Μηδενικές πιθανότητες δίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ενδεχόμενο να παραμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, που λήγει η θητεία του.
«Ο δικός του προεδρικός βίος θα γίνει… αβίωτος και το χειρότερο είναι ότι το κόμμα θα μπει σε μία διαλυτική πορεία», αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος.
Ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει, προς το παρόν, να ροκανίσει τον χρόνο, αφήνοντας τη σύγκληση των οργάνων για την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, παράλληλα, θα έχουν ξεκαθαρίσει και οι προθέσεις των διεκδικητών της προεδρίας ή τουλάχιστον θα έχει απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: Θα υπάρξει στοίχιση κορυφαίων πίσω από έναν ή το πολύ δύο διεκδικητές ή θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 2021, που έβαλαν υποψηφιότητα, πλην του κ. Ανδρουλάκη, οι Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης;
Το παρασκήνιο είναι καυτό, οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής, τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν» στο ταμπλό των πιθανών υποψηφίων: ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας.
Ο κ. Χριστοδουλάκης (που χαρακτηρίζεται από φίλους του ως «ο φέρελπις του κόμματος») έχει αποφύγει τις μετεκλογικές δηλώσεις. Τακτική που παραπέμπει σε συνειδητή παραμονή στις «κουίντες» μέχρι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μπλοκ υποστηρικτών στη μάχη της διαδοχής.
Όπως είχαμε σημειώσει στα τέλη Μαΐου, μεσούσης της ευρω-εκλογικής εκστρατείας, ο ίδιος διοργάνωσε μία μεγάλη πολιτική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του ως βουλευτού. Στα ενδότερα της Χ. Τρικούπη είδαν την εκδήλωση ως «κίνηση δελφίνου», δηλαδή «ζέσταμα για τις μετεκλογικές εξελίξεις», καθώς συνέπεσε (και) με τη δημοσκοπική εγκατάλειψη της δεύτερης θέσης που είχε θέσει ο κ. Ανδρουλάκης ως ευρω-εκλογικό στόχο.
Ο κ. Γερουλάνος έχει «ανεβάσει» τις μετοχές του με τις πολιτικές παρεμβάσεις του εντός κι εκτός Βουλής, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς πέρυσι στην Α' Αθήνας και έχει σημαντική απήχηση στο στελεχικό δυναμικό. Επιπλέον, κατά ορισμένους, η προσωπικότητα και η κοινωνική «καταγωγή» αποτελούν ισχυρό αντίβαρο στον Στέφανο Κασσελάκη.
Στην περίπτωση του κ. Δούκα… ταυτίζονται το συν και το πλην, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη, εκτινάχθηκε στο πολιτικό χρηματιστήριο μετά την (απρόσμενη) εκλογή του ως δημάρχου Αθηναίων τον περσινό Οκτώβριο, ωστόσο: πρώτον, θα φανεί περιφρόνηση στους Αθηναίους η εγκατάλειψη της δημαρχίας 8-9 μήνες μετά την ανάληψή της (σ.σ. ορκίστηκε δήμαρχος τον Ιανουάριο) και, δεύτερον, ακόμα δεν έχει δώσει δείγματα ικανοτήτων και διαχείρισης.
Μία άποψη που έχει τη σημασία της είναι να παραμείνει ο κ. Δούκας εκτός μάχης κομματικής διαδοχής, ώστε να παίξει ρόλο όταν (ή εάν) συγκροτηθεί ενιαίος φορέας-ομπρέλα στον προοδευτικό χώρο.
Άλλα στελέχη πάλι προσθέτουν στους πιθανούς διεκδικητές τον Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος έκανε δυναμική μετεκλογική εμφάνιση βάλλοντας κατά της ηγεσίας για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.
Κατά τους γνώστες, ο κ. Παπανδρέου θεώρησε unfair την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη να ορίσει επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη, παρότι ο ίδιος βγήκε πρώτος σε σταυρούς. Μία δική του υποψηφιότητα πάντως συγκεντρώνει τα λιγότερα «στοιχήματα» αυτή τη στιγμή.
Σημειώνεται ότι όλα τα στελέχη, πλην της στενής ομάδας του κ. Ανδρουλάκη, αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύμπραξης στη Βουλή με τη Νέα Αριστερά, ώστε να αθροίσουν βουλευτές και να γίνουν…αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ξεχάστε το», είναι η κοφτή φράση στους συνομιλητές τους.