Στάση αναμονής κρατούν στην κυβέρνηση μετά το χθεσινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ενόψει των αποφάσεών τους για τις επόμενες κινήσεις τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι εντός του αγροτικού κόσμου υπάρχουν δύο γραμμές, η πιο σκληρή που θέλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η πιο ήπια που αναγνωρίζει ως κέρδος όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα και ζητά την αποκλιμάκωση της έντασης. Προσδοκούν ότι τελικά θα υπερτερήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές, διευκρινίζουν ότι, μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαντλήθηκαν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν και δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη οικονομική στήριξη των αγροτών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη χθεσινή συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και κάνουν λόγο για ειλικρινή και ξεκάθαρη στάση του κ. Μητσοτάκη. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως «υπήρξε κατανόηση των δεδομένων από την πλευρά των αγροτών, κατανοήθηκε ότι ουσιαστικά εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και το πακέτο μέτρων είναι το τελικό».
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή στη συνέχιση του διαλόγου με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους για θεσμικά όμως πλέον θέματα και όχι οικονομικά, ενώ διαμηνύουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτό το κλείσιμο δρόμων και θα αντιμετωπιστεί, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ερωτηθείς, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (στο Mega) τι θα κάνει η κυβέρνηση, εφόσον οι αγρότες αποφασίσουν να κλιμακώσουν, δεν αποσαφήνισε την στάση του Μεγάρου Μαξίμου: «Δεν μπορώ να προαναγγείλω, το είπα και πριν, τις αποφάσεις τους. Αλλά δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό στο σημείο. Με ειλικρίνεια σας απαντώ ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, το είχαμε πει αυτό και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας», τόνισε.
«Πάρα πολλά βήματα»
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται πάντως μια νέα συνάντηση με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς για ζητήματα της πολύπαθης Θεσσαλίας από τις καταστροφές της θεομηνίας «Daniel», η οποία μπορεί να γίνει στο τέλος του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει πάρα πολλά βήματα κατανοώντας πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. Τώρα είναι η σειρά των αγροτών και των εκπροσώπων τους», δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ζήτησε να μπουν στη συζήτηση και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ο εκπρόσωπος των οποίων εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, «εκπροσωπούν το 85% της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι είναι απολύτως ικανοποιητικές οι προτάσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι το 100%, αλλά είναι προφανές ότι έχουν αντιμετωπισθεί ζητήματα», σημείωσε.
Αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε (στο ertnews) ότι «δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση». Το ενεργειακό κόστος, είπε, «το αναλαμβάνει η πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος – κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές», υπογράμμισε.