Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την ατζέντα των παρεμβάσεών του μειώνοντας αισθητά την ενασχόληση του με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολουθεί αντίθετη πορεία καθώς πληθαίνουν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του στο θέμα.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ξεπερνούν “ελαφρώς” τους δέκα οι βουλευτές του που κλίνουν στην καταψήφιση του (υπό κατάθεση, ακόμα) νομοσχεδίου ή στην αποχή από την ψηφοφορία, ακολουθώντας… τη σύσταση του κ. Μητσοτάκη στους δικούς του διαφωνούντες βουλευτές.
Πλην των Παναγιώτη Παρασκευαϊδη και Σταύρου Μιχαηλίδη, όπως αναφέραμε προχθές, στη ζώνη του “όχι” κινούνται κι άλλοι βουλευτές κυρίως από την περιφέρεια, οι οποίοι “πιέζονται” από την αρνητική στάση των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και από την Εκκλησία.
Είναι ενδεικτικό ότι σ' αυτή τη ζώνη βρίσκεται ακόμα και ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, όπως και ο βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, αλλά και η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία εκλέγεται στην πολύ σκληρή, ως προς αυτό το ζήτημα, Λάρισα.
“Ενστάσεις”, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εγείρονται από τους δύο Μουσουλμάνους βουλευτές του κόμματος, Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ (σ.σ. ο δεύτερος πάντως είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων το 2015).
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διαμηνύσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν προτίθεται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, οπότε δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να διαγράψει βουλευτή, ωστόσο δεν θέλει ένα τέτοιο “δικαιωματικό” νομοσχέδιο να καταψηφιστεί από το ένα τρίτο των βουλευτών του.
Επιπλέον, η αρχική του παρατήρηση “δεν θα δέσουμε τα κορδόνια του κ. Μητσοτάκη”, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην συνδράμει την προσπάθεια να “περάσει” το νομοσχέδιο με τις θετικές ψήφους της αντιπολίτευσης. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η Χ. Τρικούπη διαρρέει ότι η ψήφος του κόμματος θα είναι θετική, “πρώτον διότι συμφωνούμε στη φιλοσοφία του και δεύτερον επειδή δεν θέλουμε τυχόν καταψήφιση του με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ”, λένε αρμόδιες πηγές.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη σημερινή, τελικά, άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι να μειωθεί “όσο γίνεται περισσότερο” ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσει, ενώ δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί η σύσταση του πρωθυπουργού για αποχή από την ψηφοφορία.
Προς το παρόν, τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν αναταράξεις στο εσωτερικό τους, παραπέμπουν στην απουσία νομοσχεδίου και, άρα, “αφήστε να παρουσιαστεί και βλέπουμε”.
ΣΥΡΙΖΑ: Έπεσαν οι τόνοι
Η Κουμουνδούρου, όπως σημειώσαμε, φεύγει από την σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με το θέμα και το νέο κλίμα έντασης που πυροδότησε η φράση του Στέφανου Κασσελάκη περί κομματικής πειθαρχίας.
Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι έγινε φανερή με την δημόσια αναφορά στενών συνεργατών του προέδρου, όπως του Ευάγγελου Αποστολάκη, στο “άτοπο” τόσο της προκαταβολικής συναίνεσης στο νομοσχέδιο, παρότι ακόμα δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο του, όσο και στο θέμα της “πειθαρχίας”.
Σήμερα πάντως ο διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας εξέφρασε (Σκάι) προβληματισμό για την παρένθετη κύηση, επικαλούμενος και το γεγονός ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Η παρένθετη κύηση, για την απόκτηση παιδιού από ζευγάρι αντρών, δεν θα υπάρχει στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, εντάσσεται όμως στην πρόταση νόμου που έχει παρουσιάσει (εις διπλούν) ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τόνοι στο εσωτερικό του κόμματος έπεσαν αισθητά χθες, ενώ ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών για άλλα θέματα: από την επανακατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, μέχρι τη συνάντηση του χθες με το Σωματείο Οδηγών Ταξί.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Κασσελάκη με εκπροσώπους της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τρίπολη και στη Σπάρτη, σε εκδηλώσεις των εκεί Νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος.
Στο θέμα της πρωτοβουλίας που θα αναληφθεί για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, πάντως, καταγράφηκε η αντίδραση της βουλευτή Νίνας Κασιμάτη, η οποία προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί να μπει το όνομα της στην πρόταση νόμου εάν δεν ρωτηθεί προηγουμένως. Μένει να αποδεχθεί εάν η διαφωνία αφορά στον χειρισμό ή και στην ουσία.
Νέα Αριστερά: Θα υπερψηφίσουμε και οι έντεκα
Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς υπάρχει η διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί και από τους έντεκα βουλευτές της, “όταν βέβαια δούμε το περιεχόμενο του”. Αρμόδιες πηγές δε, διαβεβαιώνουν ότι θετική θα είναι η στάση και των δύο Μουσουλμάνων βουλευτών, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ.
Δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης κόμματος από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται σχεδόν καθημερινά ανοικτές ομιλίες-συνελεύσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Η εμπειρία που μεταφέρουν είναι ότι σαφώς γίνεται συζήτηση για πλευρές της μεταρρύθμισης, κυρίως της τεκνοθεσίας, ωστόσο “το κοινό μας” που μετέχει στις διαδικασίες είναι θετικό.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. (και του υπό σύσταση κόμματος) Αλέξης Χαρίτσης θα μιλήσει αύριο στα Γιάννενα.
Η Έφη Αχτσιόγλου παρενέβη χθες σε άλλο θέμα, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν “χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1ης Μαρτίου”.
Μεταξύ άλλων, ζήτησε από την κυβέρνηση να ρυθμίσει “με μόνιμο και ριζικό τρόπο” τις οφειλές τους στη Δημόσιο προκειμένου να μην ισχύσει ο παραπάνω αποκλεισμός.