Υπό τη γενική, πλέον, παραδοχή ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη τάραξε τα νερά στη διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, η Κουμουνδούρου καλείται να οριστικοποιήσει κρίσιμες λεπτομέρειες για τις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου.
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει σήμερα για τα διαδικαστικά, ωστόσο ένα θέμα που φαίνεται να επανέρχεται είναι η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος: εάν δηλαδή στις εσωκομματικές κάλπες θα προσέλθουν μόνο τα μέλη του κόμματος (τα νυν και όσοι γραφτούν επιτόπου) ή και οι «φίλοι» που δεν θα θελήσουν να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους.
Την ιδέα των «φίλων» είχε ρίξει η Έφη Αχτσιόγλου στα μέσα Ιουλίου, με τον Νίκο Παππά να την αποδέχεται, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εμμένει στο δικαίωμα μόνο των μελών και τον Στέφανο Τζουμάκα να είναι θετικός στο άνοιγμα.
Η συζήτηση ωστόσο διεκόπη όταν τα αρμόδια όργανα απεφάνθησαν πως για να ψηφίσουν και οι «φίλοι» πρέπει να αλλάξει το Καταστατικό, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από κανονικό συνέδριο και όχι από το μεθαυριανό Διαρκές Συνέδριο, του οποίου το μοναδικό αντικείμενο είναι η οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.
Ο κ. Παππάς, όμως, επανέφερε την πρόταση χθες, στο όνομα του ανοίγματος ης διαδικασίας εκλογής σε ευρύτερο κοινό και, προφανώς για να δείξει ότι δεν φοβάται πως η υποψηφιότητα του 35χρονου επιχειρηματία θα ενισχυθεί από τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος.
Σύμφωνα με μέλη του οργάνου, πάντως, εάν η Πολιτική Γραμματεία αποδεχθεί το δικαίωμα στους «φίλους» να προσέλθουν στις κάλπες, χωρίς να προηγηθεί αλλαγή του Καταστατικού, τότε «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», αφού θα επανατεθούν κι άλλες προτάσεις που είχαν τεθεί τον Ιούλιο και είχαν «σκοντάψει» στο ισχύον Καταστατικό.
Άλλα κομματικά στελέχη, επιπλέον, εκτιμούν ότι εάν δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους «φίλους», θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη η περαιτέρω ενίσχυση του κ. Κασσελάκη, καθώς θα προσέλθουν στις κάλπες οι «φαν» του, που θέλουν να τον στηρίξουν αλλά δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στοιχηματικές» και δημοσκοπήσεις
Από την ανταπόκριση που είχε η νέα υποψηφιότητα (όπως φάνηκε στα social media) προκύπτει ότι η συμμετοχή στις κάλπες θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που όλοι περίμεναν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγο για 30.000-40.000 ψηφοφόρους, αριθμός που δεν έχει καμία σχέση με τους 150.000 που προσήλθαν για να εκλέξουν πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα την άνοιξη του 2022.
Η «εξέλιξη Κασσελάκη» δημιουργεί προσδοκίες για εκτίναξη της συμμετοχής, αλλά και ταυτόχρονα προκαλεί φόβους… για το αποτέλεσμα.
Δεν διέλαθε της προσοχής ότι δύο στοιχηματικές εταιρείες δίνουν τον κ. Κασσελάκη να περνά στον δεύτερο γύρο και να βρίσκεται κοντά με την Έφη Αχτσιόγλου, αφήνοντας αρκετά πίσω τους Τσακαλώτο-Παππά-Τζουμάκα.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα διενεργηθούν δημοσκοπήσεις, ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί το εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή να απαντήσουν οι ερωτηθέντες ότι είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα προσέλθουν στις κάλπες και ότι θα ψηφίσουν συγκεκριμένο πρόσωπο.
Οι πιο ψαγμένοι παραπέμπουν στις δημοσκοπήσεις για την εκλογή προέδρου στο τότε ΚΙΝΑΛ, όπου στην πρώτη θέση εμφανιζόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, τελικά, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου.
Στ. Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και η Αριστερά
Εν τω μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης εγκαινίασε χθες από τα Χανιά τη μίνι, πλέον, προεκλογική εκστρατεία του, γνωρίζοντας ότι όλο το πολιτικό σύστημα (και το εσωκομματικό…) ξεψαχνίζουν το επιχειρηματικό του παρελθόν και τη ζωή του στην Αμερική.
Μία πρώτη γεύση πήρε χθες, με την ανάσυρση παλαιότερου άρθρου του στο οποίο σημείωνε ότι σέβεται τον κ. Μητσοτάκη. «Τον σέβομαι προσωπικά, όχι πολιτικά, κι αυτό είναι θέμα κουλτούρας», απάντησε σχετικά (σε συνέντευξη στο Kontra), ενώ πρόσθεσε με έμφαση, «το γεγονός ότι γνώριζα προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και επέλεξα τον κ. Τσίπρα είναι ενδεικτικό».
Δεν δίστασε, δε, να σημειώσει ότι «δεν παριστάνω ότι τα ξέρω όλα, ξέρω καλά τον τομέα του, την οικονομία και το επιχειρείν», παραπέμποντας στη συνεχιζόμενη επεξεργασία θέσεων για μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα, εκκινώντας από την παραδοχή ότι πιστεύει στη σύγχρονη πατριωτική Αριστερά.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει ένα άλλο/νέο πολιτικό σχήμα, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαιρετικά στελέχη και τεχνογνωσία», ενώ αυτό που τον εξιτάρει, είναι να γίνει ένα σύγχρονο δημοκρατικό αριστερό κόμμα.