Η επόμενη ημέρα της διάσπασης βρίσκει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζει την “επιχείρηση εξωστρέφειας με ανάδειξη νέων στελεχών” και τους αποχωρήσαντες (“ομάδα Αχτσιόγλου” και “Ομπρέλα”) να αναζητεί ταυτότητα, εκπροσώπηση και δράση.
Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας έκλεισε “νωρίτερα από όσο περιμέναμε” αφού επισπεύσθηκε η αποχώρηση της “ομάδας Αχτσιόγλου”. Όπως λένε στελέχη της πλειοψηφίας, αυτή η επίσπευση απάλλαξε το κόμμα από μία παρατεινόμενη διαμάχη με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αφού ουδείς πίστευε ότι οι αντιδρώντες στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη θα παρέμεναν στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ. “Καλύτερα τώρα παρά διάσπαση με δόσεις και, μάλιστα, όσο θα πλησιάζαμε στις ευρωεκλογές”, σημειώνουν.
Η καυστική ανάρτηση του κ. Κασσελάκη την Παρασκευή, λένε, έγινε για να απευθυνθεί ο πρόεδρος “στην κοινωνία” μέσω των social media και να επισημάνει ότι η μοναδική αιτία για τη ρήξη ήταν η αδυναμία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αποδεχθεί την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος.
Με την αποστροφή δε, “ήταν αφόρτιστοι για ενότητα αλλά φορτισμένοι για διάσπαση”, παραπέμποντας στην άρνηση της Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβει ρόλο λόγω έλλειψης ενέργειας, θέλησε να εκθέσει την μετεκλογική συμπεριφορά τους.
Δεδομένου δε, ότι οι αποχωρήσαντες ομνύουν στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι “ο κ. Τσίπρας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν άλλαξε Κοινοβουλευτική Ομάδα”. Σημειώνοντας ότι, για τον λόγο αυτό, “είναι σουρεάλ” η αναφορά των “πρώην” στον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή, ουσιαστικά, του κόμματος.
Κατά τις πληροφορίες, η απόφαση της Κουμουνδούρου πλέον είναι “καμία άλλη ενασχόληση με όσους έφυγαν”. Με την επισήμανση: “η δουλειά μας τώρα εστιάζεται στην πλειοψηφία των μελών που μένουν και, κυρίως, σ' αυτούς που… έρχονται”.
Ως προς το τελευταίο, η ηγετική ομάδα εμφανίζεται “ικανοποιημένη και έκπληκτη” από την ανταπόκριση που έχει η δημόσια πρόσκληση του κ.Κασελάκη προς μέλη και φίλους να συμμετάσχουν μέσω των 27 think tanks που ανακοίνωσε στην παραγωγή θέσεων και προτάσεων.
Σύμφωνα με πηγές, μέσα σε εφτά ημέρες (από τη δημόσια πρόσκληση) έστειλαν αιτήσεις στον isyriza.gr 3.000 ενδιαφερόμενοι, τις οποίες παραλαμβάνει και εξετάζει, κατ΄αρχάς, η Συντονίστρια των think tanks Διάνα Βουτυράκου.
Μία φράση του κ. Κασσελάκη σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”, έδωσε το στίγμα αυτής της προσπάθειας: “Θα βοηθήσουν τα think-tanks να δημιουργήσουμε ατζέντα, η οποία μετά θα πάει σε διάδραση στη βάση. Δηλαδή να αφουγκραστούμε την κοινωνία, να θέσουμε τα ζητήματα. Θα βρούμε ανθρώπους, στελέχη που έχουν σχετική εμπειρία, που έχουν σχετική τεχνογνωσία και εκείνοι θα έρθουν στα τμήματα του κόμματος”.
Στην ερώτηση “εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα τους βρείτε αυτούς;”, αποκάλκυψε τον βασικό στόχο: “Αυτό ακριβώς είναι το λάθος. Το εκτός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι όταν αισθανθούν ότι κάποιος τους ακούει και θέλει να τους βάλει να προσφέρουν με σεβασμό και ισοτιμία, θα γίνουν εντός ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί είναι το στοίχημα του κόμματός μας”, είπε.
Κάτι που, φυσικά, παραμένει ζητούμενο και θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
“Πατριωτική Αριστερά” και Ν. Κοτζιάς
Αυτή είναι η μία πτυχή του “ανοίγματος” και της δημιουργίας “πάγκου στελεχών”. Η άλλη αφορά τις συμμαχίες που η Κουμουνδούρου δρομολόγησε αμέσως μετά τη διάσπαση. Σε πρώτη φάση, ο κ.Κασσελάκης αποδέχθηκε την πρόταση διαλόγου για συνεργασία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που του απηύθυνε πρόσφατα ο επικεφαλής του “ΠΡΑΤΤΩ” Νίκος Κοτζιάς. Το timing έχει τη σημασία του καθώς τα ελληνοτουρκικά επανέρχονται στην ατζέντα λόγω της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών αναδεικνύει την παράμετρο της “πατριωτικής Αριστεράς” που έχει ήδη αναδείξει ο κ. Κασσελάκης, αιφνιδιάζοντας τους αποχωρήσαντες… πριν αποχωρήσουν.
Πέραν αυτών, ένα από τα αδύνατα σημεία του κόμματος, που μπαίνουν στην κορυφή των “προς αντιμετώπιση”, αφορά την παρουσία του στη Βουλή. Τόσο σε ποσοτικό επίπεδο όσο και σε ποιοτικό, καθώς οι έντεκα βουλευτές που αποχώρησαν έχουν κοινοβουλευτική εμπειρία, ενώ η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε σημαντικά στις τελευταίες εκλογές. Τα κενά, λένε, θα καλυφτούν άμεσα, ενώ τη μάχη του Προϋπολογισμού θα τη σηκώσει, έτσι κι αλλιώς, ο Νίκος Παππάς, ως τομεάρχης Οικονομικών.
Σήμερα-αύριο η ταυτότητα της νέας Κ.Ο.
Από τη δική τους πλευρά, η “ομάδα Αχτσιόγλου” και η “Ομπρέλα” θα επιχειρήσουν “μέχρι αύριο” να λύσουν τα βασικά θέματα ταυτότητας της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτήσουν: όνομα, επικεφαλής (σ.σ. όλα δείχνουν τον Αλέξη Χαρίτση), Γραμματέα, εκπροσώπους και τομεάρχες.
Θεωρείται βέβαιο ότι σε κεντρική θέση θα βρεθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ παραμένει ερώτημα ο ρόλος της Έφης Αχτσιόγλου.
Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη συγκρότηση της Κ.Ο. δείχνει ότι η αποχώρηση της “ομάδας Αχτσιόγλου” (ή “ομάδας 6+6”) έγινε εσπευσμένα, λόγω της πίεσης που (τους) άσκησε ο κ. Κασσελάκης με τη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη. Επιπλέον, ο ίδιος ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ζητήματα, εκφράζοντας βεβαίως τη βεβαιότητα του ότι θα επιτευχθούν συνθέσεις.
Το γεγονός ότι το νέο κόμμα θα αργήσει να ιδρυθεί (“μετά τον Ιανουάριο”, λένε πηγές) ρίχνει τα φώτα στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί αναγκαστικά… και ως κόμμα.
“Πληθυντική Αριστερά”
Ο κ.Τζανακόπουλος, στη πρώτη συνέντευξη που έδωσε (στον Attica tv) μετά από πέντε μήνες, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές, ιχνογράφησε το νέο κόμμα: “να επιχειρήσουμε να φέρουμε κοντά υπαρκτές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες κοιτούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διαμόρφωση ενός τέτοιου νέου πολιτικού φορέα της Αριστεράς, αναγκαίου για να υπάρξει πραγματική μαχητική δομική αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη”, είπε.
Αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το στόχο για “ανασύνταξη της ευρύτερης πληθυντικής Αριστεράς”.
Εν τω μεταξύ, η διάσπαση στο κόμμα μεταφέρθηκε, όπως αναμενόταν και στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε γνωστό, ο Γραμματέας της Κωνσταντίνος Βλαχάκης και 37 μέλη από τα 51 του Κεντρικού Συμβουλίου αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αποχωρήσαντες πρόσκεινται στην “ομάδα 6+6” και στην “Ομπρέλα”.