Υπό τη βαριά σκιά του θανάτου των δύο πιλότων στην Κάρυστο, η Βουλή ετοιμάζεται να υπερψηφίσει σήμερα το δεύτερο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στη νέα της θητεία, μετά από αυτό της ψήφου των ομογενών. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος «των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση του 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ.
Και σε αυτό το νομοθέτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «πετάξει το γάντι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα να υπερψηφίσουν τα θετικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών, η οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για όσους λάμβαναν το ΕΚΑΣ, η παράταση του «Market Pass» και το «Youth Pass» για τους νέους 18 και 19 ετών.
Μέχρι στιγμής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αρνητική είναι η στάση του ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιφυλαχθεί να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, με τα περισσότερα πάντως να διάκεινται θετικά.
Εντός του οικονομικού νομοσχεδίου, κατατέθηκε χθες από το αρμόδιο υπουργείο τροπολογία, με την οποία ρυθμίζεται η επιστροφή των ΕΥΔΑΠ - ΕΥAΘ στο Δημόσιο, η οποία είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων είναι 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο (δηλαδή 4,4 δισ. για την επόμενη τετραετία), ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος. «Το κόστος των μέτρων κινείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δίνει από αυτά που έχει και όχι από αυτά που δεν έχει», σημειώνουν.
Αύξηση εισοδήματος
Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανέφερε στην Επιτροπή ότι «αν η πρώτη τετραετία για την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστίασε και πέτυχε την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, με ένα φιλοεπενδυτικό, φιλοαναπτυξιακό σχέδιο το οποίο ξεδιπλώθηκε σε τέσσερα χρόνια, σήμερα, γι' αυτή τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, η προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Γι' αυτό τον στόχο δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες πολύ πριν τις εκλογές και αυτή τη στρατηγική χαράζουμε μετά από τη νίκη της ΝΔ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, μολονότι, όπως εξήγησε ο εισηγητής του κόμματος, Χάρης Μαμουλάκης, «αυτό δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως συναίνεση προς την ασκούμενη οικονομική ή δημοσιονομική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης». Με τα συγκεκριμένα μέτρα, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών και δεν μειώνονται οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα.
Για «πολύ χαμηλή βαθμολογία» της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και την καλεί «να ξαναδεί τις προτεραιότητές της και τις εξελίξεις στην οικονομία». Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτηρίζει «λάθος την κυβερνητική οπτική ότι πήγατε καλά τα τέσσερα χρόνια, σας δικαίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και άρα συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο».