Ολομέτωπη επίθεση με αφορμή το «φιάσκο» με την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων», εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση:
Με αφορμή την μη παροχή επαρκών εξηγήσεων για το τι πράγματι συνέβη και χιλιάδες αγρότες είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για «θράσος να λέμε ότι φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ» και αποκάλυψε πως από τα 16.000 ΑΦΜ που δεν ελέγχθηκαν, τα 9.000 είναι βοσκοτόπια χωρίς ζώα εκ των οποίων τα 6.000 στην Κρήτη, τόπο καταγωγής του κ. Αυγενάκη!
Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών, διερωτώμενος «αν πρέπει να σας πει και ευχαριστώ και να σας χειροκροτήσει για τα 140 ευρώ στο βαμβάκι, όταν το κόστος παραγωγής είναι τουλάχιστον 270-280;»
Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Το παρόν νομοσχέδιο αφορά στην εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων, μια προσπάθεια δειλή -ημιτελής, βέβαια- την οποία και στηρίζουμε σαφέστατα, όπως θα στηρίζουμε οτιδήποτε αποδεδειγμένα θετικό υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, αλλά -υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»- θα είμαστε απέναντι όχι μόνο με κριτική, αλλά και με τεκμηρίωση όσον αφορά στα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις.
Και ξεκινώ με το πολύ βασικό, με τις αγροτικές ενισχύσεις. Έχετε καταλάβει ότι τα έχετε κάνει μαντάρα, έτσι; Το έχετε καταλάβει; Την 27η Οκτωβρίου είχαμε οριζόντια περικοπή στις αγροτικές ενισχύσεις. Η πρώτη δικαιολογία λίγες μέρες μετά ήταν η εξής: Ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΤ το 20%. Τάδε έφη ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί, δεν θα το αποφύγει. Εδώ πρέπει να εξηγήσει επακριβώς τι έχει γίνει.
Μετά από λίγες ημέρες -χτες, προχθές- αναζήτησε και βρήκε άλλο λόγο: Δύο είναι τα λάθη. Δεκάξι χιλιάδες ΑΦΜ δεν ελέγχθηκαν και 88 εκατομμύρια δεν ενεργοποιήθηκαν. Από τους δεκάξι χιλιάδες μήπως οι εννιά χιλιάδες είναι τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα;
Nα δίνονται ενισχύσεις ή να μη δίνονται;
Από τις 9.000, οι 6.000 είναι στην Κρήτη. Είπε κανείς τίποτα; Και άλλοι 5.000 από τους 16.000 ελεγχόμενους είναι στα δικαστήρια. Και έχετε το θράσος και λέτε ότι φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πιθανό να φταίει, δεν δικαιολογούμε κανέναν. Μιλάμε για απίστευτο θράσος. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται.
Ζητήσαμε και οι εννέα Βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να έρθει ο κ. Αυγενάκης -θα μας κάνει την τιμή- να ενημερώσει για τους λόγους περικοπής με ειλικρίνεια. Ούτε αυτό δεν έχετε το σθένος να πείτε. Αλλά το πιο βασικό είναι το τι μπορεί να σωθεί με την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου. Εμείς θα έρθουμε με προτάσεις συγκεκριμένες.
Αλήθεια, τι έχετε ζητήσει στην αναθεώρηση; Ζητήσατε τρία-τέσσερα συγκεκριμένα πράγματα. Η αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου είναι σε εξέλιξη; Τον έχουμε καλέσει να έρθει και να ενημερώσει για δυο πράγματα και να μη γυρνάει στα κανάλια. Εδώ πρέπει να έλθει και να εξηγήσει, στη Βουλή. Πρώτον, τους λόγους. Δεύτερον και πιο σημαντικό, πώς μπορεί να σωθεί η κατάσταση με στοχευμένες κινήσεις της Κυβέρνησης στις Βρυξέλες. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους για να μάθουμε επακριβώς γιατί μειώθηκαν τα ποσά.
Ογδόντα οκτώ εκατομμύρια δεν ενεργοποιήθηκαν. Πέρσι δεν ενεργοποιήθηκαν 108. Γιατί δεν είπατε κάτι και σήμερα λέτε ότι δύο είναι τα λάθη;
Έρχομαι και στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία. Αλήθεια, τώρα πανηγυρίζετε γι’ αυτές τις λειψές αποζημιώσεις; Περιμένετε να σας πουν και ευχαριστώ; Στο βαμβάκι –ρωτήστε Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος- αντί για 140 ευρώ, 100 ευρώ. Στο καλαμπόκι αντί για 120…
Είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, αυτονόητη. Όταν κάποιος πλημμυρίζει και καταστρέφεται, πρέπει να σας πει και ευχαριστώ και να σας χειροκροτήσει για τα 140 ευρώ στο βαμβάκι, όταν το κόστος παραγωγής είναι τουλάχιστον 270-280; Έλεος! Είναι αυτονόητη υποχρέωσή σας. Καλά κάνετε και δρομολογείτε αποζημιώσεις, όχι όμως να πανηγυρίζετε για κάτι το οποίο είναι αυτονόητη υποχρέωσή σας.
Έχετε πει κάποια κουβέντα, συζητήσατε μήπως για το σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, εάν χρειάζεται αναδιάρθρωση καλλιεργειών; Το πόρισμα των Ολλανδών το έχετε υπόψη σας προφανώς. Μήπως απαιτούνται νέες καλλιέργειες; Μήπως πρέπει να έλθετε σε δημόσια διαβούλευση με τον πρωτογενή τομέα; Αυτό το έχετε ως πλάνο στην Κυβέρνηση; Όχι βέβαια.
Καταλήγω, πάλι με τις ενισχύσεις, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο πρωτογενής τομέας την αλήθεια των περικοπών, αλλά το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει για τα επόμενα χρόνια τι λεφτά έχει να πάρει ο κάθε κτηνοτρόφος, ο κάθε αγρότης.
Εμείς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα έλθουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις, το επαναλαμβάνω -είχαμε κάνει και το ’21- όσον αφορά την αναθεώρηση-τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει η ευκαιρία, υπάρχει η δυνατότητα. Να μην πάει χαμένη» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.