Η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα προκαλεί σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο. Για βρετανική απρέπεια έκανε λόγο η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε να ισχύει» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. «Αυτοί οι θεοί και ήρωες πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο», γράφουν οι Times.
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για πολιτικά απρεπή στάση εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας ότι όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηχούν τις πάγιες θέσεις της χώρας μας.
Τα Γλυπτά διχάζουν τη Βρετανία
Την ώρα που στην Ελλάδα Κασσελάκης και Ανδρουλάκης συντάσσονται με τον Έλληνα πρωθυπουργό απέναντι στον Σούνακ, στη Μεγάλη Βρετανία το θέμα των Γλυπτών διχάζει το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ χαρακτηρίζει «αξιολύπητη» τη στάση του Σούνακ, ενώ το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αντιδράσεις καταγράφονται και στον βρετανικό τύπο, με τους Times να γράφουν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το Politico κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ».
Στη σκιά της διπλωματικής κρίσης το Sky News αποκαλύπτει πως στην κυβέρνηση Σούνακ εξετάζουν νομικά τρόπους για να εμποδίσουν την εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, το βρετανικό δίκτυο μεταδίδει πως ανώτερος αξιωματούχος των Τόρις θέτει ακόμα και θέμα καθαίρεσης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντας «κακή συμφωνία» το σχέδιό του για προσωρινό δανεισμό των γλυπτών.
Για τους χειρισμούς της η κυβέρνηση Σούνακ δέχεται δριμύτατη κριτική. Οι Financial Times σχολιάζουν πως οι Τόρις και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές της παραμονής των γλυπτών του Παρθενώνα στο βρετανικό Μουσείο κόντρα στους Εργατικούς. Ενώ οι Times του Λονδίνου εστιάζουν στην κριτική που ασκείται στην Ντάουνινγκ Στριτ όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από τον πρώην προσωπάρχη της Τερέζα Μέι, η οποία υπήρξε πρωθυπουργός και ηγέτης των Τόρις.
Αν αυτό είναι το κριτήριο για ακύρωση των συναντήσεων, θα έχει αρκετά άδειο ημερολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον εκνευρίζουν πότε πότε, πόσο μάλλον οι δημοσιογράφοι, σχολίασε ο Γκάρβιν Μπάργουελ, πρώην προσωπάρχης της Μέι.
«Το να μπαίνει σε διαμάχη με σύμμαχο του ΝΑΤΟ για χάρη ενός πρωτοσέλιδου δείχνει πόσο αδύναμος είναι ο Ρίσι Σούνακ», ανέφερε πηγή των Εργατικών στους Times.
O Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υπουργός Επικρατείας που είχε παραιτηθεί επί κυβέρνησης Σούνακ, κατηγόρησε τον Bρετανό πρωθυπουργό ότι προσβάλλει τη χώρα και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρίσι Σούνακ… σνομπάρει αρχηγό κράτους.
Για πρωτοφανή πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες γράφει ο Guardian, ενώ η φιλοκυβερνητική Daily Mail σχολιάζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός υπαινίχθηκε πολιτισμικό βανδαλισμό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η βραβευμένη Bρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Βικτόρια Χίσλοπ αποδοκίμασε ως μεγάλο λάθος την απόφαση Σούνακ. Όπως είπε, «νομίζω ότι θα έχει πολύ αρνητική αντίδραση γιατί γενικά πάρα πολλοί Άγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα. Δεν είναι μειονότητα. Είναι πολλοί άνθρωποι και κάθε χρόνο πιο πολλοί».
Τη βαθιά απογοήτευσή της εξέφρασε και η γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σημειώνεται ότι ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται σε περιδίνηση συντριβής στις δημοσκοπήσεις και οι τελευταίες μετρήσεις τον φέρνουν 21 μονάδες πίσω από τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ