Ανεξάρτητος ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρός, δίχως συμβιβασμούς με προοδευτικές συνεργασίες “από κάτω προς τα κάτω” και σαφές πρόγραμμα.
Αυτή τη θέση επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας απόψε στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist.
“Η βάση του κόμματος θέλει να δει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον θέλει να λιώνει σε κάποιο αμάλγαμα”, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η έννοια του “κέντρου” είναι ασαφής.
Εάν όμως, όπως πρόσθεσε, οι διεργασίες οδηγήσουν σε μία συνεργασία, ο ίδιος δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος: “αν μπορεί να γίνει σύγκλιση δεν θα έχω πρόβλημα να εκχωρήσω τη θέση μου, δεν με νοιάζει το πρεστίζ”, είπε, τονίζοντας το “αν”.
“Tα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μακρά ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου που έφερε ανατροπές, ταυτόχρονα όμως ήταν μία από τις δυο κυβερνήσεις που προκάλεσαν την έξοδο της γενιάς μου από τη χώρα.
Για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αυτό είναι το πρόβλημα με το ‘κέντρο’, ότι δεν ξέρεις για ποια ιδεολογία μιλάει”.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απάντησε: «Είμαι περήφανος που κρατήσαμε τη δεύτερη θέση με πολύ μικρότερη απόσταση από τη ΝΔ. Το ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εκτός ελέγχου με την αλαζονείας του 41% δεν έγινε εν κενώ, αναδείξαμε τις πολιτικές μας, κάναμε προτάσεις”, πρόσθεσε.
Παρέπεμψε μάλιστα στην μετεκλογική κυβερνητική απόφαση για τα υπερκέρδη των διϋλιστηρίων “η οποία ήταν πρότασή μας αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να ακούσει πριν από τις ευρωεκλογές”.
Επικαλούμενος την εκ νέου αναφορά του κ.Μητσοτάκη ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2017, σημείωσε ότι “άρα έχουμε χρόνο να βάλουμε τα θεμέλια, να δώσουμε τις κατάλληλες στον κόσμο” ώστε να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη.
“Για όλα τα θέματα θα καταθέτουμε προτάσεις νόμου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα τις δεχτεί, αλλά ο λαός θα ξέρει ποια είναι τα έτοιμα νομοσχέδια που θα φέρουμε ως κυβέρνηση”, εξήγησε.
Ερωτηθείς να αναφέρει παραδείγματα και προτεραιότητες, ο κ.Κασσελάκης μίλησε για τη φορολογία και τη δημόσια υγεία.
“Η προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχει νόημα”, είπε, μιλώντας επιπλέον, για την ανάγκη προοδευτικού συστήματος φορολόγησης με μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου (για τα εισοδήματα κάτω των 60.000 ευρώ).
Μίλησε επίσης για μείωση των έμμεσων φόρων που “λειτουργούν σαν τον πληθωρισμό, κάνουν πιο φτωχούς τους αδύναμους”. Σημείωσε μάλιστα ότι το 17% του ΑΕΠ προέρχεται από τους έμμεσους φόρους έναντι του 11% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.
Παραδέχθηκε ότι κάποια συμφέροντα θα αντιδράσουν στις προτάσεις του, ενώ κάποια άλλα, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, θα έχουν οφέλη από το πρόγραμμα αποκέντρωσης, πχ στα πανεπιστήμια.
Σε ερώτηση για τις εκλογές στις ΗΠΑ ο κ.Κασσελάκης δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος για τον κ. Μπάιντεν: “εφόσον υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας, τα 35 έτη, για να διεκδικήσει κάποιος το προεδρικό αξίωμα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ανώτατο;”, είπε χαρακτηριστικά.
Παρότι διευκρίνησε ότι “αγαπάει τον κ. Μπάιντεν”, θυμίζοντας ότι είχε ενταχθεί στην ομάδα του το 2007-2009, έχει συμφωνήσει με πολιτικές του άλλα απογοητεύθηκε από άλλες, για παράδειγμα τη στάση του στο θέμα της Παλαιστίνης.