Πέρασε η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη να αναλάβει ο Νίκος Παππάς τη θέση του Σωκράτη Φάμελου. Στην ψηφοφορία που προκάλεσε ο τελευταίος αρνούμενος να παραιτηθεί συνολικά 17 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Κασσελάκη και 12 κατά. Υπήρξαν και τέσσερα παρών.
Υπέρ ψήφισαν οι: Νίκος Παππάς, ένα Δούρου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Θοδώρα Τζάκρη, Έλενα Ακτίτα, Γιώτα Πούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώργος Γαβρήλος, Ράνια Θρασκιά, Καλλιόπη Βέττα.
Αρνητική ήταν η ψήφος των Όλγας Γεροβασίλη, Σωκράτη Φάμελου, Διονύση Καλαματιανού, Κατερίνας Νοτοπούλου, Αθηνάς Λινού, Μαρίνας Κοντοτόλη, Κώστα Μπάρκα, Γιώργου Ψυχογιού, Συμεών Κεδίκογλου, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και Χρήστου Γιαννούλη.
“Παρών” δήλωσαν οι Γιώργος Καραμέρος, Μίλτος Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού.
Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα
Η νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε όταν ο ο Στέφανος Κασσελάκης στην αποψινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές.
Για πρόεδρο της Κ.Ο. πρότεινε τον Νίκο Παππά και για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρρακιώτη και την Νίνα Κασιμάτη. Εκτός, έμειναν οι μέχρι τώρα εκπρόσωποι Διονύσης Καλαματιανός και Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος θα είναι ο Βασίλης Κόκκαλης. Ολα τα στελέχη που αναλαμβάνουν θέσεις χαρακτηρίζονται «προεδρικοί».
Ο συντονισμός των τομεαρχών ανατέθηκε στην Γιώτα Πούλου με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου.
Ο Σ. Φάμελος αρνήθηκε αυτή την εξέλιξη, μίλησε για «αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις» που ενισχύουν την εσωστρέφεια. Δεδομένου ότι επέμεινε στη θέση του έγινε η ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξαν προτάσεις από βουλευτές (μεταξύ αυτών ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Γιώργος Καραμέρος) να αναβληθεί η συνεδρίαση της Κ.Ο. για να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν ψύχραιμες συζητήσεις.
Γιατί τον Παππά, «ευχαριστώ τον Σωκράτη»
Η αλλαγή του προέδρου της Κ.Ο. εξηγήθηκε ως εξής από τον κ.Κασσελάκη: «Προτείνω τον Νίκο για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.
Την οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους.
Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας.
Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπηθεί όσο κανένα άλλο κόμμα για αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με λίστες Πέτσα και κουρέματα σε δάνεια, έχει χτίσει έναν μηχανισμό που ειδικεύεται στη δολοφονία χαρακτήρα. Κάτι που επιχειρούν λυσσαλέα να πετύχουν με μένα και φυσικά κάτι που έχει βιώσει και ο Νίκος.
Χωρίς υπεκφυγές, λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κερδίσουν. Ούτε πρόκειται να βγούμε ποτέ να δηλώσουμε τη μεταμέλειά μας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Έχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».
«Αμφισβητήθηκα αμέσως μετά την εκλογή μου»
Στη συνέχεια ο κ.Κασσελάκης αναφέρθηκε στις εναντίον του εσωκομματικές επιθέσεις από την πρώτη στιγμή “που η βάση με εξέλεξε πρόεδρο για τρία χρόνια”. Κάλεσε και πάλι όσα στελέχη του ζητούν να παραιτηθεί και αντιδρούν στις αλλαγές στο κόμμα, “να θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος”.
Συγκεκριμένα τόνισε: “Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον Πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά.
Είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις και τριβές πριν αλλάξουν όλα στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο. Γιατί θα αλλάξουν όλα. Είμαι όμως αποφασισμένος: το κόμμα θα απωλέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση. Με μια νέα δομή που θα φέρει γείωση και οργανωτικό ιστό στην κοινωνία των πολιτών, που με τη σειρά της θα κάνει την επανεκλογή σας πολύ πιο εύκολη από ότι στο παρελθόν. Θα έχετε στο πλευρό σας το πιο σύγχρονο κομμα στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη.
Η βάση με εξέλεξε πριν από 11 μήνες για τριετή θητεία. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας μου άρχισε από την πρώτη εβδομάδα. Εκδηλώθηκε στην ανούσια διπλή διάσπαση. Εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με ατζέντα για συγκολλήσεις με αλλά κόμματα και άλλες ηγεσίες. Εκδηλώνεται τώρα με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των κομματικών μέσων από εκείνους που γνωρίζουν ότι δεν ήταν βιώσιμα ούτε με τη διπλάσια χρηματοδότηση».
* Δείτε όλη την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"