Υποκλοπές: Απορρίφθηκε το αίτημα να έρθουν στη Βουλή η Αδειλίνη και το πόρισμα

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση.

Δημοσιεύθηκε: 2 Αυγούστου 2024 - 13:33

Τελ. Ενημ.: 2 Αυγούστου 2024 - 16:15

Load more

Απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ο Αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης , καθώς και για να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σχετικό δικαστικό πόρισμα για τις υποκλοπές.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, με την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να βρίσκεται σε διαρκή διένεξη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα και να καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πράξη συγκάλυψης.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως «αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια εντυπωσιασμού που γίνεται. Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής που υποβάλλεται ένα αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Εάν το αίτημα είχε τεθεί από πρωτοετή φοιτητή της νομικής, δεν θα του επιτρεπόταν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα με άρθρο 26 του Συντάγματος, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό έργο. Η κλήση Εισαγγελέως που χειρίστηκε υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις για πόρισμα και διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει τέτοια κλήση μόνο για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης».

Ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «προκλητικό να μιλάτε για Κράτος Δικαίου και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ζητάτε η Βουλή να είναι πάνω από τη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα της Επιτροπής μας να ζητήσει πόρισμα. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέσσερα άτομα σε βαθμό πλημμελήματος λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά λυπούμαι για όσους έχουν υπογράψει το αίτημα και ιδιαίτερα όσους διακονούν τη δικαιοσύνη. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο μοναδικός δικαστής που είναι στην επιτροπή (από τη Νίκη) σήμερα έχει αντικατασταθεί, αναρωτιέμαι τι θα έλεγε».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν τα 2/5 της Επιτροπής, θα έπρεπε να έχετε ήδη καλέσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να ζητήσετε το πόρισμα. Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του πορίσματος και της σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας, ως προς τη λειτουργία της επιτροπής και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας. Θυμίζω ότι το 2017 η εισαγγελέας εφετών κα Τσατάνη εκλήθη να έρθει στην Επιτροπή για την περίπτωση του κ. Βγενόπουλου και η άρνησή της είχε προκαλέσει διακομματική οργή».

Έχουμε δικαίωμα, τόνισε η κυρία Τζάκρη, «να λάβουμε γνώση των πορισμάτων. Είναι απολύτως αναγκαίο για την ενημέρωσή μας. Δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητάμε να ενημερωθούμε γι’ αυτήν και να την αξιολογήσουμε. Το δελτίο τύπου της Εισαγγελέως δεν συνιστά ενημέρωση. Η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν οι δικαστικοί λειτουργοί, συνιστά συγκάλυψη και περιφρόνηση του δικαιώματος ενημέρωσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών».

«Έχει πληγεί σοβαρά»

Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Επιτροπή έχει σήμερα έναν πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο και η προσπάθεια του κ. Πλεύρη να υποβαθμίσει το ζήτημα πρέπει να του επιστραφεί. Αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα χτύπημα. Η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι αμετάκλητη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί ο φάκελος. Το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί σοβαρά και όχι μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Όταν έφτασε σε μια ωριμότητα η έρευνα των δύο πρώτων εισαγγελέων, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση».

Σύμφωνα με τον κ. Δουδωνή, «θέλουμε να λάβουμε γνώση. Κατά τον κ. Μητσοτάκη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος. Το μισό σας υπουργικό συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο. Αν είναι όλα καλά, αυτό πλήττει την κυβέρνησή σας και την ηθική και πολιτική της βάση. Παρακολουθούμενοι υπουργοί υπερασπίζονται τις παρακολουθήσεις τους. Ποιο είναι το κίνητρό τους; Αυτό αναζητούμε. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Αν θέλει να διακοινώνει τις απόψεις της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποχρεούται να έρθει να πει έστω αυτά που είπε στο δελτίο τύπου και να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών. Η διάκριση των εξουσιών συνιστά και αυτοπεριορισμό των εξουσιών».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση μια απόπειρα βίαιου κλεισίματος της Επιτροπής. Η πρόταση του Προεδρείου για τη διαδικασία κατατείνει στο να μη γίνει συζήτηση, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για συμμετοχή σε συγκάλυψη των δικών της ευθυνών. Ζητάμε με άπλετο χρόνο να τοποθετηθούμε, μην κάνετε κύριε Πρόεδρε νοήματα επειδή σας κάνανε τηλέφωνο, σας είδαμε όλοι που σας πήραν τηλέφωνο».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη διαδικασία, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Στέλιος Φωτόπουλος ανέφερε πως «το θέμα είναι πολιτικό και ζητάμε να έρθει στην επιτροπή το πόρισμα. Αν δεν γίνει, θα αναδυθεί οσμή συγκάλυψης με ευθύνη της πλειοψηφίας».

Από τη Νέα Αριστερά, η Σία Αναγνωστόπουλου ζήτησε «να μη συναινέσει στην καραμπινάτη συγκάλυψη η συμπολίτευση» και πρότεινε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο Γιώργος Ρούντας εκ μέρους της Νίκης έθεσε θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις, ώστε να μην υπάρχει η ανέλεγκτη δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες και «παράπλευρα δίκτυα» να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες.

ΠΑΣΟΚ: Ο ιός της συγκάλυψης επιμολύνει κάθε θεσμό 

«Το σημερινό αρνητικό αποτέλεσμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τις ψήφους των μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δυστυχώς δεν εκπλήσσει κανέναν», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής.

Σημειώνοντας πως «το ακόμη πιο δυστυχές είναι ότι ο ιός της συγκάλυψης επιμολύνει κάθε θεσμό και λειτουργία του κράτους

Για ένα, όμως, να είναι σίγουροι στην κυβέρνηση, ότι παρά τις μεθοδεύσεις τους, σε αυτή την καφκική υπόθεση, με τον αγώνα μας αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Βελόπουλος: Όταν η Δικαιοσύνη επισυνδέεται με την κυβέρνηση τότε οι υποκλοπές κουκουλώνονται

«Όταν η Δικαιοσύνη επισυνδέεται με την κυβέρνηση τότε οι υποκλοπές κουκουλώνονται. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την προσπάθεια της κυρίας Αδειλίνη και της κυβέρνησης να μην δοθεί φως στις υποκλοπές και στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς ώστε να τιμωρηθούν όλοι αυτοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Χαρίτσης: "Ας θυμούνται οι ωτακουστές του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα καθεστώτα πέφτουν και τα παρακράτη ξηλώνονται"

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης των παρακολουθούμενων υπουργών, η πλειοψηφία της συγκάλυψης, απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κυρία Αδειλίνη και ο κύριος Ζήσης αλλά και να έρθει σε γνώση της Εθνικής Αντιπροσωπείας το πόρισμα του Αρείου Πάγου», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση που έχει ευτελίσει κάθε έννοια δημοκρατίας και θεσμικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», σχολιάζει, διαμηνύοντας ότι «αν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έκλεισε, κάνει λάθος». «Αν η κυβέρνηση και τα "ρυπαρά δίκτυα" εντός και πέριξ αυτής, νομίζουν ότι η μεθόδευση να ανακοινωθεί το πόρισμα με δελτίο Τύπου εν μέσω θέρους να ξέρουν ότι γελιούνται», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης καλεί εκ νέου τον πρωθυπουργό «να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» με την οποία είχε επικοινωνία πριν από λίγη ώρα.

«Της εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και για το ενδεχόμενο να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση αυτή η πολύκροτη υπόθεση», σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας πως αναμένει από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης «να επιδείξουν τη δέουσα ωριμότητα και να στηρίξουν το αίτημα αυτό».

«Οι ώρες είναι κρίσιμες για την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα. Απαιτείται προοδευτικό μέτωπο, τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας θυμούνται οι ωτακουστές του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα καθεστώτα πέφτουν και τα παρακράτη ξηλώνονται», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.

ΕΣΗΕΑ: Νέα ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του διατυπώνει τη βαθιά του ανησυχία για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών.

Οπως αναφέρει, «τόσο η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αναφορικά με το πόρισμα της έρευνας, όσο και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του, και ειδικά η αποκάλυψη της ύπαρξης και νέων θυμάτων παρακολούθησης από τον δημοσιογραφικό χώρο, προκαλούν πλήθος ερωτημάτων.

Κατά τις πρώτες ενδείξεις, η εισαγγελική έρευνα όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την άρνηση διεξαγωγής συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων που υποδείχθηκαν από τα θύματα των υποκλοπών, υποβάθμισε τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα.

Η πρακτική αυτή, είναι επιπρόσθετα ανησυχητική διότι οπλίζει με επιχειρήματα όσους ελέγχθηκαν για το ρόλο τους στις υποκλοπές και επιδόθηκαν σε καταχρηστικές αγωγές σε βάρος των δημοσιογράφων που προχώρησαν στις αποκαλύψεις. Πρακτικά, έχει ως συνέπεια τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και την φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας για το θέμα.

Αν επαληθευθούν από το περιεχόμενο του πορίσματος όσα καταγράφονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εγείρονται νέα ερωτήματα για το βάθος της διαλεύκανσης της υπόθεσης και μένουν αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα που έθεσε, από την πρώτη στιγμή, η ΕΣΗΕΑ: α) πώς διασφαλίζεται ότι δημοσιογράφοι δεν θα εξακολουθούν να γίνονται στόχοι παράνομων παρακολουθήσεων και αναιτιολόγητων αποφάσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους, β) γιατί εξαρχής παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι και διευθυντές εφημερίδων.

Η ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί το θέμα στενά, με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης και εξακολουθεί να αναμένει απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που θέτει. Θα συνεχίσει να στηρίζει τους δημοσιογράφους και το δικαίωμα τους να επιτελούν ανεπηρέαστοι το έργο τους, καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων