Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών

Από τα 87 πρόσωπα-στόχους του κατασκοπευτικού λογισμικού, οι 27 παρακολουθούνταν παράλληλα και από την ΕΥΠ, σύμφωνα με το Inside Story. Ολα τα ονόματα. Σκληρές ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ-Ν. Ανδρουλάκη, τι λένε κυβερνητικές πηγές.

Δημοσιεύθηκε: 26 Ιουλίου 2024 - 12:56

Τελ. Ενημ.: 26 Ιουλίου 2024 - 14:58

Load more

Εναν στους τρεις στόχους του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ -κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Inside Story των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση το εμπιστευτικό πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), εντόπισε περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς 94 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. 

Από τις νόμιμες επισυνδέσεις -με άρση απορρήτου- που έχουν διαταχθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκύπτει ότι από αυτά τα 87 πρόσωπα, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Με άλλα λόγια, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ. Από αυτούς τους 27, τους 22 τούς άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πραγματογνώμονες που διόρισε με μεγάλη καθυστέρηση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, όταν είδαν όλα τα παραπάνω στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για συμπτώσεις και πως οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης, δηλαδή το Predator και η νομότυπη άρση απορρήτου δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Οι στόχοι 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «μέσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών τους συγκαταλέγονται υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ένας εφοριακός, ένας εισαγγελέας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας όπως και μία τραπεζικός.

Στις 31 Μαρτίου 2020 ξεκινά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Μανώλη Γραφάκου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με παύση κάποιων μηνών (Ιούνιος - Νοέμβριος 2020), στις 24 Νοεμβρίου ξεκινά και πάλι η νόμιμη επισύνδεση, η οποία διάρκεσε μέχρι και τα τέλη Μαρτίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2021, ο Μανώλης Γραφάκος λαμβάνει το πρώτο μολυσμένο με Predator γραπτό μήνυμα στο κινητό του.

Την 1η Ιουνίου 2020, είναι η σειρά του Γιώργου Μυλωνάκη (τότε Γενικού Γραμματέα της Βουλής), του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη (διορίστηκε στις 23 Ιουνίου 2020) να μπουν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ για «λόγους εθνικής ασφαλείας».

Λίγες ημέρες μετά, στις 9 Ιουνίου 2020, θα γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών και της δημοσιογράφου Τίνας Μεσσαροπούλου, η οποία τυγχάνει να είναι σύζυγος του Γιώργου Μυλωνάκη. Η νόμιμη επισύνδεσή της ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και έναν μήνα μετά πήρε το πρώτο μολυσμένο μήνυμα με Predator.

Η επισύνδεση του Γιώργου Μυλωνάκη ολοκληρώθηκε σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξή της, στις 24 Δεκεμβρίου 2020. Μέσα στο 2021, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο, οι χειριστές του Predator επιχείρησαν 11 φορές να μολύνουν τη συσκευή του, χωρίς να αποκλείεται να υπήρξαν απόπειρες και το 2020, αφού η έρευνα της ΑΠΔΠΧ έχει εντοπίσει, όπως γράφουμε παραπάνω, μόνο μηνύματα που απεστάλησαν το 2021.

Η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη μέσω νόμιμης επισύνδεσης ολοκληρώθηκε εσπευσμένα τον Αύγουστο του 2020, την ίδια ημέρα που πήγε στην ΑΔΑΕ για να υποβάλει καταγγελία, ζητώντας από την αρχή να ελέγξει αν είχε γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Ωστόσο οι χειριστές του Predator τού είχαν ήδη στείλει μολυσμένο μήνυμα στις 31 Ιουλίου 2020 και τελικά κατάφεραν να τον μολύνουν, με μήνυμα που έστειλαν σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 12 Ιουλίου 2021. Για τουλάχιστον 10 εβδομάδες το κινητό του είχε μετατραπεί στον απόλυτο κοριό.

Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, αν εξαιρέσουμε μια ολιγοήμερη παύση από τις 31 Μαρτίου 2021 έως τις 11 Απριλίου 2021, κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια, από την 1η Ιουνίου του 2020 έως και τις 12 Ιουνίου του 2022.

Στα μέσα Ιουλίου 2020, αίρεται το απόρρητο των επικοινωνιών του Γιάννη Ολύμπιου και του Θωμά Βαρβιτσιώτη, των δύο ιδρυτών της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων V+O. Η ΕΥΠ τούς άκουγε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου 2022, δηλαδή επί δύο χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν και απόπειρες εγκατάστασης Predator στα κινητά τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ξεκινά η επισύνδεση στο τηλέφωνο της Αργυρώς Ξαγοράρη, η οποία στο παρελθόν είχε υπάρξει επί χρόνια στενή συνεργάτιδα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Αργυρώ Ξαγοράρη δέχθηκε τουλάχιστον τρία μηνύματα μολυσμένα με Predator το 2021.

Βρισκόμαστε ακόμη στο 2020 και στις 10 Νοεμβρίου εκείνου του έτους ξεκινάει η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Λίγο πριν διακοπεί η νόμιμη επισύνδεση και λίγο μετά, ο υπουργός λαμβάνει δύο μολυσμένα μηνύματα στο κινητό του. Συνολικά έγιναν τουλάχιστον έξι απόπειρες εγκατάστασης Predator στο τηλέφωνό του.

Με λίγες ημέρες διαφορά, σε νόμιμη επισύνδεση μπαίνουν και τα τηλέφωνα δύο συνεργατών του Κωστή Χατζηδάκη. Στις 18 Νοεμβρίου 2020, η ΕΥΠ ξεκινά να ακούει τον σύμβουλο επικοινωνίας Νίκο Σιγάλα (έως και τις 2 Αυγούστου 2021) και στις 26 Νοεμβρίου αρχίζει η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Κωστή Μουσουρούλη (έως και τις 22/3/2021), τον οποίον επέλεξε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 η Διυπουργική Επιτροπή για την Απολιγνιτοποίηση ως Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Και οι δύο συνεργάτες του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, Νίκος Σιγάλας και Κωστής Μουσουρούλης, έλαβαν μολυσμένα με Predator μηνύματα ενόσω τους άκουγε η ΕΥΠ.

Τέλη Δεκεμβρίου 2020 (και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2022) ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (παρέμενε μέχρι πρόσφατα), μπαίνει σε επισύνδεση από την ΕΥΠ. Μέσα στο διάστημα αυτό λαμβάνει τουλάχιστον ένα μολυσμένο μήνυμα με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2021 ξεκινά η επισύνδεση της συσκευής του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ενώ τον ακούει η ΕΥΠ, οι χειριστές του Predator στέλνουν μολυσμένο sms στο κινητό του.

Δύο ημέρες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, η ΕΥΠ ανοίγει τον διακόπτη στην τηλεφωνική γραμμή του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου. Μετά από διαδοχικές ανανεώσεις η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του σταματά στις 17 Αυγούστου 2022. Στο μεταξύ έχει γίνει στόχος και του Predator.

Στις 2 Απριλίου 2021 μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΥΠ με το πρόσχημα της εθνικής ασφαλείας το τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Tράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου. Από τον Μάιο του 2019 ήταν Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η επισύνδεσή της θα κρατήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, δηλαδή για 14 μήνες. Τον Απρίλιο του 2021 δέχεται τρεις διαδοχικές απόπειρες μόλυνσης του κινητού της με το κατασκοπευτικό λογισμικό της Intellexa. Ο δημοσιογράφος του Βήματος Χρήστος Παπαχρήστος στη στήλη του «Βηματοδότης» συνδέει εμμέσως τη στόχευσή της με τα χρέη μεγάλης βιομηχανίας προς την Εθνική Τράπεζα.

Στις 10 Μαΐου 2021, αρχίζει η πολύμηνη επισύνδεση του τηλεφώνου της Πηνελόπης Μηνιάτη, τότε υποστρατήγου και διευθύντριας της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην υποδιεύθυνση αυτή είχε βρεθεί το κινητό του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που είχε πέσει νεκρός έξω από το σπίτι του τον Απρίλιο του 2021. Μόλις 18 ημέρες μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της, η Πηνελόπη Μηνιάτη δέχεται στο κινητό της μολυσμένο sms.

Στις 16 Ιουνίου 2021, η ΕΥΠ ξεκινά να ακούει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Π.Ζ., ενός συντηρητή έργων τέχνης με εξειδίκευση στην αποκατάσταση θρησκευτικών εικόνων και ο οποίος λόγω επαγγέλματος έχει επαφές με τον εκκλησιαστικό χώρο. Η επισύνδεση θα διατηρηθεί έως και τις αρχές Μαρτίου 2022, ενώ ήδη από τις 29 Ιουνίου 2021 έχουν προσπαθήσει να τον μολύνουν και με Predator.

Στις 22 Ιουνίου 2021, ξεκινά η επισύνδεση της δικηγόρου Τόνιας Πρίμπα, η οποία είναι επί χρόνια νομική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του δικηγόρου Αθηνών Ιωάννη Φυτίλη, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Στέφανου Χίου για μικρό χρονικό διάστημα το 2021. Τρεις ημέρες μετά, στις 25 Ιουνίου 2021, και οι δύο λαμβάνουν μήνυμα για παγίδευση με Predator. Η ΕΥΠ άκουγε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Τόνιας Πρίμπα έως και τα μέσα Αυγούστου 2022 και του Ιωάννη Φυτίλη έως τις αρχές Απριλίου του 2022.

Στις 23 Ιουλίου 2021, στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπαίνει η Eλληνοαμερικανίδα υπήκοος και τότε στέλεχος της Facebook (META) Άρτεμις Σίφορντ. Λίγους μήνες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, το κινητό της μολύνθηκε με μήνυμα που προσομοίαζε σε αυτό του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Η επισύνδεση του τηλεφώνου της κράτησε για πάρα πολλούς μήνες, έως και τις 2 Ιουνίου 2022.

Για ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με την Άρτεμις Σίφορντ, η ΕΥΠ άκουγε και την υπάλληλο του Μαξίμου, Μαίη Ζαννή. Το κινητό της επίσης είχε παγιδευτεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator όταν έλαβε κακόβουλο μήνυμα στις 2 Αυγούστου 2021, δηλαδή λίγο μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της από την ΕΥΠ.

Από τις 30 Ιουλίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022, η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες ενός συνταξιούχου ταχυδρόμου και κατοίκου Χανίων. Ο Σ.Φ. έλαβε επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (όπως και όλοι όσοι αναφέρονται στο παρόν ρεπορτάζ) που τον ενημέρωνε ότι στις 2 Αυγούστου 2021 είχε λάβει και μήνυμα Predator.

Επόμενος στη λίστα των νομότυπων παρακολουθήσεων μέσω άρσης απορρήτου των επικοινωνιών είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (τότε ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος) Νίκος Ανδρουλάκης. Η επισύνδεση ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021 και παύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ακρόασης των συνομιλιών του από την ΕΥΠ, έλαβε το πρώτο μήνυμα Predator.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινά η επισύνδεση της Μαρίας Διαμαντή, τότε εργαζόμενης στο Μαξίμου, η οποία αποχώρησε από τη θέση της μετά την παραίτηση Γρηγόρη Δημητριάδη, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές. Η ΕΥΠ άκουγε τη Μαρία Διαμαντή μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ τρεις ημέρες πριν την επίσημη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της η υπάλληλος του Μαξίμου (και νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας) έλαβε SMS στο κινητό της με σκοπό να επιμολυνθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Στις 15 Οκτωβρίου του 2021, στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπαίνει ο εφοριακός Σπύρος Κουσουνής, που τότε υπηρετούσε ως στέλεχος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Η ΥΕΔΔΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, είχε προχωρήσει το 2021 στη δέσμευση των λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου -του επιχειρηματία δηλαδή που μέσω της εταιρείας Krikel συμφερόντων του έχει υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με την Ελληνική Αστυνομία για τους ασυρμάτους TETRA και επίσης συνδέεται με το Predator.

Το 2022 ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη και στους δύο αριθμούς κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσε. Η επισύνδεση θα λήξει στις 28 Ιουλίου 2022. Ο παρουσιαστής είχε στοχευθεί και με Predator το 2021, όπως προκύπτει από τα τουλάχιστον τρία μηνύματα που έλαβε.

Τον Μάρτιο του 2022, ξεκινά η επισύνδεση στο κινητό του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Και αυτός είχε στοχευθεί το 2021 με Predator.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοί στόχοι ΕΥΠ-Predator χωρίς ίχνος ντροπής

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του και... παθόντα Ν. Ανδρουλάκη.

Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «παρακολουθούν, συγκαλύπτουν, δεν έχουν ίχνος ντροπής: Η σημερινή αποκάλυψη του Inside Story για τους κοινούς στόχους EYΠ και Predator δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας για την τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης "εχθρών" και φίλων που ενορχηστρώθηκε και εκτελέσθηκε από το σύστημα Μαξίμου».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: 

«Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ, το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Και κανείς δεν έχει βγει να εξηγήσει γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, έναν εφοριακό, έναν εισαγγελέα, ή ακόμα και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης: όποτε έβγαινε κάποιο στοιχείο στη δημοσιότητα, σταματούσε η παρακολούθηση των εμπλεκόμενων προσώπων ή άλλαζε το μέσο αυτής, όποτε οι «στόχοι» διεκδικούσαν να μάθουν τι συμβαίνει, άλλαζε αστραπιαία το νομικό πλαίσιο.

Επρόκειτο δηλαδή για κανονική επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Μεθοδευμένη και άριστα συντονισμένη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι "στόχοι" Χατζηδάκης και Μουσουρούλης θα βγουν να μιλήσουν ή θα διατηρήσουν τη στάση σιωπής που γεννάει εύλογα ερωτήματα;

Ο κ. Θεοδωρικάκος θα μιλήσει για την απόπειρα εγκατάστασης Predator στο κινητό του, όπως αποκαλύπτεται σήμερα;

Έχει κάποιο σχόλιο ο εκδότης του Πρώτου Θέματος κ. Καραμήτσος, ο οποίος αποτελούσε κι εκείνος στόχο παρακολούθησης, όπως σήμερα επίσης αποκαλύπτεται;

Ο Γ. Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη και πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, για ποιους λόγους "εθνικής ασφαλείας" παρακολουθούνταν, όπως και η σύζυγός του; Για ποιο λόγο η ΕΥΠ είχε βάλει στο στόχαστρο τον Οικονομικό Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη; Αν οι λόγοι ήταν υπαρκτοί, γιατί διατηρούνται στις θέσεις τους ή γιατί αναβαθμίστηκαν;

Ο πρώην γ.γ. του Μαξίμου και ανιψιός του πρωθυπουργού θα δώσει επιτέλους εξηγήσεις ή θα ασχολείται με απειλές μηνύσεων και εξωδίκων προς όποιον αναφέρεται στην εμπλοκή του;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου, το 2019, έθεσε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, εξακολουθεί να πιστεύει (ή να ελπίζει) ότι δεν θα λογοδοτήσει για αυτό το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας;». 

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Οπως αναφέρει: «Σήμερα αποκαλύφθηκαν οι κοινοί στόχοι παρακολουθήσεων predator και ΕΥΠ. Ένα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων με έδρα το Μαξίμου λειτουργούσε ανεξέλεγκτα. Με την οικογένεια Μητσοτάκη στο επίκεντρο.

Αυτό έπρεπε να ήταν το πρώτο θέμα παντού. Αλλά φυσικά, για το «Πρώτο Θέμα» δεν αποτελεί καν είδηση. Τι νόημα έχει η δημοσιογραφία όταν σου έχουν χαρίσει 26 εκ.€ από τα δάνεια σου; Πραγματικά ντροπή».

 

 

Ανδρουλάκης για παρακολουθήσεις: Θα αποκαλυφθεί το παρακράτος του Μαξίμου

Η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story αποκάλυψε το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ - Predator, που εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» με σειρά αντιθεσμικών και εξόφθαλμων παρεμβάσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και... παθών, «το παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποκαλυφθεί παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη.

Πήρα όλες τις νομικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν έπραξαν τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, που υπήρξαν αποδεδειγμένα "στόχοι" και θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στους πολίτες.

Μετά την άρνηση της ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, προσέφυγα χθες εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά ζητώντας να εφαρμοστεί πλήρως και απαρέγκλιτα η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας μας, για να παραλάβω εγγράφως τους τυπικούς λόγους της παράνομης παρακολούθησής μου.

Είναι αδιανόητο μετά από 50 χρόνια αδιατάρακτης Δημοκρατίας να τίθενται τέτοιας σοβαρότητας θέματα πλήρους απαξίωσης των θεσμών, υποβάθμισης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Πηγές Μαξίμου: Ουδέν σχόλιο

Στις ανακοινώσεις Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη αλλά όχι και στην ουσία της υπόθεσης αναφέρονται σε λιτή δήλωσή τους κυβερνητικές πηγές: «Σχετικά με ανακοινώσεις Κασσελακη και Ανδρουλακη για δημοσίευμα περί υποκλοπών: κανένα σχόλιο. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη», σημειώνουν.    

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων