Σύσσωμη η αντιπολίτευση εκτόξευσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μετά την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη που μιλά για «απόλυτα νόμιμες» υποκλοπές της ΕΥΠ, καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών ή λειτουργών με το Predator και διώξεις μόνο σε ιδιώτες εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες εταιρειών, σε βαθμό πλημμελήματος.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια λακωνική ανακοίνωση:
«Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές», σημειώνουν. «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης», σχολίασαν πηγές του Μαξίμου.
«Έχουμε ένα οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα της ελληνικής δικαιοσύνης, σε επίπεδο Αρείου Πάγου, που σημαίνει ότι δεν σηκώνει καμία νομική αμφισβήτηση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στη Βουλή.
«Όσοι αμφισβητούν το πόρισμα της δικαιοσύνης αμφισβητούν στο σύνολό της την αστική δημοκρατία της χώρας».
Ανάρτηση για την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης:
«Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Αλλωστε, αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή. Τα τρία χρόνια και ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του Γ.Γ. του πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών. Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε μπαράζ ανακοινώσεων:
Κασσελάκης: Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη κλονίστηκε σοβαρά
«Σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η αρχειοθέτηση - και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του Α.Π- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας».
Ανδρουλάκης: Διπλό σκάνδαλο
«Η προσπάθεια να κρύψετε τις ευθύνες του Μαξίμου και του βαθέος κράτους έχουν επιμολύνει τις συντεταγμένες εξουσίες της χώρας. Πρώτα επιμόλυνε το Μαξίμου τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνει και τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Ν Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή.
Είπε, επίσης, ότι η υπόθεση των υποκλοπών «είναι διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης».
Και πρόσθεσε: «Σε λίγο ο κ. Γεωργιάδης θα μας πει ότι έχει προτείνει στον κ. Μητσοτάκη να επαναπροσλάβει μετά βαΐων και κλάδων τον κ. Κοντολέοντα και τον κ. Δημητριάδη για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους. Άρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τους ζητήσει συγγνώμη και όχι εμείς. Ο Πρωθυπουργός σήμερα πρέπει να πάρει τον ανιψιό του και τον κ. Κοντολέοντα και να τους πει: «συγγνώμη που σας θυσίασα εκείνο το ζεστό καλοκαίρι του 2022». Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα από τις διαρροές σας. Τους πήρε να τους ζητήσει συγγνώμη;».
ΚΚΕ: Πηγή του προβλήματος το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο
«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Επιβεβαιώνει ότι "πηγή" του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας "λάδι" τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το "ξέπλυμα" μέσω της δήθεν "ανεξάρτητης" Δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν "ανεξάρτητων" αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων».
Ελληνική Λύση: Να έρθει στη Βουλή το «πόρισμα Αδειλίνη»
«Επί τρεις ολόκληρες ώρες στο κοινοβούλιο γινόταν μια ατέρμονη συζήτηση, για το περιβόητο πόρισμα Αδειλίνη, επί του αδιαμφισβήτητου σκανδάλου των υποκλοπών, χωρίς το συγκεκριμένο πολυσέλιδο πόρισμα να έχει έλθει στη βουλή! Μιλάμε για το απόλυτο "θέατρο του παραλόγου"…», αναφέρει ανακοίνωση.
«Η Ελληνική Λύση απαιτεί το συγκεκριμένο πόρισμα έρθει άμεσα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς, ώστε να δούμε πώς ακριβώς «αθωώθηκαν» τα πολιτικά πρόσωπα και πώς η ταυτόχρονη παρακολούθηση προσώπων τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό, χαρακτηρίστηκε "σύμπτωση"».
Κωνσταντοπούλου: Ντροπιαστική η ανακοίνωση Αδειλίνη
Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα δημοκρατίας.
Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ντροπιαστική την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», σημειώνοντας ότι δεν περιποιεί τιμή για τη δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για εξόφθαλμες κυβερνητικές ευθύνες.
«Λυπάμαι παρά πολύ που για άλλη μια φορά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων».
Νέα Αριστερά: Μαύρη μέρα για τη δημοκρατία
«Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει η Νέα Αριστερά. «Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα».
Αναφέρει ότι «50 χρόνια ζωής για τη Γ' Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».