Δύο ημέρες πριν εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή το πόρισμα της ΝΔ που αναφέρει ως κύρια αιτία για την τραγωδία στα Τέμπη το ανθρώπινο λάθος, το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν… το ακυρώνουν ουσιαστικά, μιλώντας για την ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας.
Το timing αποδείχθηκε αρνητικό για το κυβερνών κόμμα και μένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός θα παραστεί αύριο στην Ολομέλεια, όπως του ζήτησε ήδη σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι:
- Χθες η Μαρία Καρυστιανού, η εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων, μίλησε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης. Αναφέρθηκε στον τότε αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή, στο μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, στο επικίνδυνο «και μη δηλωμένο» φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που είχε σαν αποτέλεσμα να καούν τα περισσότερα θύματα και σε άλλες πτυχές της υπόθεσης.
- Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει ανοικτή η «αναφορά» για τη διερεύνηση της τραγωδίας και, μάλιστα, να εμπλακούν σ' αυτή οι Επιτροπές LIBE και TRAN του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες ασχολούνται με θέματα Δικαιοσύνης και Μεταφορών, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή LIBE ασχολήθηκε ενεργά και με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της κυβέρνησης γίνεται λόγος και για τα Τέμπη, πέραν των υποκλοπών και της ελευθερίας του Τύπου.
- Παράλληλα, η Κομισιόν άνοιξε «πόρτα» στην ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς αυτή εναπόκειται στα κράτη μέλη, μπορεί όμως, να υποστηρίξει μια ανεξάρτητη έρευνα και να βρεθούν τα αίτια του δυστυχήματος», απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Οι 1.335.000 υπογραφές
Η κ. Καρυστιανού πήγε χθες στη Βρυξέλλες με «όπλο» τις 1.335.000 υπογραφές Ελλήνων πολιτών κάτω από το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων με το οποίο ζητούν άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Καραμανλή, ώστε να εκκινήσει η δικαστική διαδικασία, καθώς και αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε οι πολιτικοί να μην μπορούν να καλύπτονται πίσω από την ασυλία τους όταν βαρύνονται με ευθύνες.
Το ψήφισμα επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή ως πρόταση νόμου, καθώς το Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2019 ορίζει αυτό το δικαίωμα των πολιτών, εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον 500.000 υπογραφές. Πλην όμως, όπως αποδείχθηκε, η κυβέρνηση δεν «έφερε» στη Βουλή τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη Συνταγματική διάταξη να μην μπορεί να εφαρμοστεί.
Την εν λόγω κωλυσιεργία αναμένεται να αναδείξει η αντιπολίτευση αύριο.