Θωράκιση έναντι φυσικών καταστροφών, φύτευση χιλιάδων δέντρων, παιδικές χαρές σε κάθε γειτονιά της πόλης και κονδύλια για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων γειτονιών είναι ανάμεσα στα σχέδια που δεσμεύονται να υλοποιήσουν τέσσερις υποψήφιοι για τον Δήμο της Αθήνας, σε περίπτωση που εκλεγούν.
Λίγες ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές, οι κ. Μπακογιάννης, Ζαχαριάδης, Δούκας και Σοφιανός δίνουν τρεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη βελτίωση της ζωής στην πρωτεύουσα.
- Μπορείτε να αναφέρετε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσετε, αν εκλεγείτε;
Κώστας Μπακογιάννης (στήριξη Ν.Δ.)
Θα συνεχίσουμε τις δύο μεγάλες εργολαβίες πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεων, αναβαθμίζοντας επιπλέον 400 πεζοδρόμια και το εναπομείναν 50% των δρόμων αντίστοιχα.
Θα φυτεύσουμε επιπλέον 16.000 δέντρα και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω πράσινες αναπλάσεις άνω των 500 στρεμμάτων.
Θα υλοποιήσουμε τα 8 έργα «έξυπνης πόλης» που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα και τις υπηρεσίες της πόλης σε σχεδόν όλα τα επίπεδα.
Επειδή όμως το να ξεκινάει ένας πολιτικός, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, τρεις προτάσεις με «θα» δεν είναι και το πιο πειστικό αφήγημα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι.
Αυτά τα έργα είναι σχεδιασμένα, είναι κοστολογημένα, είναι συνδεδεμένα με πηγή χρηματοδότησης. Έχουμε έτοιμες τις συμβάσεις για τις εργολαβίες και το know-how της περασμένης θητείας. Ξέρουμε ακριβώς πού θα φυτεύσουμε τα δέντρα και πόσο χρόνο θα πάρει. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων «έξυπνης» πόλης, βρισκόμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης.
Κώστας Ζαχαριάδης (στήριξη ΣΥΡΙΖΑ)
Πρώτο μέλημά μου θα είναι η αναβάθμιση των υποδομών, δικτύων και συστημάτων, ώστε να καταστεί η πόλη ανθεκτική απέναντι στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Είναι η εποχή να περάσουμε από τα παρωχημένα έργα εντυπωσιασμού, στα έργα ουσίας που θα προστατεύσουν για τις επόμενες δεκαετίες την ανθρώπινη ζωή, την ιδιωτική περιουσία και το φυσικό περιβάλλον.
Απέναντι στην παθητική στάση του κ. Μπακογιάννη, εμείς θα διεκδικήσουμε κάθε πόρο, κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους της Αττικής και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, ώστε η Αθήνα να θωρακιστεί αποτελεσματικά απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Δεύτερη προτεραιότητα, η αναγέννηση των υποβαθμισμένων γειτονιών της πόλης και η άμβλυνση των εσωτερικών ανισοτήτων. Πέραν των προφανών και άμεσων παρεμβάσεων για καλύτερη αστυνόμευση, καθαριότητα, αντιμετώπιση των διαφόρων κυκλωμάτων παραβατικότητας, καλύτερο φωτισμό κ.α., υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός γι’ αυτές τις περιοχές. Μεγάλο μέρος των πόρων του Δήμου θα κατευθυνθεί στοχευμένα σε αυτές, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, την αναβάθμιση των υποδομών, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια για κατοικία.
Τρίτον, ο περιορισμός του ενεργειακού αποτυπώματος και του ενεργειακού κόστους προς όφελος των κατοίκων, του περιβάλλοντος και της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε άμεσα σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συνολικής αναβάθμισης του δημοτικού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας. Το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο επεξεργάζομαι ήδη με ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων που θα μπορέσει να διοχετεύσει ο δήμος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως, στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμά μας θα επεκταθεί και σε κατοικίες με ισχυρά κίνητρα για τους πολίτες, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια αλλά και να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Χάρης Δούκας (στήριξη ΠΑΣΟΚ-Κιν.Αλ.)
Το πρότυπό μας είναι το μοντέλο της «πόλης των 15 λεπτών», που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχημένα αποτελέσματα στο εξωτερικό. Μία πόλη δηλαδή όπου μπορείς σε 15 λεπτά να έχεις πρόσβαση σε βασικά αγαθά, παιδεία, υγεία, ψυχαγωγία, πράσινο, με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα ΜΜΜ. Αν δεν εμπλακούν οι γειτονιές στις δράσεις της πόλης, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ούτε όμορφο ούτε βιώσιμο.
Δεύτερον, θεωρώ πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε την πόλη μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που τείνουν να γίνουν συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει να ξαναδούμε σκηνές όπου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, πεζοί προσπαθούν να αγκιστρωθούν από μια κολώνα για να μην παρασυρθούν από τα νερά μιας ολιγόλεπτης βροχής. Σήμερα στην Αθήνα δεν υπάρχει καταγραφή του δικτύου ομβρίων υδάτων και υπάρχουν περιπτώσεις όπου αναμειγνύονται στους ίδιους αγωγούς όμβρια με λύματα!
Γι’ αυτό, στο πρόγραμμά μας έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τον καθαρισμό και την καταγραφή του δικτύου ομβρίων, και όπου κριθεί απαραίτητο, την κατασκευή νέων δικτύων που να μπορούν να ανταποκριθούν σε φαινόμενα μεγάλης έντασης λόγω κλιματικής αλλαγής. Επίσης, προγραμματίζουμε την κατασκευή νέων τεχνικών έργων ανάσχεσης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και στα οποία θα χρησιμοποιήσουμε υλικά και τεχνολογίες που μειώνουν την ένταση των πλημμυρών, καθώς και έργα ορεινής υδρονομίας στους λόφους και στα βουνά της Αττικής.
Θεωρώ, επίσης, σημαντική μια καινοτόμα δράση που έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας και αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, τις οποίες σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε με τη συμμετοχή του δήμου. Σκοπός είναι όχι μόνο να δώσουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε 50 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και να μειώσουμε το κόστος ενέργειας από τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου.
Νίκος Σοφιανός (στήριξη ΚΚΕ)
Πρώτον, χρειάζεται ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη που θα περιλαμβάνει επισκευή και συντήρηση και για τα 396 σχολεία της πόλης, απόλυτα αναγκαίο, όταν το 50% των σχολικών κτιρίων έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων γενικής και ειδικής αγωγής και παιδικών σταθμών. Γιατί εκατοντάδες νήπια της προσχολικής αγωγής είναι ακόμα σε κοντέινερ, γιατί η κτιριακή οικοδομή των ελάχιστων Ειδικών Σχολείων είναι απαράδεκτη. Για να επεκταθεί το δίκτυο παιδικών σταθμών, το οποίο συρρικνώνεται.
Για να δημιουργηθούν παιδικές χαρές και στις 130 γειτονιές της πόλης. Για να συντηρηθούν οι αθλητικές και πολιτιστικές δομές του Δήμου. Για να φτιαχτούν αγωγοί ομβρίων υδάτων, καθώς οι υπάρχοντες είναι σχεδιασμένοι τη δεκαετία του '60, ενώ γειτονιές ολόκληρες δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αγωγών ομβρίων υδάτων.
Δεύτερον, η διεκδίκηση κάθε τετραγωνικού μέτρου κοινόχρηστου χώρου, σημαίνει συγκεκριμένη προτεραιοποίηση, με βάση και όσα αναδείξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή «φακέλους» για καθεμία από τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Τον τελευταίο χρόνο προχωρούν μόνο όσες αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα. Σε προτεραιότητα πρέπει να τεθούν επίσης η διεκδίκηση 450 στρεμμάτων στο Πάρκο Γουδή και των δύο στρατοπέδων του ΥΠ.ΕΘ.Α., το οικολογικό πάρκο Ποδονίφτη, ο λόφος της Γκράβας, οι λαχανόκηποι στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η εκτέλεση 25 ακόμα απαλλοτριώσεων σε σύνολο 37 που έχουν αποφασιστεί, που δεν έχουν εκτελεστεί και κινδυνεύουν να χαθούν. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες σε δεσμευμένους χώρους (υπάρχουν 56 κωδικοί στον προϋπολογισμό του Δήμου) που κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό.
Τρίτον, χρειάζεται μία άλλη οικονομική πολιτική του δήμου, με γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, υιοθετώντας τους συντελεστές τελών του Δήμου Πάτρας και ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων του δήμου από την αύξηση του τουρισμού που υπολογίζονται σε 8 εκ. ευρώ και ο δήμος εισπράττει μόλις 700 χιλ. ευρώ. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου, με προτεραιότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες και να μπει φρένο στον χορό εκατομμυρίων που κερδίζουν οι εργολάβοι και πληρώνουν οι Αθηναίοι από την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων του δήμου. Και επίσης να γίνει συμβολική η συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps για παιδιά, στην Τεχνόπολη.
Στο In2life.gr δημοσιεύονται ολόκληρες οι συνεντεύξεις των υποψήφιων δημάρχων, όπου απαντούν ακόμη στο ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας σήμερα, πώς μπορεί να γίνει η πόλη φιλικότερη προς το περιβάλλον, πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του gentrification και ποιο στοιχείο του χαρακτήρα τους θεωρούν ότι τους καθιστά κατάλληλους για τη δημαρχία.
Η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη
Η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη
Η συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού