ΣΥΡΙΖΑ: Ο ελιγμός Κασσελάκη, οι αποχωρήσεις και η κίνηση έξι «προεδρικών»

(upd) Επέμεινε στο δημοψήφισμα αλλά με διορία μίας εβδομάδας. Κίνηση έξι «προεδρικών» με τροπολογία. Πώς βρέθηκε εκτός συνεδρίασης σύσσωμη η εσωκομματική αντιπολίτευση. Αποχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας.

Δημοσιεύθηκε: 12 Νοεμβρίου 2023 - 08:20

Τελ. Ενημ.: 12 Νοεμβρίου 2023 - 13:09

Load more

Με το μισό κλικ που έκανε πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης πέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή χωρίς να αποσύρει την πρόταση του για εσωκομματικό δημοψήφισμα “εάν χρειαστεί”.

Την ίδια στιγμή, η επιμονή του στην “πολιτική αποδοκιμασία των αντικομματικών συμπεριφορών που εκφράζονται δημοσίως” οδήγησε εκτός συνεδρίασης σύσσωμη την εσωκομματική αντιπολίτευση, με την ομάδα “Ομπρέλα” (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) να προτίθεται να ανακοινώσει σήμερα και την αποχώρηση της από το κόμμα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πάντως, η ομάδα “6+6” (Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.α.) καθώς και η νεοσύστατη “ομάδα Τεμπονέρα” έχουν ξεκόψει κάθε συζήτηση περί αποχώρησής τους από το κόμμα - τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

“Μικροί άνθρωποι κόντυναν τον Τσίπρα”

Σε μία πολύ σκληρή και “κοφτή” ομιλία, που κατέληγε με τη φράση “τέρμα η κομματίλα και η καμαρίλα”, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επί μακρόν στην παραλυτική δράση των διαφόρων ομάδων και στις αγκυλώσεις των συσχετισμών, που δεν δίνουν σαφή πολιτική κατεύθυνση στο κόμμα και, κυρίως, δεν του επιτρέπουν να δρα πολιτικά και με αποτελέσματα.

Ανέφερε μία προς μία τις ακραίες κατηγορίες που δέχθηκε δημοσίως από τα υπό διαγραφή στελέχη αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, (Στέφανο Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη) χωρίς να τους κατονομάσει, αλλά αναδεικνύοντας αφενός την περιφρόνηση τους στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών και, αφετέρου, στην αδιαφορία τους για την πολιτική ζημιά που κάνουν στο κόμμα.

Τη στιγμή, μάλιστα, που είπε “μικροί άνθρωποι κόντυναν τον Αλέξη Τσίπρα” υπήρξε αντίδραση από όλες τις ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν συνέβη στις προηγούμενες αναφορές του. Είναι ενδεικτικό πως όταν ανέφερε ότι “από σήμερα μπαίνει τέλος στο να πηγαίνουν κάποιοι στα κανάλια και να λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα του κ. Μητσοτάκη”, ο Νίκος Φίλης φώναξε “αίσχος” χωρίς να τον ακολουθήσουν άλλοι.

Επίσης, μιλώντας ο κ. Κασσελάκης για “όργανα που δεν κάνουν τη δουλειά τους” έδειξε την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία από την πρώτη της συνεδρίαση για τις διαγραφές στης 27 Οκτωβρίου μέχρι χθες δεν είχε καν συλλέξει το υλικό των επίμαχων δηλώσεων ούτε έστειλε σχετική εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή για γνωμοδότηση, όπως ορίζει το καταστατικό.

Διορία μίας εβδομάδας, αλλιώς…

Για τον λόγο αυτό, αντιμετωπίσθηκε θετικά το… μισό κλικ που έκανε πίσω (και για το οποίο ενημέρωσε εγκαίρως το Euro2day.gr πριν την έναρξη της συνεδρίασης): αντί να θέσει αμέσως σε ψηφοφορία την πρόταση του για εσωκομματικό δημοψήφισμα με ερώτημα τις διαγραφές των “τεσσάρων” , έθεσε διορία μίας εβδομάδας στην Επιτροπή Δεοντολογίας “να κάνει τη δουλειά της”.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, θα φέρει στην Κεντρική Επιτροπή την πρόταση για δημοψήφισμα και, αν αυτή δεν περάσει, θα ζητήσει (όπως ορίζει το καταστατικό) τις υπογραφές του 15% των μελών, δηλαδή 21.000, για να προχωρήσει.

Άπαντες (στους διαδρόμους) συμφώνησαν ότι “θα έχει τις υπογραφές και, το πιθανότερο, θα ‘πάρει’ και το δημοψήφισμα” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυριαρχία του στο κόμμα - εκτίμηση που, κατά τις πληροφορίες, συζητείται έντονα… και στα άλλα κόμματα.

Βεβαίως, εάν σήμερα η “Ομπρέλα” αποχωρήσει, τότε δεν θα τεθεί καν θέμα δημοψηφίσματος, καθώς θα έχουν φύγει μόνοι τους οι κύριοι Βίτσας και Φίλης, ενώ ο κ. Σκουρλέτης αποχώρησε ήδη την Παρασκευή.
Ο τέταρτος υπό διαγραφή, ο κ. Τζουμάκας, δεν είναι μέλος της “Ομπρέλας”, αλλά οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αποφασίσει και τη δική του αποχώρηση από το κόμμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς, πάντως, αντέδρασε στα περί “κωλυσιεργίας” και …αποχώρησε μαζί με τις τρεις ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: την “Ομπρέλα”, την “6+6” και την “ομάδα Τεμπονέρα”.

“Αρχηγική εμφάνιση” Τεμπονέρα

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα να ανέβει στο βήμα μαζί με την κ. Αχτσιόγλου, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Κασσελάκη, για να ζητήσουν από κοινού να γίνει “εδώ και τώρα” ψηφοφορία με θέμα “όχι στις διαγραφές - όχι στο δημοψήφισμα”.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Πάνος Ρήγας του ζήτησε επιμόνως να γυρίσει τη θέση του και να πάρει τον λόγο μετά την κ. Αχτσιόγλου - κάτι που, τελικά, έγινε. Κατά τις εκτιμήσεις, ο κ. Τεμπονέρας “επιχείρησε αρχηγική εμφάνιση” και “διεκδίκησε κεντρικό ρόλο” στην “ομάδα Αχτσιόγλου” εάν συνενωθεί με τη δική του.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τους δύο να είχαν προσυμφωνήσει την κοινή άνοδο στο βήμα, για να δείξουν τη σύμπτωση απόψεων. Με την επισήμανση ότι “ήθελε να ανέβει μαζί τους και ο κ. Τσακαλώτος” αλλά τελικά “επελέγη το δίδυμο”.

Σε σημερινή του συνέντευξη (στο Mega) ο κ.Τεμπονέρας δήλωσε κατηγορηματικά: “Είμαι ξεκάθαρος, η επόμενη ημέρα θα μας βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να δίνουμε τη μάχη για τη Δημοκρατία και την Αριστερά. Αλίμονο αν υπήρχε οποιαδήποτε πρόθεση αμφισβήτησης ενός καθόλα δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου όπως είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και οφείλει να είναι ο εγγυητής της ενότητας και της επόμενης ημέρας. Αυτό που θέλουμε είναι προσθέσουμε, όχι να ακρωτηριάσουμε”.

«Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ' αυτό, αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της κοινής δήλωσης που έκαναν τα τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ανήκουν στην «ομάδα Τεμπονέρα», δηλαδή στο «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς».

Η ομάδα έχει αποχωρήσει, επίσης, από τη συνεδρίαση του οργάνου, ενώ κάνει σαφές πως δεν συμφωνεί με το σχέδιο πολιτικής απόφασης που τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, με ή χωρίς αναφορά σε δημοψηφίσματα για διαγραφές.

Ολόκληρο το κείμενο που υπογράφουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας και Χρήστος Λαμπρίδης:

«Α. Μετά την εκλογή του Προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επιμέρους συλλογικότητες.

Είμαστε μέλη, στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απόλυτη προτεραιότητα για μας είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση ελληνική οικογένεια.

Β. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:

Δεν είναι τώρα η ώρα για “δημοψηφίσματα” διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.

Γ. Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο, αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος.

Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο.

Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ' αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά»

Επίσης, η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κασσελάκης της τηλεφώνησε χθες το πρωί, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Από την πλευρά του προέδρου πάντως υποστηρίζουν ότι το τηλεφώνημα έγινε (11.32) “και η κλήση έμεινε αναπάντητη”.

Στη συνέχεια, κύκλοι κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου διευκρίνιζαν ότι δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του.

Η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news.

Γιατί έφυγαν οι τρεις ομάδες;

Στο ερώτημα “γιατί αποχώρησαν από τη συνεδρίαση” οι τρεις ομάδες, η απάντηση που έδωσαν οι επικεφαλής τους ήταν πως δεν είχε νόημα η παραμονή τους, αφού η πλειοψηφία αρνήθηκε την ψηφοφορία για δημοψήφισμα-διαγραφές.

Η άποψη της ηγεσίας είναι πως αποχώρησαν άρον άρον ώστε να αποφύγουν τη σημερινή ψηφοφορία για “πολιτική αποδοκιμασία των αντικομματικών συμπεριφορών”, που θα έχει κεντρική θέση στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.

“Οι ψηφοφορίες γίνονται πάντα την δεύτερη ημέρα της εκάστοτε συνεδρίασης, αφού έχει προηγηθεί η συζήτηση επί των προτάσεων. Πρώτη φορά ζητήθηκε να γίνει ψηφοφορία πριν από τη συζήτηση ώστε να βρουν αφορμή να φύγουν”, σημειώνουν πηγές.

“Μην μας αιφνιδιάσεις πάλι, πρόεδρε”

Πέραν όλων αυτών, πάντως, ο κ. Κασσελάκης έδειξε ότι “πήρε το μήνυμα” να μην αγνοεί τα στελέχη της πλειοψηφίας που τον στήριξαν πριν και μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρόκειται να προχωρήσει σε μία σοβαρή απόφαση. Όπως αυτή για το δημοψήφισμα με θέμα τις διαγραφές, την οποία όλα τα στελέχη της ηγετικής πλειοψηφίας έμαθαν… από τα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα τον απόλυτο αιφνιδιασμό τους.

“Η ενημέρωση και η συζήτηση θα μπορούσε να τον προφυλάξει από ‘κακοτοπιές’ στους χειρισμούς, δεν είναι μόνο θέμα ‘σεβασμού’ που οφείλει ένας πρόεδρος να δείχνει στα στελέχη του”, σημειώνουν οι δυσαρεστημένοι με τον αιφνιδιασμό. Εξηγώντας ότι δεν πρόκειται περί “αιχμαλωσίας του προέδρου” αλλά συνεργασίας, δεδομένης και της απειρίας του στα κομματικά. 

Τροπολογία-σφήνα “έξι προεδρικών” κατά των δημοψηφισμάτων για διαγραφές

Σήμερα πάντως με τροπολογία-σφήνα στο σχέδιο πολιτικής απόφασης που θα ψηφιστεί από την Κεντρική Επιτροπή, έξι στελέχη που βρίσκονται “κοντά” στον πρόεδρο συντηρούν την αντίθεσή τους στα δημοψηφίσματα για διαγραφές. Κατά τις πληροφορίες, κατέθεσαν την εξής τροπολογία, χωρίς, αυτή τη φορά, την υπογραφή του Νίκου Παππά.

Υπογράφουν οι: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης.

Οι παραπάνω, συν ο κ.Παππάς, είχαν διαρρεύσει την Παρασκευή την αντίθεσή τους στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για εσωτερικό δημοψήφισμα με ερώτημα τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.

Μία πρώτη ερμηνεία της σημερινής τους κίνησης είναι να εμφανιστούν ως “ενωτικοί” που τείνουν “χείρα φιλίας” στις ομάδες Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα μετά την αναμενόμενη (σήμερα) αποχώρηση της “Ομπρέλας” από το κόμμα.

Ταυτόχρονα, κατά την ίδια ερμηνεία, κάνουν πιο αισθητό το μήνυμά τους στον πρόεδρο να μην αγνοεί τα στελέχη της πλειοψηφίας σε κρίσιμα ζητήματα.

Η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται χωρίς τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς από τη διαδικασία αποχώρησαν χθες οι τρεις ομάδες της: “Ομπρέλα” (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), “6+6” (Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.) και “Ομάδα Τεμπονέρα”.

Αποχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας

Εν τω μεταξύ, όπως είχαμε αναφέρει το πρωί, ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, με μακροσκελές κείμενο-καταπέλτη ως δημόσια παρέμβασή του.

Συνεπώς, η παραπομπή του για διαγραφή δεν υφίσταται, όπως και για τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος αποχώρησε την Παρασκευή.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Δημήτρη Βίτσα και Νίκο Φίλη εάν η «Ομπρέλα» επισημοποιήσει σήμερα την αποχώρησή της από το κόμμα.

Η μειοψηφία έγινε… πλειοψηφία;

Σημειώνεται επίσης ότι, αριθμητικά, δεν στέκει ο ισχυρισμός στελεχών των τριών ομάδων ότι αποχώρησαν 150-160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από τη συνεδρίαση. “Μέσα στην αίθουσα ήταν 276 μέλη επί συνόλου 300 (σ.σ. πάντα υπάρχουν απουσίες) οπότε πώς γίνεται να αποχώρησαν 150-160 και η πλειοψηφία να παρέμεινε με την ηγεσία;”, το ερώτημα…

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων