Στη Νομική Υπηρεσία της Βουλής προσέφυγε ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας, προκειμένου να πάρει απάντηση για το πώς θα γίνει δεκτή η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την υπουργική του ασυλία για τη δικαστική διερεύνηση της επίμαχης σύμβασης 717.
Δεδομένου, δηλαδή, ότι δεν έχει γίνει ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, ο κ. Τασούλας ζητά νομική ενημέρωση για το δια ταύτα.
Όπως μεταφέραμε νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών-Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης εγκαινίασε την ενεργοποίηση της τελευταίας παραγράφου του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών.
Σύμφωνα με αυτήν, σε απλά λόγια, εάν ένα πολιτικό πρόσωπο κρίνει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να αποδείξει δικαστικά τη θέση του επειδή δεν έφτασε η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται στο Δικαστήριο, είτε λόγω απόφασης της Βουλής είτε λόγω παραγραφής, έχει το δικαίωμα, ο ίδιος ή οι κληρονόμοι του (εάν έχει αποβιώσει) να απαιτήσει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του.
Η εν λόγω παράγραφος στο Συνταγματικό άρθρο ορίζει:
«5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».
Με την κίνηση αυτή (που χαρακτηρίζεται ήδη κίνηση-ματ), ο κ. Σπίρτζης πιέζει στον μέγιστο βαθμό τον διάδοχό του στο υπουργείο Κώστα Καραμανλή να πράξει το ίδιο, δηλαδή να παραιτηθεί της ασυλίας του και να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης για τα αίτια που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός (και πρώην βουλευτής) του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «συμφωνώ και επαυξάνω», όταν, την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων ζήτησαν, με επιστολή τους, από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να αρθεί η ασυλία των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Ο κ. Καραμανλής δεν εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ απουσίασε από την ολοήμερη συνεδρίαση της Βουλής χθες, Τετάρτη, επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας.
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την κίνηση Σπίρτζη
Για τη σημερινή πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη να παραιτηθεί της ασυλίας του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία για τον ίδιο, λόγω του ότι ισχύει η αποσβεστική διαδικασία, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. Το κάνει εκ του ασφαλούς».
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν, σημειώνοντας πως «ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ζητώντας κι εκείνος την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος απάντησε: «Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες», παραδεχόμενος ουσιαστικά πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη.
Να τον ενημερώσουμε πάντως πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή.
Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη», καταλήγουν οι πηγές της Κουμουνδούρου.
Στις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας: «Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Εξάλλου και οι «άτυπες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και «την συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή». Κοινώς, η λέξη «κλειδί» είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση».