“Ο οδικός χάρτης λέει ‘αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου και δεύτερο γύρο μία εβδομάδα μετά”.
Αυτή την απάντηση δίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τη νέα ηγεσία του, στην επιστολή μελών της “Ομπρέλας” για άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, με βασικό θέμα τον “οδικό χάρτη” προς το συνέδριο.
Η έμμεση, δηλαδή, πλην σαφής παρατήρηση είναι πως ο σκληρός πυρήνας των “ηττημένων” στις εσωκομματικές κάλπες αδιαφορεί για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες και προτάσσουν “τα εσωκομματικά” με πρόθεση είτε να πάρουν ρεβάνς στο συνέδριο είτε να αποχωρήσουν.
“Ακόμα και τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας τον έχουν αφήσει μόνο του, παρότι ανήκει στους υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου”, προσθέτουν δηκτικά για τον Κώστα Ζαχαριάδη.
Δεν αφήνουν ασχολίαστο δε, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβασή τους (σ.σ. του “πυρήνα”) στα όσα κάνει ο Αχιλλέας Μπέος στον Βόλο, ούτε στις ομοφοβικές δηλώσεις του για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η συμπεριφορά του εις βάρος πολιτών και ο “πόλεμος” με τον Στέφανο Κασσελάκη. Κατά τον σχεδιασμό μάλιστα ο νέος πρόεδρος θα μεταβεί αύριο στη Μαγνησία, πριν αναχωρήσει (την Τρίτη) για το επίσημο ταξίδι του στην Κύπρο.
Η στράτευση Κασσελάκη και η προετοιμασία
Όσον αφορά στις εσωκομματικές εκκρεμότητες, σημειώνουν: πρώτον, πως ένα συνέδριο χρειάζεται δύο-τρεις μήνες για να οργανωθεί (“κι αυτό το ξέρουν όλοι στο κόμμα”) και, δεύτερον, ότι ακόμα και στελέχη που στήριζαν την κ. Αχτσιόγλου διαβεβαίωναν τον Αύγουστο πως “σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει το συνέδριο πριν από το νέο έτος”.
“Τότε δεν βιαζόταν κανείς διότι είχαν δεδομένη την εκλογή της Έφης και την δεύτερη θέση ή ένα πολύ καλό ποσοστό του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν, θέλουν συνέδριο σε ένα μήνα και είναι προφανές το γιατί”, παρατηρούν.
Πέραν της ουσίας, δηλαδή των παραπάνω, επισημαίνουν και έναν ακόμα λόγο: τη …στράτευση του κ. Κασσελάκη, καθώς, ως Έλληνας που ζούσε στο εξωτερικό και επέστρεψε στη χώρα, οφείλει να παρουσιαστεί στο στρατό για ένα διάστημα και να εξαγοράσει την υπόλοιπη θητεία του. Όπως δήλωσε ήδη ότι θα πράξει “με χαρά” ο ίδιος.
Που σημαίνει ότι συνέδριο κόμματος με τον πρόεδρό του σε στρατιωτική μονάδα, “απλώς δεν γίνεται”.
«Υπαρξιακό αδιέξοδο ή σχεδιασμός;»
Η επιστολή μελών της “Ομπρέλας”, δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επί Αλέξη Τσίπρα… και τώρα, εστάλη στους δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, με υπογραφές των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Ανδρέα Ξανθού και άλλων.
Μέσω αυτής, ζητούν να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία με θέματα τον ορισμό συνεδρίου “βάσει του οδικού χάρτη που είχε χαραχθεί στην Κεντρική Επιτροπή” (τον Ιούλιο), την εσωκομματική λειτουργία και τις αρμοδιότητες, καθώς και τη συζήτηση συλλογικών πρωτοβουλιών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Το υπ΄ αριθμόν ένα θέμα, πάντως, είναι ο χρονικός προσδιορισμός του συνεδρίου, καθώς στελέχη που στήριξαν τις υποψηφιότητες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου προσδοκούν να δώσουν τη μάχη “επί του πεδίου” και πάρουν τη ρεβάνς “από τους νικητές Κασσελάκη και Παππά”, όπως λένε. Δηλαδή, να μπλοκάρουν οργανωτικές αλλαγές και πολιτικές κινήσεις της νέας ηγεσίας, αλλά και να εκλέξουν τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στη νέα Κεντρική Επιτροπή (“αν όχι τους περισσότερους”) ώστε να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Όπως σημειώνουν στελέχη της νυν ηγετικής πλειοψηφίας, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε, πράγματι, στη φορτισμένη λόγω εκλογικής συντριβής και παραίτησης Τσίπρα συνεδρίαση του Ιουλίου να γίνει συνέδριο τον Νοέμβριο. Με τον χρονικό προσδιορισμό επιχειρήθηκε να καμφθούν αντιδράσεις στελεχών όπως του Νίκου Τεμπονέρα ή του Χρήστου Σπίρτζη, οι οποίοι επέμειναν στη θέση να γίνει πρώτα συνέδριο και μετά εκλογή νέου προέδρου, στη λογική “δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο”.
Έτσι, με την απόφαση “εκλογές Σεπτέμβριο - συνέδριο Νοέμβριο”, δόθηκε η αίσθηση ότι όλα θα γίνουν “κοντά κοντά”. Κάτι που δεν ισχύει πλέον, όπως σημειώσαμε παραπάνω.
Μένει να φανεί πώς θα συνεχιστεί η πίεση της ηγεσίας της “Ομπρέλας” η οποία, με τη σειρά της, πιέζεται από τη βάση της “να φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ” καθώς θεωρείται αδύνατη η παραμονή στο κόμμα “με πρόεδρο τον Κασσελάκη”. Οικειοθελής αποχώρηση αυτή τη στιγμή πάντως δεν διαφαίνεται. “Ή θα πάρουμε το συνέδριο ή θα φύγουμε μαζικά ή θα υποχρεώσουμε τη νέα ηγεσία να μας διαγράψει”, είναι ο σχεδιασμός.
Η ανταπάντηση από τη πλευρά των νέων “προεδρικών” είναι η προφανής: “όσο επικεντρώνουν στα εσωκομματικά και οξύνουν τις επιθέσεις στον κ. Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Φίλης που τον χαρακτήρισε ‘Πέπε Γκρίλο με ύφος Τραμπ’, εκτίθενται στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβαινε και επί Τσίπρα”, λένε.
Και δεν δείχνουν να βιάζονται για εξελίξεις.