Μπορεί «η Χάγη να είναι μακριά», όπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ωστόσο αυτό -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι προσπάθειες για να διατηρηθεί η καλή φάση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συμμετοχής τους στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Και η αλήθεια είναι ότι μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα, η έκρυθμη μέχρι τότε κατάσταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βελτιώθηκε, όπως αποτυπώθηκε και στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους.
Όπως έχει αποφασιστεί, ο πολιτικός διάλογος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στις 16 Οκτωβρίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ενισχυθούν και θα ξεκινήσουν ξανά άμεσα, ενώ ήδη δρομολογείται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.
Παράλληλα, θετικά βλέπουν και οι δύο πλευρές την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία και η κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι για το οποίο η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα», κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας. «Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα», τόνισε την περασμένη Κυριακή, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν λειτουργούσε με τη λογική του «μαστίγιου και του καρότου».
«Αρχαία φιλία»
Έτσι, από τη μία, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και από την άλλη, δήλωνε ότι την Ελλάδα και την Τουρκία συνδέει μια… αρχαία φιλία.
Όσον αφορά το Κυπριακό, πάντως, την απάντηση έδωσε άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από εκδήλωση ελληνοαμερικανικών εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», σημείωσε.
Τη σύνθεση της ελληνικής αποστολής, πέραν του πρωθυπουργού, θα συμπληρώνουν ο υπουργός Εξωτερικών και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν και ο πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, επικεφαλής Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Turkish House. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, «δεν υπάρχει λόγος όλες οι συναντήσεις να γίνονται σε ουδέτερο έδαφος. Τώρα γίνεται στο Τurkish House, τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, του χρόνου πιθανόν να γίνει σε ελληνικό χώρο στη Ν. Υόρκη».