώς μυστικά».

Το κείμενο της πρότασης μομφής καταλήγει ως εξής:

«Με ευθύνη του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα – καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο, που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γιατί ο πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του 4ου συνεδρίου, μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής, τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.

Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ, 100 μέλη της ΚΕ ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ 4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε με την άμεση προσφυγή στη βάση.

Η ομιλία Κασσελάκη

Εύχομαι ο τρόπος που θα μιλήσει ο καθένας να είναι αντάξιος της ιστορίας του κόμματος δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Εγώ θα το κάνω πράξη.

Θα ήθελα να έχουμε κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Πόσα περάσαμε τον τελευταίο χρόνο. Κι’ όμως είμαστε όλοι σε αυτή την αίθουσα.

Η ΚΕ έχει δυο επιλογές: να χαράξουμε οδικό χάρτη για το μέλλον για την όσο το δυνατόν γρήγορη λύτρωση της χώρας από την κυβέρνηση. Η δεύτερη να συνεχίσουμε μια στείρα αντιπαράθεση που απωθεί τον ελληνικό λαό και πληγώνει τη βάση μας.

Θέλω να πιστεύω ότι επιδιώκουμε το πρώτο και όχι να γίνουμε ο «χρήσιμος ηλίθιος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταστρέφει τη χώρα. Επ’ αυτών θα μιλήσω αναλυτικά στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε.

Ο Κασσελάκης αναφέρθηκε στις καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και στο επεισόδιο στην Κάσο με την Τουρκία. Η Ελλάδα μαστίζεται από οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση, είπε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταρρέει υπό το βάρος της αλαζονείας που έφερε, υποστήριξε. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση κέρδισε από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το 2023 το θάρρος να πει «θέλω να κυβερνήσω».

Αυτός που πρέπει να διώξει τον Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, ούτε μια νεφελώδης δήθεν κεντροαριστερά στην οποία θα πάνε κάποιοι από αυτούς, με όλους αποστάτες που ο λαός έστειλε σπίτια τους και ελπίζω ότι όλοι εδώ έχουμε την πολιτική ευφυία να μην θέλουμε να είμαστε ανάμεσά τους.

«Ενώ θα έπρεπε να φωνάζουμε στη ΝΔ φύγετε κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους φύγε», συνέχισε. Το παλιό κάνει τα ίδια: αρνείται ότι ξεπεράστηκε από τα πράγματα και θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί. Δεν το κατηγορώ, είναι η φύση του, αλλά και η φύση του νέου είναι να γεννιέται.

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Αφιέρωσα πολλές ώρες ώστε να είμαστε μαζί με όλους όσους έφυγαν. Ηταν ανέφικτο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα. Ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα οι φατρίες τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, αφού πρώτα τον αποδομούσαν καθημερινά στα κανάλια. Τότε ήταν ο Φίλης και ο Τσακαλώτος, σήμερα απλά αλλάξαν τα ονόματα. Αυτές οι φατρίες είναι που τον εμπόδισαν να αλλάξει το κόμμα παρότι κατάφερε να αλλάξει πολλά στη χώρα.

Μιλάμε για την ενότητα που έφαγε δυο φορές εκλεγμένο πρωθυπουργό ή αυτή που θέλει να φάει εκλεγμένο πρόεδρο μετά από 11 μήνες; αναρωτήθηκε. «Η ενότητα απαιτεί ενότητα στην ψυχή και τη συντροφικότητα».

Χρειάζεται μια νέα ενότητα που βάλει τέλος στα οικόπεδα που χτίζουν μόνο τα αυθαίρετα «εγώ» των ιδιοκτητών τους. «Οποτε πάω να φύγω μπροστά βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που έχει δημιουργηθεί για να μην μπορεί να φτιαχτεί τίποτα. Γιατί λειτουργούσε ένα σύστημα ισορροπίας ομάδων. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε το 2023».

Μου λένε οι ψηφοφόροι άλλαξε τα όλα. Προσπαθώ απέναντι σε μια αδυσώπητη γραφειοκρατία. Ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε. Και αυτό δεν είναι προεξοφλημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφασίσει την αργή βύθισή του, είπε.

Εγω μπορώ να δεσμευτώ ότι θα προσπαθήσω να γεννηθεί το νέο. Δεν κοροϊδεύω κανένα. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος. Το ξέφωτο είναι το καταστατικό συνέδριο και γι’ αυτό κάποιοι κάνουν τα πάντα να μην φτάσουμε εκεί, υποστήριξε.

Οπως είπε ο ίδιος καταθέτει προτάσεις, αλλά είναι ανοικτός στο να υιοθετήσει καλύτερες από τα στελέχη του κόμματος. Δεν φοβάμαι να αλλάξω ιδέες και να δεχτώ καλύτερες από τις δικές μου. Άλλο σοβαρό κόμμα, άλλο αρχηγικό κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις προτάσεις του για τις αλλαγές στο κόμμα. Μεταξύ αυτών ζήτησε όλα τα μέλη της ΚΕ να εκλέγονται ανά περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Εισηγείται να καταργηθούν τοπικές φράξιες που στοίχισαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό θα γίνει με έναν τρόπο: όλα τα μέλη της ΚΕ να εκλέγονται από κάθε περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της. Για παράδειγμα, άλλους υποψηφίους να εκλέγει η Δυτική Αττική, άλλους ο Νότιος Τομέας κοκ

Οπως είπε υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκλέγονται από τη βάση. Ο πρόεδρος κρατά μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας

Το ξεκαθάρισμα

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης:

Αλέξης Τσίπρας: Ηταν αυτός που με έφερε στην πολιτική. Τιμώ την κυβέρνησή του. Παρέδωσε χώρα όρθια με ρύθμιση χρέους και γεμάτα ταμεία. Εχω τρεις επιμέρους διαφωνίες: το πρώτο εξάμηνο, τον νόμο Κατρούγκαλου και το ύψος του «μαξιλαριού». Η παρέμβασή του στο πρόσφατο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου θα παραμείνει πάντα γι’ αυτό είπα «Αλέξη έλα και ανέλαβε, αλλά αν δεν θέλεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο». Το ότι δεν έκανε κάτι από τα δυο το σέβομαι. Θα θυμίσω όμως ότι οι πρώην πρόεδροι συνηθίζεται να στηρίζουν δημόσια τους διαδόχους τους.

Μαύρο χρήμα: Αλήθεια εγώ ήρθα να σας πω πως λειτουργούν τα πράγματα; Εγω τα είδα σε λίγους μήνες και άλλοι δεν τα ξέρουν; Πώς η ΝΔ έκανε την ακριβότερη καμπάνια στην Ευρώπη; Εγώ ξεκαθάρισα στον ΣΥΡΙΖΑ «μαύρο χρήμα» ποτέ.

Κομματικά ΜΜΕ: Με 8 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση μιλούσατε για κλείσιμο της Αυγής, πώς θα μπορούν να λειτουργήσουν τώρα με την μισή χωρίς ριζικές αλλαγές. Τι κάνατε τα χρόνια πριν εκλεγώ για τις αποφάσεις του 2022. Δεν θα μου φορτώσετε τον μουτζούρη γιατί τόσα χρόνια δεν κάνατε τίποτα.

Παύλος Πολάκης: Ο άνθρωπος-κρίκος στο κόμμα. Πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα σημαίνει ότι όταν κάνεις ένα λάθος επιμένεις. Το σπάω αυτό. Επέδειξε μη αποδεκτή συμπεριφορά, αλλά θα μπορούσε να του γίνει μια σύσταση. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Όταν το κατάλαβα το διόρθωσα. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου, παρότι ήξερα ότι θα έβλεπα πρωτοσέλιδα «υποτάχθηκα στον Πολάκη».

Ο Παύλος βρισκόταν σε άλλη τροχιά, είχε πάρει τις αποφάσεις του και το γνώριζα. Όμως έκανα ότι επέβαλε η συνείδησή μου.

Τα τρολς του διαδικτύου: Δεν παρέλαβα τρολς, δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά δεν έχει. Με τα οικονομικά μας είναι αστείο να μιλάμε γι’ αυτά. Επειδή πολλοί ανώνυμοι λογαριασμοί ήταν μαζί μου και τώρα εναντίον μου τι συνέβει; Τους απέλυσα εγώ και τους προσλάβατε εσείς; Οσο με αφορά θα είμαι απέναντι στη χυδαιότητα.

Lifestyle: Ηρθα από χώρα με διαφορετική κουλτούρα. Υπέπεσα στην υπερέκθεση και το πλήρωσα. Προσπαθώ μετά τις ευρωεκλογές να διαφυλάξω κάθε πτυχή της προσωπικής μου ζωής. Αν κάποιοι μου προσάπτουν μια λίστα γάμου που διέρευσε παρά τη θέλησή μου ας αντιληφθούν ότι δεν τους χωρίζει τίποτα από την Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ. Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική αναφορά στον Παύλο Πολάκη: ανεβάζεις στα μέσα φωτογραφίες με την οικογένειά σου, με ψαρέματα κτλ. Που αρχίζει και που τελειώνει το lifestyle; Μήπως δεν είναι στην περίπτωσή σου γιατί είναι της αντρικής σχολής; (σ.σ. πρόκειται για γνωστή φράση του Αντώνη Σαμαρά) Εγώ είμαι ο ίδιος και δεν ντρέπομαι να κυκλοφορήσω και κάτω και πάνω από τα 300 μέτρα (σ.σ. αναφορά για τα όσα είχε πει ο Παύλος Πολάκης προ μηνών για τον γάμο ομοφύλων). Ας καταλήξουν τι είναι αυτό που ενοχλεί; Το lifestyle, ή ο νέος, ο gay, το αμερικανάκι;

Ο δεξιός Κασσελάκης: Τα σκουριασμένα αριστερόμετρα να τα κρατήσετε σπίτι σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα πιο αριστερός στην ουσία από τις εποχές Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου.

Social Media: Ολοι θαύμασαν το επίτευγμα του Κ. Μητσοτάκη να ξεχαστεί το θέμα των Τεμπών. Όταν κερδίσαμε την πρωτιά στους νέους στις ευρωεκλογές με είπαν πρόεδρο του tik tok. Σε όλο τον κόσμο σχεδιάζονται καμπάνιες μέσω social media.

Η παρουσία στα ΜΜΕ: Πώς βγαίνουμε στη δημόσια σφαίρα; Επικοινωνούμε τις προτάσεις μας; Εχουν αναρωτηθεί κάποιοι γιατί τους καλούν καθημερινά τα κανάλια που μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ; το καρφί του Κασσελάκη.

Διαγραφές: Αναφέρθηκε πλαγίως στον Χρ. Σπίρτζη και τις επιθέσεις εναντίον του. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε για να μην μπορεί να διαγραφεί κανείς. Αυτό θα αλλάξει, είπε.

 Ονομα: Πρότεινα ένα όνομα, δεν άρεσε, δεν έχω πρόβλημα. Θα αποφασίσει το συνέδριο ποιο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος.  

Υπονόμευση στις κάλπες

Οπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ο Αλέξης Τσίπρας στο προηγούμενο συνέδριο πρότεινε εκλογές. Σήκωσα το γάντι και βρήκαμε υποψήφια μιας ημέρας. Νόμιζα ότι πέρασε τη κρίση. Δυστυχώς ήταν μια ανακωχή 40 ημερών για να πάμε στις ευρωεκλογές. Πήγαμε σε αυτές με «λευκή απεργία» κάποιων μελών και ορισμένους να μοιράζουν ψηφοδέλτια της Νέας Αριστεράς. Καταφέραμε όμως να φύγουμε από το μονοψήφιο των δημοσκοπήσεων και να πάρουμε 15%. Τότε μου φάνηκε μικρό. Τώρα που ξέρω τι παιζόταν από πίσω μου φαίνεται μικρός άθλος

Η εκεχειρία τελείωσε την επόμενη των εκλογών. Δεν είχαν το μονοψήφιο ή την τρίτη θέση που ήθελαν να μου χρεώσουν. Είχαν ένα 18% που έγινε 15%. 

Από τότε άρχισε το ξέσκισμα της σάρκας: κάποιοι μετρούσαν καθημερινά κουκιά για να τους βγει η πρόταση μομφής. Οταν είδαν ότι δεν βγαίνει ζητούν από εμένα να πάω σε εκλογές. Και έχουν τα μέσα της διαπλοκής να λένε «φοβάται την καρέκλα».

Είναι τραγική ειρωνεία να λέγονται αυτά σε ένα κόμμα που κάθε ένας που φεύγει την παίρνει μαζί του. Δεν έχω ανάγκη την καρέκλα κάθομαι λίγο σε αυτή, γυρίζω διαρκώς την Ελλάδα. Δεν μου είναι άνετη η καρέκλα, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια. 

Ο κόσμος μας λέει «κουράσατε», δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ όσο τρώγεστε μεταξύ σας, τόνισε. Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο, κατέληξε. Δεν θα σηκώσω το γάντι, θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας, καταθέστε πρόταση μομφή, θέλω να το κάνετε, να το δουν οι πολίτες, να το δουν τα μέλη του κόμματος. 

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων