Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν καλεσμένος ο Πρωθυπουργός, το απόγευμα της Τετάρτης.
Ερωτηθείς για το βασικό διακύβευμα των Εκλογών της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το σύνθημά μας ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής είναι “σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη” και έχω προτάξει στον πολιτικό μου λόγο το να έχει η Ελλάδα μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Διότι στην Ευρώπη θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για την επόμενη πενταετία. Όμως, θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων και εντός της χώρας.
Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη. Η διακυβέρνηση θα είναι ίδια την επόμενη μέρα, ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως, το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι ένα μήνυμα επιτάχυνσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Και κυρίως πιστεύω ότι ως προς την εθνική τους διάσταση πρέπει να αποκρούσουμε αυτήν τη νέα έκφανση του λαϊκισμού, ο οποίος σηκώνει πάλι κεφάλι υποσχόμενος χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και επιστρέφοντας και τον πολιτικό διάλογο σε μια εποχή τοξικότητας που πίστευα ότι την έχουμε αφήσει πια πίσω μας. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο πιο γρήγορα θα πάει στις μεταρρυθμίσεις. Γιατί θα έχει απλά ακόμα περισσότερη πολιτική ορμή».
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι «εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία να μην αισθάνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση που πήρε η κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές. Το βράδυ των εκλογών είπα ότι το 41% είναι μεγάλη τιμή, αλλά δεν είναι λευκή επιταγή, επιβάλλει να είμαστε σεμνοί. Από την άλλη όμως, είπα ότι το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όποιοι μιλούν υποτιμητικά για τους πολίτες οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν».
Ο στόχος για τις Ευρωεκλογές
Σχετικά με τον πήχη για τις Ευρωεκλογές και τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Στις εκλογές του 1981, στις πρώτες ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει τότε 48% στις εθνικές εκλογές και 40% στις ευρωεκλογές που έγιναν την ίδια ημέρα».
Απευθυνόμενους σε ψηφοφόρους που σκέφτονται να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση με «ψήφο διαμαρτυρίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας σας διαβεβαιώνω ότι τα έχω λάβει ήδη και δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα. Το λέω για τους πολίτες που σκέφτονται ότι δεν είναι τελείως ικανοποιημένοι και μπορεί να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας. Τους λέω να δουν την μεγάλη εικόνα και να σκεφθούν ότι καμία κυβέρνηση δεν κάνει το 100% των προσδοκιών κάθε πολίτη μεμονωμένα».
Ακολούθως ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, από την αύξηση μισθών και συντάξεων, μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στην Υγεία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις με το Gov.gr, επισημαίνοντας ότι «η πρώτη διακυβέρνηση ήταν μια διακυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων, πρώτα με την τουρκική μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και μετά με την πανδημία. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές παθογένειες της χώρας και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «χωρίς να βάζω απόλυτα θετικό πρόσημο στο πρώτο έτος της διακυβέρνησής μας, η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχουμε μια δυνατότητα να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε όποτε χρειάζεται παρεμβάσεις εν κινήσει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης για:
-Την ακρίβεια: «Είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να ήταν εξαρχής χαμηλότερα από της Ευρώπης. Η συνταγή για σταθερή διαχρονική στήριξη του εισοδήματος είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων. Κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις. Η μείωση ΦΠΑ -έστω και για λίγο- έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Από εκεί και πέρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει στον καταναλωτή, με χαρακτηριστική την περίπτωση του καφέ. Ας μας πουν αυτοί που το προτείνουν τι θα γίνει όταν λήξει η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ αλλά και ποιους νέους φόρους να επιβάλλουμε και τι επιδόματα να κόψουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να πετύχει συγκεκριμένους στόχους, δεν πρόκειται να θέσω σε κίνδυνο την δημοσιονομική αξιοπιστία. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τάζουμε με χρήματα που δεν υπάρχουν».
-Το σενάριο φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών και των ενεργειακών επιχειρήσεων: «Τα υπερκέρδη στις ενεργειακές επιχειρήσεις τα έχουμε ήδη φορολογήσει κατά 90%, παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, έχει ήδη γίνει. Όσον αφορά τις τράπεζες, καμία χώρα δεν τις φορολόγησε, η Ιταλία που το δοκίμασε, το πήρε πίσω. Όμως θα πρέπει να αναλογιστούν οι τράπεζες ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές, να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρέωση να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία, να κάνουν οι ίδιες προγράμματα, παραδείγματος χάρη, στήριξης των νέων ζευγαριών».
-Το πρόβλημα στέγης: «Η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά και αυτό είναι καλό για ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. Το Πρόγραμμα Σπίτι μου ήταν εξαιρετικά πετυχημένο, διαπραγματευόμαστε με την Κομισιόν να ανακατανείμουμε κάποια από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διευρύνουμε την περίμετρο. Σημαντικό είναι το πρόγραμμα ‘’Ανακαινίζω – Νοικιάζω’’, ενώ για την βραχυχρόνια μίσθωση, εξετάζουμε αν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς».
-Το πόθεν έσχες Κασσελάκη: «Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Έπρεπε να το έχει ήδη καταθέσει. Το δικό μου έγινε φύλλο και φτερό και αρχειοθετήθηκε ομόφωνα και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην Επιτροπή πόθεν έσχες. Δεν μας κάνει χάρη που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Άλλο η πρώτη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, άλλο το πόθεν έσχες που κατατίθεται κάθε χρόνο. Το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό. Πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στην Γλυφάδα, είναι γνωστό και δηλωμένο. Ανακρίβεια ότι δεν είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την πρώτη κατάθεση».
-Τα Τέμπη: «Αστεία αυτά που λέγονται και βαθιά προσβλητικά τα περί συγκάλυψης. Η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη που έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχει η κυβέρνηση διευκολύνει την δικαιοσύνη στο έργο της. Λυπάμαι πραγματικά γιατί κάποιοι, μέσα στην απελπισία τους, αναγκάζονται να κάνουν τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές. Και εγώ επικοινωνώ με συγγενείς αλλά δεν το διαφημίζω, φτάνει με την κομματική εργαλειοποίηση του πόνου. Από τη στιγμή που ένα κόμμα ζητήσει προανακριτική επιτροπή με στοιχειοθετημένο κατηγορητήριο, θα το συζητήσουμε αμέσως».
-Την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Είναι οι φωνές των άκρων, οι αντιευρωπαϊκές. Πρέπει να υπάρχει ισχυρή συμμαχία που να πρεσβεύει την ευρωπαϊκή λογική. Η Ευρώπη χρειάζεται συνθέσεις, πολύ πιθανόν να προκύψει μια αντίστοιχη ευρεία συμμαχία όπως και στην τελευταία κοινοβουλευτική θητεία. Δεν βάζω σε αυτή την αριστερά στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Μελόνι έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό, έχει πορευτεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Για πρόεδρο της Επιτροπής επιμένουμε στην φον ντερ Λάιεν».
-Το ενδεχόμενο να αναλάβει ευρωπαϊκό αξίωμα: «Κατηγορηματικά όχι, ο λαός με έταξε να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».
-Την ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα για την ήπειρό μας. Ξύπνησαν κάποιοι από έναν γεωπολιτική λήθαργο, η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ στην κατηγορία αυτών των χωρών. Δεν μιλάμε για ευρωπαϊκό στρατό. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι υπάρχουν δράσεις, όπως οι ευρωπαϊκές επενδύσεις που θα θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους και όχι εθνικούς. Τέτοιες θα μπορούσε να είναι η αντιπυραυλική προστασία που θέλουμε στην Ελλάδα. Θα μας απελευθερώσει πόρους, είτε για άλλες αμυντικές δαπάνες είτε -το πιο πιθανό- για άλλες κοινωνικές δαπάνες. Άρα, το να έρθει η Ευρώπη να σηκώσει ένα μέρος του βάρους αμυντικών δαπανών οι οποίες για την Ελλάδα είναι απαραίτητες, καταλαβαίνετε ότι θα αλλάξει πάρα πολλά».
-Την Τουρκία: «Ζούμε σε μια σύνθετη και περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Εδώ και 15 μήνες υπάρχει αναμφισβήτητη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις, υπάρχει καλύτερη συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης. Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη».
-Την Βόρεια Μακεδονία: «Η γείτονα οφείλει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ήμασταν αντίθετοι σε πολλά. Διαφορετικά το μόνο που θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια δυσάρεστη πρώτη εμπειρία στο ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου. Έχουμε τρόπο να εξηγήσουμε στους φίλους μας ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα».
-Το Ταμείο Ανάκαμψης: «Όταν ολοκληρώνεται ένα μεγάλο έργο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο ωφελεί αναπτυξιακά μια περιοχή, όπως η δυτική Θεσσαλία, ο Ε-65. Όταν γίνεται ένα έργο όπως η τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων σε 36.000 σχολεία, το οποίο ωφελεί όλους τους μαθητές, γιατί αλλάζει τελείως την εμπειρία της εκπαίδευσης. Όταν χρηματοδοτούμε δράσεις όπως οι προληπτικές εξετάσεις και βρίσκονται γυναίκες με καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν, και αυτά χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους, για τους μεγάλους γίνονται αυτά; Δεν είναι σοβαρή αυτή η κριτική και λυπάμαι πραγματικά γιατί η συζήτηση γύρω από σύνθετα ζητήματα είναι τόσο ρηχή και υποδηλώνει τελικά και τόσο μεγάλη άγνοια του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η Ευρώπη και το πώς ακριβώς κινητοποιούνται αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι. Εγώ το διαπραγματεύτηκα το Ταμείο Ανάκαμψης, προσωπικά. Έφερα στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και σε δάνεια, μεγαλύτερο ποσοστιαία από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι δαπάνες αυτές ελέγχονται, όχι μόνο εθνικά, πολύ αυστηρά από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυστηρότατες προϋποθέσεις για να εκταμιεύσει τους πόρους αυτούς, ακριβώς επειδή είναι χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου και θέλει να είναι σίγουρη ότι οι δαπάνες αυτές αξιοποιούνται σωστά. Είναι μεγάλη προίκα για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Τις πολυεθνικές εταιρείες: «Είναι πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γιατί το αναδεικνύουμε τώρα με τόση ένταση; Γιατί τώρα θα αναλάβει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ θέλω να έχω δεσμεύσει την κα von der Leyen, στην οποία προσφέρω τη στήριξή μου, ότι την επόμενη μέρα θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη»
-Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών: «Χρειάζεται επιτάχυνση. Ξέρω πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα. Ξέρω πολύ καλά και ποιες είναι οι όποιες αδυναμίες μπορεί να προέκυψαν τον πρώτο χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθώ περισσότερο και ο ίδιος, όχι πως δεν ασχολούμαι, γιατί νομίζω ότι ξέρετε καλά ότι ασχολούμαι, μπαίνω στη λεπτομέρεια των φακέλων. Αλλαγές στην κυβέρνηση κάποια στιγμή θα γίνουν, αλλά δεν είναι το πρώτο ζητούμενο. Ζητήματα όπως η ακρίβεια, η υγεία, είναι ζητήματα που θα περιμένετε ακόμα μεγαλύτερη, θα έλεγα, δική μου προσωπική ανάμιξη. Ξέρουμε πού πονάμε, ξέρουμε τι ζητούν οι πολίτες, ξέρουμε ότι και οι πολίτες οι οποίοι μπορεί σήμερα να σκέφτονται να μην μας ψηφίσουν, κάποιοι μπορεί να το κάνουν για να μας πουν ‘σας στέλνουμε ένα μήνυμα να τρέξετε πιο γρήγορα’. Τους διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν, να μας στείλουν αυτό το μήνυμα. Το έχω πάρει το μήνυμα, ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, γιατί ξέρω, ειδικά τώρα που κάνουμε τις ευρωπαϊκές συγκρίσεις, πόσο έδαφος χάσαμε τα τελευταία χρόνια και πόσο πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Δεν συμβιβάζομαι ούτε με χαμηλούς ρυθμούς ούτε με οριακή πρόοδο».
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Οι πολίτες δεν πείθονται από τις συκοφαντίες και τα ψέματα
"Την "αγωνία" του να συνεχίσει το καταστροφικό έργο, που υλοποιεί η κυβέρνησή του εδώ και πέντε χρόνια, ξεδίπλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε ισχυροποίηση του κόμματός του στην αναμέτρηση των Ευρωεκλογών για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιάσει, όπως είπε.
Αυτό όμως που δεν είπε στην ελληνική κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης, είναι πως οι συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής: πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, συγκάλυψη των υποκλοπών, διατήρηση των υπερκερδών για τις τράπεζες και τα ολιγοπώλια, διαιώνιση της ακρίβειας και ούτω καθεξής.
Οι πολίτες δεν πείθονται από τις συκοφαντίες και τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και την Κυριακή το μήνυμα που θα στείλουν θα είναι σαφές: καλύτερη ζωή εδώ και τώρα".