Μητσοτάκης: Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ

(upd) Εχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ, αν βγαίνει ο λογαριασμός και δεν βγαίνει, δηλώνει. Εχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους για την ακρίβεια. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε: 22 Μαΐου 2024 - 09:20

Τελ. Ενημ.: 22 Μαΐου 2024 - 13:00

Load more

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του OPEN. Παραδέχτηκε, αναφερόμενος στην ακρίβεια, ότι «υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων» ενώ στράφηκε κατά των πρακτικών των πολυεθνικών.

«Οι πολίτες οι ίδιοι μάς λένε με κάθε τρόπο και στις μετρήσεις και στις συζητήσεις ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το ελληνικό νοικοκυριό. Έχουν δίκαιο, γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης. Αν δει κανείς τα στοιχεία του πληθωρισμού 5ετίας, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βγαίνει μια κρίση και χαμηλό εισόδημα και το επίπεδο των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο», είπε.

«Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων και σε αυτό έχει παίξει ρόλο το ελαιόλαδο, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο, ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα, έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους, έχουμε επιβάλει πρόστιμα, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, όχι ενδεχομένως αυτό που περίμεναν οι πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς».

«Ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής, που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Πάμε στις πολυεθνικές. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν την ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντος, και ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά.

Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι, κανέναν μέτρο μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μάς κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν ένα χρόνο».

Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά τη μείωση του ΦΠΑ

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή, γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Έχει δίκαιο ο υπουργός ότι σε ένα περιβάλλον πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όποιος εισηγείται τη μείωση του ΦΠΑ, να μας πει πού θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους, αν ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική, να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε, να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε».

«Έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση σε φορολογικές εισφορές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης για:

Τον πήχη στις Ευρωεκλογές: «Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι το 33%, ποσοστό που είχαμε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Η εικόνα που έχω, είναι ότι η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται, τα διλήμματα αρχίζουν να ακούγονται περισσότερο, η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη της επόμενης πενταετίας».

Τις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ: «Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, να κάνουμε τη διάκριση της υπεύθυνης πατριωτικής δύναμης και του ανεύθυνου πατριωτισμού. Στα ζητήματα που αφορούν τις πατριωτικές ευαισθησίες, η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019, δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές».

Τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Πριν από τις εκλογές του 2019 είχαμε ξεκαθαρίσει ότι παρά τις διαφωνίες μας, αν ψηφιζόταν, θα πρέπει να τηρηθεί. Θα μπορούσα να πω ότι θα σκίσω τη συμφωνία, δεν το έκανα γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Στα ζητήματα της ονομασίας δεν θα κάνουμε πίσω. Πρέπει να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν. Ασκούνται μεγάλες πιέσεις, ως αποτέλεσμα και των δικών μας πιέσεων, η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά τα Σκόπια είναι απομονωμένα.

Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν. Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε καλά πώς να διαχειριζόμαστε τέτοια μικροκομματικά παιχνιδάκια, είναι και ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια, βλέπαμε τι γινόταν στα Σκόπια, βλέπαμε ότι έρχεται στην εξουσία το VMRO, είπαμε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν θα προχωρήσουμε, γιατί θα στερούσε από τη χώρα ένα διαπραγματευτικό όπλο. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια. Είμαστε σε άλλη πραγματικότητα, οι εθνικισμοί ξυπνάνε στα Βαλκάνια».

Τον Στέφανο Κασσελάκη: «Μερικές φορές εκφράζεται με έναν τρόπο ολίγο ασυνάρτητο. Να ενημερωθεί για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες του θέματος, προσπαθεί να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Ίσως είναι λίγο ξένο το στιλ του σε μένα, αλλά θα τον κρίνω για τις πολιτικές του θέσεις, γι’ αυτό επιμένω στην κοστολόγηση των προτάσεών του. Είναι ένας απολιτίκ lifestyle λαϊκισμός, θυμίζει τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε τα πάντα στους πάντες…. Δεν είναι καν βουλευτής, λίγη σεμνότητα, λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Όταν μετατρέπουμε τα τρολ σε επίσημη πολιτική, αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα».

Το Ταμείο Ανάκαμψης: «Ευρωεκλογές έχουμε και για την Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 36 δισ. ευρώ δεν είναι για τους λίγους και τους προνομιούχους όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Τα Κέντρα Υγείας είναι για τους λίγους; Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού είναι για λίγους; Οι διαδραστικοί πίνακες και τα ψηφιακά φροντιστήρια είναι πολιτική για τους λίγους; Οι υποδομές είναι για τους λίγους;».

Την ανάγκη σταθερότητας: «Η αντιπολίτευση λέει ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη, να μην έχει η κυβέρνηση νομιμοποίηση. Σηκώνουμε το γάντι, θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε το μήνυμα των εθνικών εκλογών, ότι δεν έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί. Η κυβέρνηση έχει μια εντολή τετραετίας, πήραμε ένα υψηλό ποσοστό, αυτοί που αμφισβητούν το 41%, αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Δεν ήταν εντολή αλαζονείας αλλά επιταγή εμπιστοσύνης. Δεν νομίζω ότι έχω δείξει πως είμαι αλαζόνας».

Για τον δεύτερο στις ευρωεκλογές: «Δεν με αφορά ποιος θα είναι δεύτερος, μπορώ να ελέγξω αυτά που αφορούν το κόμμα μου».

Για τα ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία, η Τουρκία άλλαξε πολιτική και από το "Μητσοτάκης γιοκ", πήγαμε στην κανονικότητα. Πετύχαμε τους τελευταίους 15 μήνες να μην έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, ελέγχουμε το μεταναστευτικό, πετύχαμε συμφωνία με τη βίζα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βάλαμε ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη θέση της από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και αυτό δεν αμφισβητείται από το διεθνές δίκαιο.

Η βαθιά αναθεωρητική πολιτική δεν επαναλαμβάνεται με την ίδια ένταση. Η λύση-πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα, όταν αναγνωρίζουμε μία και μόνο διαφορά. Δεν βλέπουμε κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας, και στις δύο χώρες υπάρχουν κάποιοι που λες και θρέφονται από την ένταση, κάνοντας την τρίχα τριχιά. Για τα θαλάσσια πάρκα, το τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της δεν αφορά κανέναν, δεν είναι ένα ζήτημα που μπαίνει σε συζήτηση… Πιστεύω ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη πολιτική της οδηγούσε σε αδιέξοδο και δεν της βγήκε, κάνει μια προσαρμογή στον ρεαλισμό που είναι καλοδεχούμενη».

Για τη Δικαιοσύνη και τα Τέμπη: «Είναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τέτοια τραγωδία. Έχω μιλήσει με αρκετό θάρρος και χωρίς να μασήσω τα λόγια μου, και για τις διαχρονικές ευθύνες και για όσα έπρεπε να έχουν γίνει. Η δικαιοσύνη κινείται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ των πραγματικών δεδομένων και των fake news που ρίζωσαν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, όμως δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης, ότι το βράδυ του δυστυχήματος τρέχαμε να μαζέψουμε ευρήματα. Αυτοί που επανέρχονται, εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών. Και εγώ συναντώ τακτικά συγγενείς, το έκανα και στη Θεσσαλονίκη. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλω να με δει, δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα, υπάρχει δεύτερος πραγματογνώμονας από τη Δικαιοσύνη».

Για τις παρακολουθήσεις: «Το τι συνέβη μεταξύ ΕΥΠ και ΑΔΑΕ για την υπόθεση Ανδρουλάκη αφορά την ΕΥΠ και την ανεξάρτητη αρχή».

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού: «Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη. Όταν υπάρχουν τομείς που δεν αποδίδουμε όπως θέλουμε, κάνω όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται. Δεν είμαι υπέρμαχος των πολύ συχνών αλλαγών».

Για τον τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο: «Ο τελικός Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο με φιλάθλους. Εμείς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια. Το προτείνω στην ΕΠΟ».

Για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαροπούλου ασκεί τα καθήκοντά της».

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δείχνει ενόχληση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έδειξε να ενοχλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος παρότι δεν βρίσκεται στη Βουλή, έχει παρουσιάσει τεκμηριωμένες προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Έδειξε ενόχληση για το γεγονός πως, παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν βρίσκεται στη Βουλή, κατέθεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ μια κοστολογημένη πρόταση νόμου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Φάνηκε ενοχλημένος από το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι δεν βρίσκεται στη Βουλή, κατέθεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ μια πλήρως κοστολογημένη και εφαρμόσιμη πρόταση νόμου για το φορολογικό.

Ενοχλημένος που ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ δεν βρίσκεται στη Βουλή, παρουσιάζει προτάσεις για το Κράτος Δικαίου και ζητά να πέσει φως στο έγκλημα των Τεμπών.

Που διατυπώνει με σαφήνεια δέσμη προτάσεων για την ασφάλεια των πολιτών. Που έχει προτάσεις για την Δημόσια Υγεία, αλλά και για την Στέγαση. Που αντί να στέλνει ανούσιες επιστολές στην Κομισιόν, αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και προτείνει σοβαρές λύσεις. Ενοχλημένος είναι ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου προφανώς η εκλογή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είχε σχέση με το όνομά του, γιατί γνωρίζει πως δεν θα καταφέρει να εμποδίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και τον αγώνα που δίνει ο Πρόεδρός του για μια καλύτερη ζωή για τον ελληνικό λαό.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων