Στ. Κασσελάκης: Οι 10 στόχοι για την Ευρώπη που θέλουμε

Παρουσίαση ευρω-προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογή 10% των ευρωβουλευτών από κοινές λίστες πολιτικών δυνάμεων, εκλογή Κομισιόν από ευρωβουλή, κοινό βασικό μισθό και φόρο στους πλούσιους, κοινωνικά δικαιώματα. Πρόταση για Ουκρανία, Παλαιστίνη, Κύπρο.

Δημοσιεύθηκε: 14 Μαρτίου 2024 - 21:45

Load more

Τους δέκα στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία και, συνολικά, της ευρωπαϊκής Αριστεράς, εν όψει των ευρωεκλογών, παρουσίασε σε ειδική, πολύωρη, εκδήλωση ο Στέφανος Κασσελάκης.

“Μαζί μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία προς μια ισχυρή, αυτόνομη και, κυρίως, μια πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους. Γι' αυτό ακριβώς θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας, προτάσσοντας 10 μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.

Και παρουσίασε τους στόχους μαζί με την εξειδίκευσή τους:

1. Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια της απάντησης στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.
Διεκδικούμε από την ΕΕ την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις αραβικές χώρες, για εκεχειρία, ανταλλαγή ομήρων και λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των συνόρων του 1967. Για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Μια αυτόνομη Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Διεκδικούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Μια αυτόνομη Ευρώπη δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά θα θέτει η ίδια τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωτουρκικού διαλόγου και της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες.

2. Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς

Η ενότητα της Ευρώπης χτίστηκε πάνω στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους του φασισμού. Οφείλουμε να υψώσουμε φωνή ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί στον κοινό αγώνα με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς βαρβαρότητας και του νεοφασισμού. Ενός μετώπου που αγωνίζεται για κοινωνίες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ισότητας των δικαιωμάτων κόντρα στη βία και τη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς.

Διεκδικούμε την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεοφασιστική βία και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων.
Την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού.

3. Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη - να μην επιστρέψει η λιτότητα

Οι δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς και της οικολογίας αγωνιζόμαστε για να μην επιστρέψει η λιτότητα στην ΕΕ. Προτεραιότητά μας, μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερειακή σύγκλιση με μαζικές επενδύσεις για:

Κάτι τέτοιο απαιτεί κινητοποίηση οικονομικών πόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Αναπτυξιακό Ταμείο Next Generation EU. Αυτοί οι πόροι μπορούν να υπάρξουν, αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε μια ικανή, προοδευτική πλειοψηφία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

4. Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η Ευρώπη οφείλει να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση, με τρόπο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο. Η συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ κωλυσιεργεί, εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη αντί για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Όμως, υπάρχει εναλλακτική – μια εναλλακτική που είναι και οικονομική ευκαιρία!

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι θυσία, είναι επένδυση στο μέλλον. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη-ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη τεχνολογία, που δημιουργεί εκατομμύρια νέες, πράσινες θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με καθαρό αέρα, αμόλυντες θάλασσες και δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μια Ευρώπη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα και επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την επιτάχυνση της υλοποίησης των Στόχων της Συμφωνίας της Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την κλιματική ουδετερότητα.

5. Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας

Το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο χτίστηκε πάνω στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας. Όμως, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της συντηρητικής πλειοψηφίας της ΕΕ έχει αφήσει τους εργαζόμενους πίσω: Ελαστικά ωράρια, χαμηλοί μισθοί, ανασφάλεια στην εργασία – αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε.

6. Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Ισχυρή Ευρώπη είναι η Ευρώπη που φροντίζει όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας, με προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων, και με επενδύσεις σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης προσβάσιμες σε όλους.

Χρειαζόμαστε μια ΕΕ που θα επενδύσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, σε προγράμματα κατάρτισης για τους άνεργους, και σε μια δίκαιη φορολογική πολιτική που επιβαρύνει περισσότερο τους έχοντες.

7. Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων

Η Ευρώπη υπήρξε ιστορικά φάρος προόδου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυριαρχία του συντηρητισμού και του φόβου για τη διαφορετικότητα που σπέρνει η Δεξιά και η Ακροδεξιά, απειλεί ανοιχτά αυτά τα κεκτημένα. Βλέπουμε οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των μειονοτήτων.

8. Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η γενιά μας ζει την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Πρώτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ψηφιακό χάσμα, πολλοί συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ΤΝ.

Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές δεξιότητες για όλους.

Χρειαζόμαστε μια αυστηρή ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι κυρίες Ασημακοπούλου και Κεραμέως σίγουρα θα διαφωνήσουν με αυτό…

Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται στα θετικά η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ρυθμίσει τη χρήση της ΤΝ και να στηρίξει την απαγόρευση της βιομετρικής επιτήρησης, της αναγνώρισης των συναισθημάτων και της προληπτικής αστυνόμευσης στη βάση συστημάτων ΤΝ.

Η ρύθμιση της ΤΝ από την ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη της τον αντίκτυπο της ΤΝ στον κόσμο της εργασίας και να αποκλείει πιθανές χρήσεις της στη βάση διακρίσεων ή φυλετικά προκατειλημμένων συστημάτων. Η εισαγωγή της ΤΝ σε τομείς υψηλού κινδύνου και συναλλαγές mega-data πρέπει να απαγορευτεί. Όπως πρέπει να απαγορεύεται η χρήση ΤΝ σε οπλικά συστήματα. Η εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση πρέπει να σέβεται και να ενισχύει τη δουλειά και το κύρος των εκπαιδευτικών.

9. Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, δικαιώνοντας τη στάση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: όποιο κράτος-μέλος δεν δέχεται αιτούντες άσυλο, μπορεί απλώς να αποζημιώνει τις χώρες εισόδου, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να εγκλωβίζονται μονίμως σε αυτές.

Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντικατασταθεί άμεσα από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων. Μια νέα μεταναστευτική πολιτική με υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα είκοσι επτά κράτη-μέλη και ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου.

10. Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει

Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία; Διότι μόλις χθες η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατήγγειλε ότι «κάποιοι» την μπλοκάρουν από το να βρει την αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών. Την μπλοκάρουν από το να εφαρμόσει δικαιοσύνη!

Για να υπερβεί τη δομική κρίση της, η ΕΕ πρέπει να επανιδρυθεί ως μια πραγματικά δημοκρατική ένωση των ευρωπαϊκών λαών.

Δικός μας στόχος είναι η αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου που έχει φτάσει στα όριά του. Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενίσχυση και διεύρυνση των κοινών πολιτικών της ΕΕ.

Τασσόμαστε υπέρ της αντικατάστασης της αρχής της ομοφωνίας από εκείνη της ειδικής πλειοψηφίας στους τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ, εκτός της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ως ένα βήμα πολιτικής ολοκλήρωσης, προτείνουμε την εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Διεκδικούμε το Ευρωκοινοβούλιο, ως ο μόνος άμεσα εκλεγόμενος από τους πολίτες θεσμός, να έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να εκλέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον/την Πρόεδρο της, να προτείνει και να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ελέγχει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις χώρες που προσχωρούν σαν προμηθευτές φθηνών πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων και φθηνής εργασίας, όπως κάνει σήμερα.

Στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, εφόσον εκπληρώσουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η ευρωπαϊκή ένταξη αυτών των χωρών διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, για εμάς σαφές κριτήριο της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι ο σεβασμός του κράτος δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων