Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων των υπουργείων, που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε αυτό.
Μετά τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα πέντε μέρες ύστερα από τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει και στην αντικατάσταση των προσώπων που κατέχουν τον κομβικό ρόλο στα υπουργεία και που αποτελούν -ή πρέπει να αποτελούν- πολύτιμους συνεργάτες των πολιτικών προϊσταμένων τους στην προσπάθεια παραγωγής έργου και υλοποίησης των προγραμματισμένων στόχων.
Εικόνα που σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμβαίνει στην πράξη, ενώ πολλά παράπονα για την αδυναμία επικοινωνίας με συγκεκριμένους γενικούς γραμματείς έχουν και οι γαλάζιοι βουλευτές, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Αρκετοί από τους 63 συνολικά γενικούς γραμματείς εκτιμάται ότι θα αλλάξουν, είτε αποχωρώντας είτε μετακινούμενοι σε άλλο υπουργείο. Σημαντική θεωρείται η γνώμη που έχει 0 εκάστοτε υπουργός για τον γενικό γραμματέα ή τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου του, ενώ σημαντικός παράγοντας στην τελική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι και ο χρόνος της θητείας τους, δεδομένου ότι πρωθυπουργική βούληση είναι η ανανέωση, η κατάργηση της «ισοβιότητας» και η επιλογή νέου «αίματος» στο στελεχιακό δυναμικό.
Οι σχετικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό έχουν γίνει από τους στενούς του συνεργάτες, Γιώργο Μυλωνάκη, Άκη Σκέρτσο και Θανάση Νέζη, οι οποίοι μελέτησαν την κάθε περίπτωση χωριστά, άκουσαν τις απόψεις των υπουργών και βρήκαν τους πλέον αποδοτικούς -κατά τη γνώμη τους- αντικαταστάτες των απερχόμενων γενικών γραμματέων.
Στελέχη της ΝΔ
Σε πολιτικό επίπεδο, πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση περισσότερων στελεχών της ΝΔ, χωρίς πάντως αυτό να αποτελεί θέσφατο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιλογής πρώην βουλευτών, όπως ο Σάββας Χιονίδης ή ο Γιάννης Μελάς, του πρώην περιφερειάρχη Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μέτιου, καθώς και του πρώην εκπροσώπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος ακούγεται για τη θέση του γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Για το υπουργείο Υγείας πιθανός νέος γενικός γραμματέας φέρεται να τοποθετείται ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιώργος Παπαδημητρίου, στενός πολιτικός φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη.
Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Νάσος Μπαλέρμπας πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του, κάτι που είναι πιο δύσκολο για τον γραμματέα Ιθαγένειας Άγγελο Δημοσθένους. Για την κάλυψη της θέσης του γραμματέα αυτοδιοίκησης Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος έχει απομακρυνθεί λόγω της υπόθεσης Ασημακοπούλου, ακούγεται ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.
Αλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την πιθανή απομάκρυνση της γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Ζέφης Δημαδάμα, αλλά και της γενικής γραμματέως Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Μαρίνας Στέφου.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας, αβέβαιο είναι το μέλλον του γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουσουλάκη, όπως επίσης και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του γενικού γραμματέα Μάνου Λογοθέτη, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, της γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων Άννας Στρατινάκη και του γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκου Μυλαπίδα, που προέρχεται από το Ποτάμι.
Ο γ.γ. στο υπουργείο Τουρισμού Μύρωνας Φλουρής ακούγεται ότι τελεί υπό αντικατάσταση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον γραμματέα Ενωσιακών Πόρων Δημήτρη Παπαγιαννίδη και στο υπουργείο Υποδομών με τον γραμματέα Υποδομών Κώστα Μαγουλά.