Την άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας διεμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης (φωτ.), στην απαντητική επιστολή του στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως το μόνο που γράφει η απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ είναι μια παραπομπή στην εισαγγελική διάταξη με την οποία ενεργοποιήθηκε η άρση του απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «για λόγους εθνικής ασφάλειας» και τίποτα παραπάνω.
Σύμφωνα με το in.gr, στην απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως παραπομπή σε αίτημα ξένης υπηρεσίας ή οποιαδήποτε άλλη αιτιολόγηση της απόφασης της ΕΥΠ να μην παρέχει στην ανεξάρτητη αρχή τα στοιχεία που της ζητήθηκαν.
Από την πλευρά της, η Καθημερινή, επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος, γράφει ότι η ΕΥΠ δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερωθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε μεταξύ άλλων σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΕΥΠ με ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού. Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της, μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να επικαλείται και να παραπέμπει την ΑΔΑΕ σε παλαιότερες επιστολές προς την ΕΥΠ, που υπογράφει ο ίδιος ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
Τι ζητούσε το ΣτΕ
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ επανενεργοποίησε νόμο του 1994, με βάση τον οποίο ο θιγόμενος θα πρέπει να μπορεί, μέσω της ΑΔΑΕ, να ενημερώνεται για «το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».
Όπως υποστηρίζουν νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, με βάση την απόφαση αυτή και το άρθρο 95 του Συντάγματος, η ΕΥΠ όφειλε να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους συγκεκριμένους λόγους που είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί αναφέρονταν στην εισήγηση των στελεχών της υπηρεσίας που είχαν ζητήσει τη σχετική έγκρισή της από την τότε εισαγγελέα της, Βασιλική Βλάχου.
Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει, άλλωστε, ότι η ΑΔΑΕ είναι αυτή που θα πρέπει να αποφανθεί για τη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη αλλά και για το αν διακυβεύεται ακόμη ή όχι ο σκοπός της.
Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιδράσει δημόσια όταν λάβει την επίσημη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ, πιθανά την επόμενη εβδομάδα.