Η αναμενόμενη από καιρό αποχώρηση της “ομάδας Αχτσιόγλου” από τον ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποιήθηκε χθες.
Σύμφωνα με πηγές, οι Νάσος Ηλιόπουλος κι Αλέξης Χαρίτσης θα έχουν συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα στο γραφείο του, προκειμένου να του παραδώσουν επιστολές ανεξαρτητοποίησης.
Κατά τις πληροφορίες, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν μετά την ντρίπλα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι την Πολιτική Γραμματεία, με δύο θέματα: Τον προγραμματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το επόμενο διάστημα (με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό) και τη σύσταση του άτυπου ηγετικού οργάνου, του Πολιτικού Κέντρου, στο οποίο κάλεσε να συμμετέχουν ισότιμα ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Είναι προφανές ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στην "ομάδα Αχτσιόγλου” θα έπρεπε είτε να προσέλθουν στη συνεδρίαση και να σιωπήσουν επί όλων των θεμάτων, είτε να μην πάνε καθόλου, οπότε θα “υποχρέωναν” τον πρόεδρο του κόμματος να κινηθεί καταστατικά εναντίον τους.
Με την αποχώρησή τους βγαίνουν από το δίλημμα, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός τους ήταν να προβούν σ' αυτή την κίνηση αύριο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ερώτημα που “έτρεχε” μέχρι αργά χθες τη νύχτα ήταν ο αριθμός των βουλευτών που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε, μαζί με τους δύο της “Ομπρέλας” που έχουν ήδη φύγει (Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα) να ανέλθουν στους δέκα και να σχηματίσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Οι διαρροές από την ομάδα αναφέρονται σε συνολικά 11 βουλευτές, ωστόσο αυτό θα φανεί στις επόμενες, λίγες, ώρες.
Η προσοχή πέφτει, πάλι, στον βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό, ο οποίος προέρχεται από την “Ομπρέλα” αλλά δέχθηκε να αναλάβει τομεάρχης απορρίπτοντας την “λευκή απεργία” των υπολοίπων διαφωνούντων.
Γίνεται επίσης λόγος για έναν εκ των δύο Μουσουλμάνων βουλευτών που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις φήμες ανήκει και η προσέγγιση με την ανεξάρτητη βουλευτή Αρετή Παπαϊωάννου, η οποία αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας, μαζί με τον επίσης βουλευτή γιο της, Μιχάλη Χουρδάκη.
Δ. Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση
Η λέξη που αναμένεται να επικρατήσει από την πλευρά της ηγετικής πλειοψηφίας είναι η “αποστασία”. Πόσο μάλλον εάν οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ σε βουλευτές θα τον φέρουν κοντά στην απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σήμερα 45 βουλευτές έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από αυτή την άποψη, προκάλεσε αίσθηση η χθεσινή παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών: “Το γεγονός ότι οι πολίτες με την ψήφο τους κατέταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικό, παρά τα μειωμένα ποσοστά. Αυτή η επιλογή της κοινωνίας δεν πρέπει να εκχωρηθεί γιατί υπερβαίνει τη λαϊκή εντολή”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ως προς το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση των δύο πλευρών, δόθηκε χθες ένα δείγμα γραφής από τον κ. Κασσελάκη: “Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και με Κατρούγκαλους, αυτή η μνημονιακή εποχή, έχει λήξει. Πλέον, η ΝΔ αναλαμβάνει τον μανδύα της φοροεπιδρομής. Εμείς θέλουμε δίκαιη φορολόγηση και αξιοπρέπεια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους”, δήλωσε στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το πρωί στο Σύνταγμα.
Την ίδια στιγμή, βεβαίως, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να προσθέσει ότι “πράγματι, ήταν πολύ δύσκολη η θέση της Αριστεράς υπό τις συνθήκες που υπήρχαν τότε”, για να τονίζει; “γι’ αυτό ο Αλέξης έλεγε πριν από τις φετινές εκλογές, «επιτρέψτε μας να είμαστε πρώτη φορά Αριστερά»”.
Η συνολική δήλωση αξιοποιήθηκε από τον κ. Τσακαλώτο για να κατηγορήσει τον πρόεδρο του κόμματος ότι “αποδομεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα”.
Δεδομένου ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κάνει πρεμιέρα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κι άλλες, ανάλογες, επιθέσεις και αντεπιθέσεις, που θα δοκιμάσουν τις σχέσεις …αυτών που έμειναν κι αυτών που έφυγαν.