Η πασχαλινή ραστώνη θα επιφέρει υποχρεωτική αναστολή της ευρω-προεκλογικής εκστρατείας, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, δίνοντας τον χρόνο στα κομματικά επιτελεία να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για την τελική ευθεία προς την 9η Ιουνίου.
Στην Κουμουνδούρου το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ενισχύεται από τις τελευταίες, προπασχαλινές δημοσκοπήσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κλειδώνει με άνεση τη δεύτερη θέση στο πολιτικό στερέωμα, ενώ παραμένουν οι τάσεις ανόδου.
Η εικόνα αυτή προκαλεί ορατό πλέον εκνευρισμό στη Χ. Τρικούπη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να «ξεφεύγει» στην πολιτική κριτική του: μιλώντας στη Βουλή υιοθέτησε τη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη περί «κρουαζιέρας του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά», ενώ βάφτισε… κότερο το σκάφος χωρητικότητας δέκα ατόμων που νοίκιασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεκαήμερη περιοδεία στα 29 νησιά του Αιγαίου.
«Ο κ.Κασσελάκης και οι συνεργάτες του στοιβάζονται στον μοναδικό εσωτερικό χώρο των πέντε τετραγωνικών, ενώ τα ισχυρά μποφόρ έχουν προκαλέσει πολλές ανατροπές στο πρόγραμμα της... κρουαζιέρας», αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας κακεντρέχεια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως επισημαίνουν, αυτό που ενοχλεί το κυβερνών κόμμα και τα «όμορα» της αντιπολίτευσης είναι η επαφή του κ. Κασσελάκη με τους κατοίκους των μικρών και των μεγάλων νησιών, ενώ τους πετούν το γάντι: «Οργανώστε κι εσείς τέτοιας έκτασης “κρουαζιέρα” και μάλιστα με οκτώ-δέκα μποφόρ».
Από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, στην Κουμουνδούρου ξεχωρίζουν τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖA, καθώς (κατά την Opinion Poll) ξεπέρασε ελαφρώς το 63%.
Δεδομένης της διπλής διάσπασης του φθινοπώρου, όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συσπείρωση του κόμματος, δηλαδή οι ψηφοφόροι του περσινού Ιουνίου που δηλώνουν ότι θα το ξαναψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να χτυπήσει ταβάνι. Όμως, δείχνει ότι επανακάμπτει τμήμα ψηφοφόρων που δήλωνε ότι θα εγκαταλείψει εκλογικά το κόμμα, μετά τις απανωτές τρικυμίες που ακολούθησαν την εκλογική πανωλεθρία των περσινών εθνικών εκλογών, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, την ανατροπή στη μάχη της διαδοχής του και τις αποχωρήσεις στελεχών μετά την ανάδειξη του κ. Κασσελάκη.
Η ενεργή παρουσία του κ. Τσίπρα στην κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου εκτιμάται ότι συνέβαλε στην περαιτέρω άνοδο της συσπείρωσης. Σ' αυτή την έστω και μικρή επανάκαμψη αποδίδουν τα χαμηλά ποσοστά της Νέας Αριστεράς, που εξακολουθούν να κινούνται γύρω στο 3%.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία προπασχαλινή δημοσκόπηση (της GPO) καταγράφει ποσοστό 16,3% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και 2,7% της Νέας Αριστεράς.
Ως εκ τούτων, στην Κουμουνδούρου θεωρούν βέβαιη την ένταση των επιθέσεων και από τα δύο όμορα κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «σε απόλυτη σύμπλευση και οι δύο επανέφεραν τα... ξινά σταφύλια ότι ψαρεύουμε στις ψήφους των Σπαρτιατών με αφορμή την γκάφα του υποψήφιου ευρωβουλευτή μας Βασίλη Κασσελάκη (σ.σ. συγγενή του προέδρου), αγνοώντας την επίσημη θέση του κόμματος: “όχι, δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών”», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Εν προκειμένω, βεβαίως, θα καταβληθούν μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες προσπάθειες να περιοριστούν αυτές οι «γκάφες» - ακόμα και με αποκλεισμό από τα μέσα ενημέρωσης επίφοβων (ως προς τη συγκρότησή τους) υποψηφίων.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προβληματισμός και εισηγήσεις των «παλιών»
Στη Χ. Τρικούπη, πάντως, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι παραμένει εφικτός στόχος η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η αισιοδοξία απορρέει από τη δημοσκοπική ανάλυση ότι, πέραν της συσπείρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει «απολιτίκ κοινό», το οποίο είτε ψήφισε «χαλαρά» άλλα κόμματα στις εθνικές εκλογές είτε δεν ψήφισε καθόλου. Επομένως, όπως λένε στελέχη του κόμματος, «αυτό το κοινό που δηλώνει σήμερα “ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη” είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει κάτι άλλο ή να μην προσέλθει, πάλι, στις ευρωκάλπες, ακριβώς επειδή η σχέση του με το κόμμα είναι χαλαρή και ευμετάβλητη».
Η εν λόγω ανάλυση προβάλλεται από τα νεότερα στελέχη της Χ. Τρικούπη αλλά αμφισβητείται έντονα από τις… παλιές καραβάνες, που βλέπουν με ανησυχία τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος στο Λεκανοπέδιο ή σε μεγάλες πόλεις. Χτύπησε καμπανάκι άλλωστε η μέτρηση (Opinion Poll) που εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πέμπτο κόμμα στον δήμο Θεσσαλονίκης και τέταρτο κόμμα (πίσω από το ΚΚΕ) στον δήμο της Αθήνας.
Τα παλιά στελέχη εισηγούνται εντατική δουλειά «πόρτα-πόρτα και καφενείο-καφενείο», με συστράτευση των αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών παραγόντων, καθώς, όπως σημειώνουν, το κόμμα έχει διατηρήσει ισχυρές προσβάσεις και στους δύο αυτούς χώρους.
Κρίσιμο στοιχείο θεωρούν τη δραστηριοποίηση και όλων των πρώην βουλευτών-κεντρικών στελεχών, ώστε να ξυπνήσουν οι μνήμες από το… «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια» στις μεγαλύτερες ηλικίες.