«Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της: όπως στηρίζουμε κάθε νοικοκυριό, όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά απέναντι στις συνέπειες της ακρίβειας, έτσι στηρίζουμε και τους αγρότες μας». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Οι εισαγόμενες κρίσεις και η αύξηση του πληθωρισμού, σημείωσε, «αυξάνουν το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής, το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλη την Ευρώπη, όπου βλέπουμε αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ ακόμα και στους δρόμους των Βρυξελλών ή του Παρισιού».
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους αγρότες, με βάση και τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά και την προτεραιοποίηση των υπουργείων. Δικαιολογημένα ζητούν περισσότερα, γιατί έχουν αντιμετωπίσει με πολύ δύσκολο τρόπο τις αυξήσεις, και ειδικά οι αγρότες της Θεσσαλίας και τις συνέπειες του "Ντάνιελ"», ανέφερε και εξήγησε ότι «από το πλεόνασμα οικονομίας, θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις περισσότερες ανάγκες τους. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει, θα ανακοινωθεί. Μέσα από τον διάλογο και την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν το εισόδημα, θα προχωρήσουμε παρακάτω όλοι μαζί».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, είπε ότι «έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι ένα λογικό αίτημα, εφόσον βρει δημοσιονομικά τον τρόπο, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Η βούληση είναι δεδομένη για στήριξη στο ρεύμα, στο πετρέλαιο».
Για την παιδεία και επικαλούμενος τον προϋπολογισμό του κράτους, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι από το 2018 ως το 2023 η τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια έχει αυξηθεί κατά 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή 50% πάνω. Επισήμανε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα ψηφιστεί μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση. Το είχαμε υποσχεθεί, αυτό διαχρονικά πρεσβεύουμε και αυτό θέλει η πλειοψηφία της κοινωνίας, συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Είναι βαθιά ριζωμένες οι ιδεοληψίες της αριστεράς, αφήνουμε πίσω μας την τοξικότητα».
Για την εξεταστική στα πανεπιστήμια που κινδυνεύει από τις καταλήψεις, σημείωσε τις προσπάθειες «να διασφαλιστεί η εξεταστική των φοιτητών. Είναι δεδομένο ότι για μας προέχει η εφαρμογή του νόμου. Όποτε έχουν κληθεί οι αρχές, έχουν παρέμβει». Μίλησε για τις προσπάθειες της αριστεράς «να δημιουργήσουν προβοκάτσιες, επιδιώκουν διαχρονικά δημιουργία έντασης, εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να ιδρύονται μη κρατικά πανεπιστήμια με τους πιο αυστηρούς όρους».
Για την έκθεση που θέλει την Ελλάδα να υποχωρεί σε θέματα κράτους δικαίου, διαφθοράς και ελευθερίας του τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος στη χώρα σε πολλά ζητήματα σε ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και ελευθερία τύπου» και απαρίθμησε μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τη θέσπιση εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Όσον αφορά τις αγωγές κατά των δημοσιογράφων, είπε ότι «ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προασπίσει τα συμφέροντά του. Δεν εξαιρείται κανείς από το να είναι μηνυόμενος ή εναγόμενος, δεν πιστεύουμε σε πολίτες δύο ή τριών κατηγοριών. Εντελώς ανεδαφική λογική τα περί φίμωσης της δημοσιογραφίας».
Αύριο, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Την επόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.