Σε κορυφαίο στοίχημα για την κυβέρνησή του ανάγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσπάθεια επιστροφής του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Τα πολλά βαριά περιστατικά που έχουν συμβεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αναζητά τρόπο αντιμετώπισης της μάστιγας της βίας και της εγκληματικότητας στις διάφορες μορφές τους. Στο πλαίσιο αυτό, τη δική της σημασία έχει η απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στη σημερινή εξόδιο ακολουθία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος είχε χτυπηθεί από φωτοβολίδα χούλιγκαν στου Ρέντη.
Ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από τη βούλησή του να τιμήσει τη μνήμη του 30χρονου που έπεσε την ώρα του καθήκοντος, θέλει να σηματοδοτήσει και την αποφασιστικότητα του ιδίου και της κυβέρνησης συνολικά για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και την εμπέδωση της ασφάλειας για κάθε πολίτη.
«Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του αστυνομικού μετά από είκοσι μέρες άνισης μάχης.
Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογήσει μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση του αισθήματος της ασφαλείας, με έμφαση τον πολλαπλασιασμό των αστυνομικών στους δρόμους και τις γειτονιές.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων όλης της χώρας και κυρίως της Αττικής, αλλά και οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει τα αστυνομικά τμήματα, «λειτουργούσαν επιβαρυντικά στο κρίσιμο έργο της αστυνομίας. Για την επίλυση του προβλήματος σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του Αστυνομικού Σώματος και τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού».
Φύλαξη προσώπων
Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, απελευθερώθηκαν αστυνομικοί από τη γραφειοκρατία και τη φύλαξη προσώπων για να είναι δίπλα στους πολίτες, επανδρώνοντας τα τμήματα. Επιπλέον όσοι αστυνομικοί αποφοιτούν, στελεχώνουν άμεσα τα τμήματα της Αττικής, ενώ στην επίτευξη του στόχου της καλύτερης αστυνόμευσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας θεωρούν ότι θα συμβάλλει και η σημαντική επέκταση της χρήσης καμερών στους δρόμους, τους αστυνομικούς και τα οχήματα.
Υπό το πρίσμα αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για τις 2.000 κάμερες σε στολές αστυνομικών και 400 σε οχήματα. Η διαδικασία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης, για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους, τα οποία φέρονται επί της στολής των αστυνομικών και των μηχανοκίνητων μέσων. Οι 2.000 κάμερες σώματος (bodycams) και οι 400 κάμερες των οχημάτων, όπως σημειώνουν σε Μέγαρο Μαξίμου και Κατεχάκη, «θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία».
Παράλληλα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το φρένο στο κλίμα ατιμωρησίας, θα συμβάλλει στον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.
Ειδικά, πάντως, το θέμα του Ποινικού Κώδικα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και από βουλευτές της ΝΔ – δικηγόρους στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, εκφράζουν ενστάσεις για συγκεκριμένα σημεία της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.