Μητσοτάκης: Εκτακτος φόρος σε παραγωγούς για επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Προχωράμε σε έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών για δυο μήνες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στόχος να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Δημοσιεύθηκε: 16 Ιουλίου 2024 - 20:28

Load more

Την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δυο μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού. Αυτό, σημείωσε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η στρέβλωση της αγοράς θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Οι παραγωγοί είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη, οπότε προχωράμε σε έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για δυο μήνες. Επιβάλλουμε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του Αυγούστου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για έκτακτη στρέβλωση της αγοράς ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης για:

Την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντ. Τραμπ: «Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν. Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφορές ειρηνικά. Καλό είναι όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό που συμβαίνει».

Την επίθεση του Π. Πολάκη στη Μ. Συρεγγέλα: «Αδιανόητες κουβέντες που ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτή. Δεν ζήτησε συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έγινε τίποτα. Ο πολακισμός θα βρει θέση στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη. Οι συμπεριφορές αυτές, όταν γίνονται από στελέχη της ΝΔ, επιφέρουν άμεσες κυρώσεις, όπως έγινε με τον Λευτέρη Αυγενάκη».

Την υπόθεση Νοβάρτις: «Επανήλθε η υπόθεση, πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο κτίστηκε μια χυδαία συνωμοσία, με πολλά λεφτά. Αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιήσουν διατάξεις της δικαιοσύνης ώστε να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι κουκούλες, καλά θα κάνουν. Η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για να αφαιρέσει τις κουκούλες, υπάρχουν στοιχεία για να το κάνει. Αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι αθλιέστερο έχει γίνει από όσο θυμάμαι την πολιτική. Ήταν στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος».

Το μήνυμα των εκλογών: «Προφανώς και δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Είχα πει ότι δεν περιμένω το μήνυμα της κάλπης για να καταλάβω τα προβλήματα των πολιτών. Ορίζοντας υλοποίησης των αλλαγών είναι η τετραετία. Οι πολίτες με τον τρόπο τους είχαν τη δυνατότητα να μας στείλουν ένα μήνυμα. Μας είπαν δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη ΝΔ, αλλά καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εκλογές. Και η αλλαγή προσώπων υπηρετεί την ταχύτερη υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών».

Την ακρίβεια: «Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό δομικό πρόβλημα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού, σε κάποια προϊόντα αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση. Σε ένα βαθμό δούλεψαν οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά, τα ζητήματα αυτά είναι της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία ενισχύουμε με 50 επιπλέον στελέχη. Πραγματική απάντηση στο πρόβλημα του πληθωρισμού είναι να στηρίζουμε συνέχεια το διαθέσιμο εισόδημα. Όσο αυξάνονται οι μισθοί και μειώνονται οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο ανεβαίνει το εισόδημα. Υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες που παράγουν τα προϊόντα τους πιο ακριβά στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Μαγική λύση δεν υπάρχει ούτε είμαστε σε θέση να μοιράσουμε χρήματα, όπως κάναμε στην εποχή του Covid»

Τη μείωση του ΦΠΑ: «Το παράδειγμα της Ισπανίας έδειξε ότι η μείωση του ΦΠΑ έχει προσωρινό όφελος και οι τιμές επιστρέφουν στο αρχικό τους ύψος. Δεν θα το κάνουμε. Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, όμως δεν υιοθετώ ένα μέτρο που δεν θα είναι αποδοτικό και θα στερήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χώρα μας έχει ένα κοινωνικό κράτος, μπορεί να γίνει καλύτερο, αλλά τα χρήματα από τη μείωση του ΦΠΑ θα έλειπαν από αλλού».

Τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ: «Μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς που περιμένουν να έρθω ως πρόοιμος Άγιος Βασίλης να μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Έχουμε όμως ήδη ανακοινώσει τη στήριξη των συνταξιούχων στο τέλος του χρόνου, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, με πρώτη το 2025. Η μείωση της εργασιακής ανασφάλειας, μέσα από τη μείωση ανεργίας, είναι σημαντική παρακαταθήκη για την ελληνική οικονομία».

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Το μελετάμε. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ, ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν μονοπώλια, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να κάνουν όσο το δυνατόν πιο οικονομικές διακοπές. Υπάρχει ευτυχώς και η επιλογή προορισμών πολύ οικονομικών. Το ζήτημα έχει να κάνει και με την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος».

Την Υγεία: «Υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας. Πιστεύω να μην αναγκαστούμε σε σκληρά μέτρα, ζητώ από όλους να κάνουν από δύο -άντε τρεις- εφημερίες τον μήνα, που θα τις πληρωθούν. Κάνω έκκληση, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση, κάνουμε την τελευταία έκκληση, να λυθεί το ζήτημα με μια συνεννόηση, αλλιώς έχουμε εργαλεία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς, θα χρειαστούμε στο μέλλον περισσότερους παθολόγους, αναισθησιολόγους, με καλά χρήματα. Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Η περαιτέρω αύξησή τους είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Την ασφάλεια: «Όταν η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, κοιτάμε, ελέγχουμε και παρεμβαίνουμε, όλοι μαζεύονται».

Την Κύπρο: «Θα είναι μια δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό το Σάββατο, επέτειο της εισβολής. Είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού να δούμε και εμείς τι δεν κάναμε σωστά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια τελευταία ευκαιρία οι δύο κοινότητας να ξανακαθίσουν στο τραπέζι, με απαράβατους όρους».

Τη Βόρεια Μακεδονία: «Το θέμα του ονόματος στη συμφωνία των Πρεσπών δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία, το ξεκαθάρισα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα σαφώς έχει και όπλα, είναι επιτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Να λυθεί το ζήτημα μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό που έχουν υπογράψει. Και εγώ έχω επιφυλάξεις. Η Ελλάδα έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη. Η θέση μας είναι απολύτως κατανοητή. Είχα επιφυλάξεις στη Συμφωνία για την εθνότητα και τη γλώσσα, όχι για το όνομα. Τους θέλουμε στην Ευρώπη, δεν θέλουμε να είμαστε τσακωμένοι».

Τον νέο επίτροπο: «Ο/η επίτροπος θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η χώρα. Έχω τις προτεραιότητές μου, όμως αφορά μόνο την Πρόεδρο της Επιτροπής. Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο, ανάλογα και το πρόσωπο. Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Το ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Προχωρά σε μια δημοκρατική διαδικασία εκλογής, έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν μια προτίμηση στο τι συμβαίνει σε ένα άλλο κόμμα. Η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμη και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Τον εκλογικό νόμο: «Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι. Μπορεί να χρειάζεται γγια αυτοδυναμία και 36%, μπορεί και 40%, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα είναι στην Βουλή. Δεν με απασχολούν οι εκλογές, θα γίνουν το 2027. Δεν μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί και η διαιώνιση της θητείες μας, αλλά τα προβλήματα του κόσμου. Εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και πετύχουμε τους στόχους μας, νομίζω ότι θα είμαστε μια χαρά το 2027».

Το πόθεν έσχες: «Μα το κατέθεσα το πόθεν έσχες μου και ελέγχεται. Όπως έκανε και ο κ. Κασσελάκης με καθυστέρηση με τη δήλωση πρώτης περιουσιακής κατάστασης. Με το που θα ελεγχθούν, θα δημοσιευθούν. Όλο αυτό το ζήτημα, ξέρετε, το δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. Θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε κάνει αυτό πριν από κάποιους μήνες, όπως είχε υποχρέωση να το κάνει».

Τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή: «Σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη. Η άποψη, όπως εκφράζεται, είναι μια άποψη ενός τέως Πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί. Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε».

Τις διαφορετικές απόψεις στη ΝΔ: «Μέσα σε αυτό το κόμμα είναι προφανές ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα. Θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχαμε ένα κόμμα το οποίο πήρε 41% και να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Συμφωνούμε στα περισσότερα και έχουμε μια κοινή συνισταμένη η οποία μας επιτρέπει να συμπορευόμαστε και να μπορούμε να ενσωματώνουμε απόψεις, να τις επεξεργαζόμαστε, να τις βελτιώνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτή είναι η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας. Και η διεύρυνση αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μια διεύρυνση, ας μην κοροϊδευόμαστε, που έγινε στον κεντρώο χώρο, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Έχω κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα… Στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα τους απαντήσω να κοιτάξουν με πολλή προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή».

Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Θα ήταν θεσμικά πολύ άκομψο, γιατί αντιμετωπίζω την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο με σεβασμό, όχι μόνο ως πρόσωπο αλλά και ως θεσμό, να πω οτιδήποτε για το ζήτημα αυτό πριν λήξει η θητεία της. Και σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος. Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025. Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων