Η θέση του Στέφανου Κασσελάκη για την προοδευτική συνεργασία χωρίς διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον πρόεδρό του να ηγείται της προσπάθειας, “πέρασε” από την Πολιτική Γραμματεία χθες και εμπεριέχεται στην εισήγηση προς την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Δεδομένου ότι, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η εισήγηση θα εγκριθεί από την Κ.Ε., η εν λόγω θέση δεν θα προβάλλεται πλέον ως “άποψη Κασσελάκη” ή “κάποιων στελεχών”, αλλά θα γίνει επίσημη θέση του κόμματος.
Αυτό είναι το “δια ταύτα” της σχεδόν οχτάωρης συζήτησης που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία, όπου η απόφαση για την εισήγηση ελήφθη με επτά “δεν συμφωνώ” σε σύνολο 19 παρόντων μελών. Με την τυπική έννοια δεν υπήρξε καταψήφιση αφού το σχέδιο εισήγησης, που παρουσίασε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.
Το κλίμα δεν ήταν “πολεμικό” καθώς τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και οι “απέναντί του” απέφυγαν μέχρι τέλους απόλυτες αναφορές και υψηλούς τόνους.
Στο κείμενο της εισήγησης αναφέρονται ρητά τα εξής:
- Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης.
- Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία.
- Πορευόμαστε συντεταγμένα και στη βάση του αιτήματος της προοδευτικής βάσης. Η αυτοτέλεια του κόμματος μας είναι δεδομένη. Τα σενάρια ρευστοποιήσεων δεν μας αφορούν”.
- Η σφραγίδα της βάσης σε κάθε πρωτοβουλία και απόφαση θα είναι καθοριστική για το μέλλον και την πορεία του προοδευτικού χώρου. (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι για μείζονος σημασίας θέματα, όπως ο επικεφαλής ενός προοδευτικού σχήματος που τυχόν θα προκύψει, θα κληθεί να αποφασίσει η βάση με κάλπες).
Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε στην τοποθέτηση του την σκέψη για εσωκομματικό δημοψήφισμα (περί του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς) αλλά δεν κατέθεσε επίσημη πρότασης διενέργειας σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με συγκεκριμένο ερώτημα.
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, το timing δεν θεωρείται καλό λόγω των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οπότε όλες οι συζητήσεις μετατίθενται για μετά - και αναλόγως του προσώπου που θα εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Χαμηλοί τόνοι και επτά «όχι»
Οι διαφοροποιήσεις εκφράσθηκαν από επτά μέλη της Π.Γ.: Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν εμφανίσθηκαν συντεταγμένα, δηλαδή ως ομάδα με δικό τους κείμενο για να καταγράψουν δυνάμεις.
Οι διαφοροποιήσεις τους αφορούσαν τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί και στο κείμενο-κριτική που υπέγραψαν προ ημερών τα 87 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, και αφορούν: το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (μίλησαν για πιο αυστηρή αποτίμηση), την μη λειτουργία των οργάνων μετά τις ευρωεκλογές (λόγω της πολυήμερης απουσίας του κ. Κασσελάκη στην Αμερική), τις αναρτήσεις-ανακοινώσεις του προέδρου χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, το περίφημο “μαύρο χρήμα” και τον τρόπο που ανακοινώθηκε το κλείσιμο της καθημερινής “Αυγής” χωρίς να προηγηθεί, επίσης, συζήτηση στα όργανα.
Ιδού τα οικονομικά μας
Ως προς αυτό, στο τέλος της “πολιτικής” συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση κλήθηκε ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση του κόμματος, με την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση (4 εκατ. ευρώ), το εξοδολόγιο των κομματικών μέσων ενημέρωσης (3,5 εκατ. ευρώ) και τα έξοδα για τους εργαζόμενους και τις λοιπές ανάγκες του κόμματος (1,5 εκατ. ευρώ). Είχαν αναχωρήσει πάντως από τη συνεδρίαση στελέχη, όπως η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Θεοχαρόπουλος, ωστόσο δεν είχε τεθεί θέμα να ληφθεί απόφαση.
Το μεσημέρι σήμερα ο κ. Κασσελάκης θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της εφημερίδας, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα διατήρησης της καθημερινής έκδοσης.