Διαγραφή Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ, δεν παραδίδει την έδρα

Δεν παραδίδει την έδρα ο βουλευτής, τονίζει ότι ανήκει στη ΝΔ μετά την παραπομπή του από τον πρωθυπουργό στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αίτημα για διαγραφή. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε αποπομπή. Επιστολή στον εισαγγελέα ΑΠ από την ΟΣΕΥΠΕ.

Δημοσιεύθηκε: 3 Ιουλίου 2024 - 13:36

Τελ. Ενημ.: 3 Ιουλίου 2024 - 18:10

Load more

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε τον Λευτέρη Αυγενάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ, με αίτημα τη διαγραφή του. Μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων, η επιτροπή επικύρωσε την ανωτέρω εισήγηση.

O ίδιος σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι είναι απολύτως σεβαστή η απόφαση για διαγραφή του, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν παραδίδει τη βουλευτική έδρα. «Ημουν και παραμένω βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης... ανήκω στη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει μεταξύ άλλων.  

Αποκλεισμός 15 ημερών από τη Βουλή

Τον αποκλεισμό του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής επί δεκαπενθήμερο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κ. Τασούλας.

«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτή τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτή τη συγγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει τη στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίο και υπηρετούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι έλαβε αυτή την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών».

Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι τον υπονομεύει. (Γι' αυτό,) είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες)».

Εισαγγελική έρευνα για το επεισόδιο στο Ελ. Βενιζέλος με τον Λ. Αυγενάκη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες εκπροσώπων εργαζομένων στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην υπουργός φέρεται να χειροδίκησε κατά υπαλλήλου, θέλοντας να επιβιβαστεί σε πτήση στην οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης. Ο κ. Αυγενάκης σε δήλωσή του αρνείται ότι άσκησε βία, αναφερόμενος σε λεκτικό επεισόδιο, για το οποίο ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

ΣΥΡΙΖΑ: Μισή διαγραφή για τον Λευτέρη Αυγενάκη

«Μισό κιλό, μισή ζωή, μισή… διαγραφή: Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει τα ημίμετρα και τις δειλές αποφάσεις σε κανόνα της πολιτικής του, ακόμα κι όταν αφορούν εξόφθαλμα περιστατικά που προσβάλλουν κάθε πολίτη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Οπως σημειώνει η Κουμουνδούρου, «έτσι και με τον κ. Αυγενάκη: με καθυστέρηση ημερών, κι αφού πρώτα κυκλοφόρησε το αδιάψευστο βίντεο με το απαράδεκτο περιστατικό χειροδικίας από τον πρώην υπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αποπέμψει μεν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον κρατάει στο κόμμα και δεν του ζητάει καν να παραδώσει την έδρα του!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας: τα στελέχη μου έχουν ασυλία, απεριόριστη εξουσία και δικαίωμα να χειροδικούν έναντι όποιου κάνει απλώς τη δουλειά του. Κι αν υπάρξει κάνα μαρτυριάρικο βίντεο, τότε απλώς θα βάζει τον κάθε Αυγενάκη για λίγο στον πάγκο ώστε να τον επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία…

Αλλά είπαμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης ειδικεύεται στις μισές δουλειές: Ημίμετρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ημίμετρα στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ημίμετρα κι όταν θίγεται το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει σ΄ αυτή τη χώρα…».

ΝΔ: Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε ατομικές συμπεριφορές, υποκριτικό να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι όταν τίθενται ζητήματα ατομικής συμπεριφοράς δεν κάνουμε εκπτώσεις και προχωράμε σε αποφάσεις όπως η σημερινή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατίαμετά τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη.

Οπως επισημαίνει, «η στάση μας αυτή είναι αυτονόητη απέναντι, όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας, αλλά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Είναι όμως εξοργιστικό, και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό, να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα που διαχρονικά «καμαρώνει» για τον «αψύ Κρητικό» των αλλεπάλληλων απειλών, των προγραφών και τραμπουκισμών, και τον οποίο ποτέ δεν τόλμησε να διαγράψει οριστικά.

Το κόμμα που όχι μόνο δεν απομάκρυνε, αλλά αντιθέτως τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή, πρώην Υπουργό ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη για βαρύτατα αδικήματα.

Εάν η λέξη «κωλοτούμπα» έκανε γνωστό τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη, η έννοια «καρέκλα με κάθε τρόπο» είναι αυτή που τους χαρακτήριζε και εξακολουθεί να τους διακρίνει μέχρι σήμερα.

Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να «κουνάει το δάχτυλο» στη Νέα Δημοκρατία, ας κάνει την αυτοκριτική του για θέματα ηθικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του».

Πώς εξελίχθηκε η υπόθεση

Οι εξελίξεις έτρεξαν γρήγορα μετά την αποκάλυψη βίντεο-σοκ που δείχνει τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να διαπληκτίζεται με υπάλληλο αεροδρομίου. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν μάλιστα ότι ο βουλευτής επιτέθηκε φραστικά και προς αστυνομικούς του αεροδρομίου, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν τον υπάλληλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε το πρωί ότι υπήρξε επικοινωνία με τον πρώην υπουργό και ότι ο ίδιος θα έβγαζε ανακοίνωση, κάτι που συνέβη.

Η ανακοίνωση Αυγενάκη

«Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθειά μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή, όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό "άγριου ξυλοδαρμού", "λιποθυμιών", "χειροδικιών" από μέρους μου.

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φυσούνα επιβίβασης. Τέλος, αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει τη δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας, ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλέφωνο από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».

Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο γαλάζιος βουλευτής είπε ότι «ήταν μια ατυχέστατη στιγμή, με στεναχωρεί και με θλίβει και για αυτό θέλησα να ζητήσω συγγνώμη. Εάν ο εργαζόμενος ζητήσει να κινηθεί νομικά, θα ζητήσω άρση ασυλίας».

Σε ανάρτησή του μετά τις εξελίξεις, ο βουλευτής επανήλθε επισημαίνοντας ότι δεν παραδίδει τη βουλευτική έδρα. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός

«Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζουμε σε απόλυτο βαθμό», δηλώνει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά. «Δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολία, βλέποντας και το σχετικό βίντεο, ότι υπήρχε μία βίαιη συμπεριφορά, δεν ξέρω αν είναι χειροδικία, του κ. Αυγενάκη. Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα.

Δεν μπορεί να μείνει στην ΚΟ της ΝΔ με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και αν ισχύουν οι καταγγελίες της ομοσπονδίας των εργαζομένων ότι ο κ. Αυγενάκης επικαλέστηκε την ιδιότητά του για να πει ότι έχει ασυλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα».

 

ΠΑΣΟΚ: Απόλυτα καταδικαστέα συμπεριφορά

Η ντροπιαστική και βίαιη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι απολύτως καταδικαστέα, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Η «συγγνώμη» του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν πείθει. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής.

 

ΚΚΕ: Αφού δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει την «πύλη εξόδου» της Βουλής

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες και στην επίγεια εξυπηρέτηση είναι εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση, που δουλεύουν υπερωρίες ακόμη και στα ρεπό τους γιατί δεν φτάνει ο μισθός, που αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, φτάνει στο σημείο να χειροδικεί σε βάρος εργαζόμενου που, όπως προβλεπόταν από τις διαδικασίες, είχε κλείσει την πύλη επιβίβασης», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τους τραμπουκισμούς του βουλευτή της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη, σε βάρος εργαζόμενου στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας».

«Η υπεράσπιση των αντεργατικών επιλογών και η περιφρόνηση απέναντι στους εργαζόμενους οδηγεί κάποιους ακόμη και σε τέτοιες άθλιες ενέργειες. Η αθλιότητα, μάλιστα, συνεχίζεται και μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, με την προσπάθεια του βουλευτή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να βγάλει "τρελούς" όσους ήταν μάρτυρες, αλλά και όλους όσοι είδαν το επίμαχο βίντεο», προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Αφού ο κ. Αυγενάκης δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την "πύλη εξόδου" της Βουλής, αν έχει στοιχειώδη ευθιξία. Σε διαφορετική περίπτωση, να τον διαγράψει το κόμμα του. Αυτονόητα η βουλευτική ασυλία δεν αφορά τις απαράδεκτες ενέργειες του κ. Αυγενάκη και πρέπει αμέσως να αρθεί».

Επιστολή ΟΣΕΥΠΕ στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) «δίνει στη δημοσιότητα την από 3/7/2024 κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άμεση διερεύνηση το περιστατικού, να συλλεχθεί, ελεγχθεί και να μην αλλοιωθεί -
καταστραφεί το οπτικοακουστικό υλικό των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα προς Κρήτη.

Επίσης ζητά να διερευνηθεί αν το συγκεκριμένο συμβάν κατεγράφη στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας του αεροδρομίου, από τη στιγμή που επιλήφθηκε αστυνομία του. Αν όχι, να διερευνηθεί ποιοι λόγοι οδήγησαν στη μη καταγραφή και την απόκρυψη ενός τέτοιου γεγονότος».

Ο πρόεδρος της (ΟΣΕΥΠΕ) Κώστας Διαμαντής μιλώντας στο CNN Greece θέτει τρία ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση:

  1. Πρώτον, γιατί η αεροπορική εταιρεία δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, ώστε να καλύψει τον εργαζόμενο και να τον βοηθήσει,
  2. Δεύτερον, για ποιο λόγο δεν καταγράφηκε στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου το επεισόδιο, που ήταν σοβαρό, γιατί ήταν και αυτόφωρη διαδικασία. Δεν έχει δικαίωμα κανείς, απλός πολίτης ή οποιοσδήποτε είναι, να χτυπήσει υπάλληλο, είναι δεδομένο και
  3. Τρίτον, γιατί μέχρι τώρα σιωπή, ενώ συνέβη την Παρασκευή, έχει αποσιωπηθεί μέχρι που βγάλαμε την καταγγελία. Ποιος ο λόγος;

Η ΟΣΕΥΠΕ έχει στείλει επιστολή και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σαν ομοσπονδία, προκειμένου «να ελέγξει το θέμα και να μας απαντήσει, να δει τι έχει γίνει».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων