Μητσοτάκης: Διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με 2 δισ. ευρώ

Δεν θα επιστρέψει η χώρα σε μεγάλα ελλείμματα, δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πετυχημένη η πολιτική στα ζητήματα εργασίας. Ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να δώσει το Πόθεν Εσχες ο Κασσελάκης.

Δημοσιεύθηκε: 2 Ιουνίου 2024 - 11:00

Τελ. Ενημ.: 2 Ιουνίου 2024 - 12:37

Load more

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη.

«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα», δήλωσε.

Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους.

Τα κόμματα στα δεξιά

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2009 όταν μας χτύπησε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σχετικά με το κατά κεφαλή εισόδημα, μετά καταρρεύσαμε και τώρα πασχίζουμε να έρθουμε κοντά στην Ευρώπη. Αυτή την πολιτική την υπηρετεί η κυβέρνησή μας σταθερά από το 2009», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Σε ερώτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Με πάτε πολύ μακριά. Ας σταθούμε στο 2024 πριν συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει το 2027».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εκλογές του 2023 και πως και τώρα θα είναι αισθητή η παρουσία τους και θα φανεί στην κάλπη πόσο αισθητή θα είναι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις. «Πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να κάνει απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του μέχρι τώρα και αν θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, έδειξε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και είπε ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια. Αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας», υπογράμμισε.

Μειώθηκε η ανεργία

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση στο χώρο της ανεργίας, είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10% και ήταν η πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ το 2019. Τόνισε ότι αυξάνονται οι μισθοί ταυτόχρονα, και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα.

"Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Γίνονται επενδύσεις, και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους" είπε ο κ.Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ήδη 100 χιλιάδες συνταξιούχοι εντάχθηκαν στην σχετική πλατφόρμα για εργασία. Αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν, με την συμμετοχή αναπήρων ατόμων, την περαιτέρω ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας κλπ. Είπε επίσης οι όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να διευρύνουν τη δεξαμενή των εργαζόμενων, ενώ προσέθεσε ότι όπου είναι απαραίτητο η κυβέρνηση προχωρά σε μετακλήσεις εργαζόμενων από άλλες χώρες κυρίως στον αγροτικό τομέα.

«Έχουμε μια πολύ πετυχημένη πολιτική στα ζητήματα εργασίας. Θα γίνουμε Ευρώπη και ως προς το μέσο όρο της ανεργίας τα επόμενα χρόνια" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ και εξήγησε ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός, και ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο να προτείνουν πως θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, και τι φόρους προτείνουν γιαυτό.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της.

"Η κυβέρνηση τα βάζει με πολυεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη τη Αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό" είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιπολίτευση. Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα το ίδιο όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά.

Αναφερόμενος στη σημασία των ευρωεκλογών είπε ότι "δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές". Τόνισε ότι ψηφίζουμε ευρωβουλευτές και η αντιπολίτευση ζητά από τον κόσμο να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και καθυστέρησης του προγράμματος με το οποίο έχει εκλεγεί. ΝΔ.

"Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης. Λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών" είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική σημασία.

"Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Να καταθέσει το Πόθεν Εσχες ο Στέφανος Κασσελάκης

«Εγώ θα έθετα ένα ερώτημα στον κ.Κασσελάκη: Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες τους;Ο κ. Κασσελάκης εισήλθε στην πολιτική πρεσβεύοντας τη λογική των «καθαρών χεριών», το πως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες, εγώ θα παραμείνω στην υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του έως τις Ευρωεκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, δε, ότι δεν έχει ακούσει καμία πρόταση από τον Στέφανο Κασσελάκη γύρω από τις ευρωπαικές πολιτικές και επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσεγγίσει τον εκλογικό πήχη, που έχει θέσει. «Το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε ταμείο και θα ακούσουμε τα μηνύματα, που έστειλαν οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης για:

-Την ακρίβεια: «Η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση με συμπιεσμένα εισοδήματα. Μεγάλη σημασία αποδίδω στα έκτακτα αλλά και στα μόνιμα μέτρα αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα, με ικανοποίηση είδαμε χαμηλότερο τον πληθωρισμό στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο τον τελευταίο μήνα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας. Απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων. Έχουμε μειώσει πολλούς φόρους την πρώτη τετραετία. Πρώτη μας προτεραιότητα από τη στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Ως προς τα επιδόματα, η Ελλάδα έχει ένα αρκετά γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος σε σχέση με τις δυνατότητές της. Ακούω μια κατηγορία για επιδοματική πολιτική, ας μας πουν ποια επιδόματα καταβάλλει αδικαιολόγητα η κυβέρνηση».

-Τα Τέμπη: «Για την μεγάλη αυτή εθνική τραγωδία, οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες. Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, είναι 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι από αυτούς είναι προφυλακισμένοι. Διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη για να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η δίκη, σας φαίνεται για συγκάλυψη αυτό; Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, αν κάποιοι δεν της έχουν, να βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει στη Βουλή οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα, εφόσον κατατεθεί σχετική πρόταση για προανακριτική, θα συζητηθεί αμέσως και η Βουλή θα αποφανθεί. Η κυβέρνηση έχει ηθική υποχρέωση να διευκολύνει τη δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και τη δέσμευση να εξασφαλίσει ότι τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει».

-Την Υγεία: «Η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ εξ αρχής ήταν πρώτη μας προτεραιότητα. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στην πανδημία, αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από τότε και να προχωρήσουμε σε έναν ριζικό ανασχηματισμό της δημόσιας υγείας. Γίνονται προσλήψεις, παρεμβάσεις σε υποδομές νοσοκομείων και κέντρων υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα τις δουν οι πολίτες σε δύο χρόνια, ενώ μεγάλη έμφαση δίνουμε στις προληπτικές εξετάσεις».

-Την Βόρεια Μακεδονία: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας να αναγνωρίσει δημόσια ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός των συνόρων. Αν δεν το τηρήσει και συνεχίσει τη μέχρι στιγμής στάση του, δεν θα το δεχτεί η Ελλάδα. Βεβαίως θα θέσω το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πολιτική ηγεσία της χώρας ας μην θέσει σε δοκιμασία και την ευρωπαϊκή πορεία της, οι εκλογές τους πέρασαν. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η συμφωνία, που μας εμάς είχε πολλά αρνητικά, θα εφαρμοστεί στην πράξη. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση και δεν είμαστε μόνοι μας, τα Σκόπια είναι απομονωμένα».

-Τις γυναικοκτονίες: «Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι, ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας, λειτουργού γραμμές υποστήριξης, panic button, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Όμως να μην ακυρωθεί η σημαντική δουλειά που έχει γίνει, εξ ου και το θάρρος των γυναικών να καταγγέλλουν τα σε βάρος τους περιστατικά».

-Την ταχύτητα της Δικαιοσύνης: «Η χώρα μας είναι απελπιστικά αργή στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Έγιναν παρεμβάσεις στους δικονομικούς κώδικες, θα γίνει και στο ΣτΕ για να επιταχυνθεί κι εκεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης. Ξεκινά να λειτουργεί η δικαστική αστυνομία, οι πρώτοι αστυνομικοί θα αναλάβουν υπηρεσία τον Σεπτέμβριο».

-Την συμμετοχή και την αποχή στις εκλογές: «Πάντα οι ευρωεκλογές είχαν λιγότερη συμμετοχή από τις εθνικές. Προφανώς μας απασχολεί το θέμα, έχω ιδρώσει τη φανέλα για να πείσω τους πολίτες ότι έχει μεγάλη σημασία να προσέλθουν στις εκλογές. Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρωβουλή, υπήρξαν ευρωβουλευτές που ζήτησαν να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη χώρα, ελπίζω να μην υπάρξουν τέτοιοι στο νέο Ευρωκοινοβούλιο».

-Την Τουρκία: «Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δεν είναι απλό ζήτημα να λυθεί και γι’ αυτό δεν έχει λυθεί εδώ και 50 χρόνια, όμως γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια να έρθουν οι χώρες πιο κοντά. Τα προβλήματα παραμένουν, δεν είμαι αφελής, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ας κρατήσουμε τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών που από μόνη της μας επιτρέπει να διαφωνούμε χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη, όπως το 2020».

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων