Την τακτική «δεν φεύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μένουμε και παλεύουμε για να αλλάξει η πολιτική πορεία του» προβάλλει η ομάδα των “87”, κλείνοντας προς το παρόν κάθε συζήτηση περί άμεσης αποχώρησής τους είτε από το κόμμα είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο, που αναμένεται θυελλώδης, προ(σ)καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει μόνος του θέμα νέας προσφυγής στη βάση για εκλογή προέδρου, «αντί να λέει ‘όποιος θέλει ας μου κάνει πρόταση μομφής’».
«Να πάρει την ευθύνη και να προσφύγει στη βάση. Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα και ότι η βάση τον στηρίζει. Γιατί θέλει πρόκληση; Να το επιλέξει μόνος του», δήλωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη (στο Action 24). Με τη διαβεβαίωση πως όποιος/όποια χάσει τις εκλογές θα παραμείνει στο κόμμα. Δεν απάντησε πάντως στο ερώτημα εάν θα θέσει η ίδια υποψηφιότητα, καθώς περιορίστηκε να πει «δεν το έχω σκεφτεί».
Επ' αυτού, η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά τόνισε (με νόημα) χθες: «Η πρόθεση του κ. Κασσελάκη είναι να ενώσει. Ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα ήθελε να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμη εκλογική διαδικασία, αυτό όμως ίσως και να μην μπορεί να αποφευχθεί. Αν κάποιοι θέσουν θέμα αμφισβήτησης, θα γίνουν όλα όσα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος».
Με άλλα λόγια, η κ. Κεχαγιά ανέδειξε τη θέση του προέδρου «όποιος θέλει ας μου κάνει πρόταση μομφής».
Ασαφές, πάντως, παραμένει εάν οι “87” (ή “φρουρά Τσίπρα”) θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη, στην περίπτωση που ο ίδιος δεν σηκώσει το (νέο) γάντι και δεν ζητήσει εκλογές. Κι αυτό διότι η εσωκομματική αριθμητική δεν δημιουργεί προσδοκίες ότι θα περάσει μία πρόταση μομφής, μετά την επαναβεβαίωση της συμμαχίας Κασσελάκη-Παππά και το χαμήλωμα των τόνων από τον Παύλο Πολάκη, ως αποτέλεσμα της διαγραφής της Αθηνάς Λινού.
Όπως έχουμε σημειώσει… πολλάκις, η προεδρική πλειοψηφία αριθμεί περίπου 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε εάν Κασσελάκης-Παππάς-Πολάκης προσέλθουν μαζί, οι αποφάσεις θεωρούνται δεδομένες.
Ένα άλλο ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι εάν ως deadline για όλα τα παραπάνω τεθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή το συνέδριο στις 3-6 Οκτωβρίου.
Στελέχη από όλες τις πλευρές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου, τόσο για πολιτικούς λόγους («θα μας δείρει η κοινωνία, αν συνεχίσουμε έτσι») όσο και επειδή θεωρείται «εξαιρετικά δύσκολο» να έχουν οι “87” την πλειοψηφία στο σώμα των συνέδρων.
«Σωστά δεν παραιτείται η Λινού»
Αναφορικά με το ζήτημα της Αθηνάς Λινού, οι “87” αποφεύγουν να συμφωνήσουν με τη διαγραφή της από την Κ.Ο. ή να την καταδικάσουν, προβάλλοντας ως εξήγηση την άγνοια που έχουν για τις καταγγελίες εναντίον της. Όπως λένε, δηλαδή, η κ. Λινού έστειλε μεν στο γραφείο του κ. Κασσελάκη τις 459 σελίδες με τα στοιχεία για τις απευθείας κρατικές επιχορηγήσεις στο Ινστιτούτο της “Prolepsis”, ωστόσο οι ίδιοι δεν έχουν ενημερωθεί επ' αυτών.
Προς το παρόν, στηρίζουν την απόφασή της να μην παραιτηθεί από βουλευτής, συμφωνώντας με το επιχείρημά της πως εάν το έκανε, θα ήταν σαν να παραδεχόταν την ενοχή της. Δεδομένου ότι η κ. Λινού ανήκει στην ομάδα των “87”, είναι προφανές ότι σύντομα θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση επί των στοιχείων και επί της “νομιμότητας” των απευθείας αναθέσεων.
Η διαγραφή έγινε «γέφυρα»;
Όσο για τον Παύλο Πολάκη, η διαγραφή της κ. Λινού φαίνεται ότι αποτελεί τη γέφυρα με το επιτελείο Κασσελάκη, το οποίο κατηγορούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες για ατολμία και αδυναμία να πάρει θέση επί των καταγγελιών.
«Απλά, δικαίωση», έγραψε στα social media αμέσως μετά τη διαγραφή της βουλευτού. Ενώ έδειξε προς την πλευρά της… γέφυρας, δηλώνοντας πλέον «σκεπτικός» για τις επόμενες κινήσεις του και όχι έτοιμος για πόλεμο, δηλαδή πρόταση μομφής στον πρόεδρο, όπως υπονόησε σαφώς την προηγούμενη εβδομάδα.