Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, υπό την απειλή της ενίσχυσης των μπλόκων στις εθνικές οδούς.
Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις νέες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τον φόρο στο πετρέλαιο, διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κάτι περισσότερο, ωστόσο γεωργοί και κτηνοτρόφοι επιμένουν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Σήμερα το μεσημέρι θα συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων από τα μπλόκα όλης της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι θα δούμε και στη χώρα μας «εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας».
Οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα εμφανίζονται ενοχλημένοι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και ζητούν απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει. «Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους...», ήταν η απάντηση στο σχετικό ερώτημα που δέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».
Παράλληλα, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής για το επόμενο βήμα της. «Ας αφήσουμε λίγο χρόνο για να δούμε τι θα γίνει από την άλλη πλευρά και εδώ είμαστε…», αναφέρει σχετικά κορυφαίος υπουργός, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια επιπλέον κυβερνητική πρωτοβουλία, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.
Την επίσημη πάντως γραμμή τη διατύπωσε για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υποστήριξε δε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να οδηγεί σε ένταση.
Ομαλότερη προσαρμογή
«Δεν θεωρούμε ότι θα φτάσουμε σε πιο -ας πούμε- έντονα μέτρα και κινητοποιήσεις, γιατί πολύ απλά έχουμε αποδείξει ότι τα αιτήματα τα παρακολουθούμε, τα ακούμε και προσπαθούμε να τα υλοποιούμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, με τα επόμενα 24ωρα να θεωρούνται κρίσιμα για τις εξελίξεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει ψηλά στον δημόσιο διάλογο μία ακόμα παρέμβαση του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, όπου ζήτησε εκ μέρους της Ελλάδος (μαζί με άλλες χώρες) να επανεξεταστούν στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και πιθανόν μια ομαλότερη προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της πράσινης γεωργίας.
Αλλά και κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση».
Υπογράμμισε τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «το οποίο κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Ποιες ήταν αυτές; Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Για όλα αυτά, για τα οποία σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.