Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς χαιρέτισαν το 15ο Συνέδριο της ΝΔ. Το ΚΚΕ δεν έστειλε εκπρόσωπο, αν και είχε προσκληθεί, ενώ τα άλλα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες δεν είχαν προσκληθεί.
Ο πιο «σκληρός» χαιρετισμός έγινε από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γλαβίνα (φωτό):
«Ο πυρσός της δημοκρατίας οφείλει να φωτίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όχι να καίει συσκοτίζοντας τα πεπραγμένα της εξουσίας», σημείωσε και μίλησε για «δημοκρατία σε κόπωση. Σε αυτό συντελούν παράγοντες αφενός εξωγενείς όπως η γεωπολιτική ανασφάλεια και η κλιματική κρίση αλλά και εσωτερικοί, κρίσιμοι και επικίνδυνοι, όπως η πτώση του βιοτικού επιπέδου, τα θεσμικά τραύματα, η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών».
Όπως είπε, «κάτι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Για την ελληνική κοινωνία του 2024 όμως, μια κοινωνία απογοητευμένη και εν πολλοίς θυμωμένη, αυτό που δεν είναι ούτε θεμιτό ούτε χρήσιμο, είναι η οίηση της εξουσίας, η τοξικότητα, η ‘’εργαλειοποίηση’’ των θεσμών και η ισοπεδωτική απαξίωση των προτάσεων των πολιτικών αντιπάλων».
Στα τελευταία σχεδόν 5 χρόνια της διακυβέρνησής της Νέας Δημοκρατίας, είπε ο κ. Γλαβίνας, «βρίσκει κανείς πολλά μελανά σημεία κριτικής και ανάγκης αλλαγής κατεύθυνσης και μοντέλου διακυβέρνησης. Όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών, η χώρα μας δυστυχώς απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αφενός το σκάνδαλο των υποκλοπών, έφερε στην επιφάνεια ένα σκοτεινό, παρακρατικό δίκτυο που προσβάλει το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού και τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας. Αφετέρου το έγκλημα στα Τέμπη και η επικοινωνιακή του διαχείριση έχουν αμαυρώσει το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και έχουν εντείνει τις ανησυχίες των πολιτών. Η διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών σε κομματικά γραφεία αμφισβητεί την ισονομία και την επί ίσοις όροις εκκίνηση στην αφετηρία της δημοκρατικής διαδικασίας. Εκτός από αυτά τα πολύ κραυγαλέα παραδείγματα, έχουμε υποχωρήσει πολλαπλώς όσον αφορά τη διαφάνεια των διαδικασιών και τη διάκριση των εξουσιών. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς υποχωρεί μέρα με τη μέρα».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης επισήμανε ότι «οι παρατάξεις μας προτείνουν διαφορετικές πολιτικές για Ελλάδα και Ευρώπη, όμως σήμερα κανένα κόμμα δεν μπορεί να επαίρεται ότι γνωρίζει την απόλυτη αλήθεια. Σε αυτό τον δύσκολο κόσμο που ζούμε, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε και -γιατί όχι- να επεκτείνουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Δεν μπορούν να υπάρξουν πόροι για πολιτικές πρόνοιας με πολεμικές οικονομίες». Δημοκρατία, ανέφερε, «σημαίνει σεβασμός στους θεσμούς, διάκριση των εξουσιών, σεβασμός στο κράτος δικαίου, απονομή δικαιοσύνης, σεβασμός στις ανεξάρτητες αρχές, διαφάνεια και σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να είναι πολιτικές – ιδεολογικές, όχι προσωπικές, όσο σκληρές κι αν είναι. Ναι στην σύγκρουση, όχι στο πολιτικό μίσος και την τοξικότητα. Και παρά τις αντιθέσεις και τις οξύνσεις, πρέπει πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας να είναι ανοιχτοί. Το έχει ανάγκη η χώρα. Ναι, μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά σημεία αναφοράς».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Νίκος Φίλης, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.