Με ενισχυμένη τη δεξιόστροφη ατζέντα φέρεται αποφασισμένος να πορευτεί στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη σκιά των δημοσκοπικών ευρημάτων, που καταδεικνύουν απώλειες της ΝΔ προς τα κόμματα στα δεξιά της, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους προς τομείς στους οποίους διάκειται θετικά μεγάλη μερίδα της κομματικής βάσης, όπως η άμυνα και η ασφάλεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.
Αύριο, εξάλλου, στη Βουλή αναμένεται να επικυρωθεί το σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια -μετά από 50 χρόνια- επτά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair DHC-515, ως μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Μάλιστα, οι σχετικές υπογραφές θα μπουν κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στον Καναδά στο τέλος της εβδομάδας, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την συμμετοχή και της Ε.Ε.
Στα θέματα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση στην εξομάλυνση της κατάστασης στα πανεπιστήμια. Με αφορμή τις χρόνιες καταλήψεις κτιρίων, τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα εντός αλλά και περιμετρικά των σχολών, καθώς και την παρουσία εκεί ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση, η αστυνομία σκληραίνει τη στάση της και, σύμφωνα με εντολές που δόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, θα παρεμβαίνει άμεσα για την αντιμετώπιση των παρανομιών.
«Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ' επανάληψη σε τέτοιες έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα», τόνισε ο πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη χθεσινή, καθιερωμένη συνάντησή τους, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα προς τις Διοικήσεις των Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων.
Προκλητική ρητορική
Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο της Αθήνας έχει μπει η στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, έχει επανέλθει στην παλαιά, προκλητική ρητορική του σε βάρος της χώρας μας. «Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο», τόνισε προχθές σε Τούρκους αξιωματικούς, σε συνέχεια αντίστοιχων δημόσιων τοποθετήσεων του τελευταίου διαστήματος.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων», απάντησαν διπλωματικές πηγές, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις κινήσεις Ερντογάν και εντάσσουν τη δήλωσή του στη σειρά πολλών δηλώσεων από τη γείτονα. «Η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μετατράπηκε σε κάτι άλλο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (στον ΣΚΑΪ). Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε τη χρησιμότητα των ανοικτών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών και τις συνομιλίες σε ζητήματα soft politics.