Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα μιας «νέας αρχής», μετά την αναμφίβολα δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο εκτιμάται πως μπορεί να σηματοδοτήσει την επιθυμητή επανεκκίνηση, μολονότι οι δυσκολίες στην πληγείσα Θεσσαλία -και όχι μόνο εκεί- παραμένουν πολλές και μεγάλες. Θα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθως θα έχει να διαχειριστεί δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα μέσα στον επόμενο μήνα: τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την επόμενη Τετάρτη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, η πρώτη μεγάλη πολιτική πρόκληση μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ιουνίου.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως διαβεβαιώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις προτεραιότητές του και θα περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πώς αυτές θα υλοποιηθούν. Προφανώς, οι καταστροφικές συνέπειες της τελευταίας θεομηνίας θα του δώσουν την αφορμή να εστιάσει στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα επηρεάσουν μερικώς το «καλάθι των παροχών» που σκόπευε να αποκαλύψει ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου.
«Είναι δεδομένο ότι αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο, γι’ αυτό και κινήθηκε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, για να αναζητηθούν και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη αυτών των νέων αναγκών», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι όσα δεσμεύθηκε προεκλογικά και ό,τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα υλοποιηθούν.
Παραγωγικά υπουργεία
Όπως έγινε γνωστό, στη συμπρωτεύουσα η κυβερνητική παρουσία θα είναι λιτή. Δεν θα ανέβει όλο το υπουργικό συμβούλιο, παρά μόνο οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων. Ειδικά οι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα είναι στο πεδίο και στα υπουργεία τους κι όχι στη ΔΕΘ.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι ουσιαστικά η συνέχεια του τετ α τετ που είχαν οι δυο τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα καθορίσει εν πολλοίς τις σχέσεις των δύο χωρών για το επόμενο διάστημα. Την επόμενη μέρα (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα, θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από τις αυτοδιοικητικές και δη τις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Στην Πειραιώς θα ήθελαν και πάλι να βαφτεί γαλάζιος όλος ο εκλογικός χάρτης της χώρας, τα δεδομένα βεβαίως δεν είναι ίδια με τον Ιούνιο, ούτε φυσικά το διακύβευμα αυτής της κάλπης.
Μεγάλο ερώτημα είναι αν οι αστοχίες και τα λάθη που έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα επηρεάσουν τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα του, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν αφενός η χαλαρότητα αυτής της ψήφου και αφετέρου τα αρκετά «αντάρτικα» ψηφοδέλτια που αμφισβητούν τους επίσημους εκλεκτούς της κυβερνώσας παράταξης.
Όπως και να ’χει, θα πρόκειται για το πρώτο κρας τεστ της ΝΔ και της κυβέρνησης στη νέα της θητεία.