Σε εξέλιξη είναι (10πμ,24/7/23) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού. Μετά από δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.
Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν στην επιτροπή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, η οποία ξεκαθάρισε σήμερα ότι ψηφίζει «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατέθεσε δική του τροπολογία όπου προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων προκειμένου να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους δικούς τους εκπροσώπους.
Το σχέδιο νόμου αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους τα παρακάτω κριτήρια:
– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Βελόπουλος: «Παρών» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
«Είναι λάθος το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που φέρατε στη Βουλή», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
«Θέλουμε οι ομογενείς μας και να ψηφίζουν, αλλά και να εκλέγονται, όχι επιλεκτικά στο Επικρατείας. Θα έχουν εδώ μέσα εκπροσώπους από παντού, απ’ όλον τον κόσμο», σημείωσε, εξηγώντας τη στάση της Ελληνικής Λύσης να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία, σε αντίθεση με τη στάση της πριν από 2 χρόνια, όταν υπερψήφισε το ίδιο νομοθέτημα.
«Αν θέλετε κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να ‘’δολοφονήσετε’’ την Ελλάδα, ψηφίστε ‘’ναι’’, γίνετε δεκανίκια τους, ψηφίστε ότι σας πει η ΝΔ», ανέφερε και έκανε γνωστό ότι το κόμμα του καταθέτει πρόταση νόμου «με αυτά που ζητούν οι Έλληνες ομογενείς».
Ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλέβετε την ψήφο των ομογενών. Εμείς δεκανίκια αρνητικών, αντιλαϊκών επιλογών, δεν θα ψηφίσουμε ποτέ… Εμείς είμαστε από την αρχή το μόνο κόμμα που τάχθηκε υπέρ της ψήφου των ομογενών και δεν αλλάζουμε ούτε μοίρα. Όμως είναι κλοπή αυτό που κάνετε».
Κουτσούμπας: Όχι στις κενές περιεχομένου κυβερνητικές συναισθηματικές κορώνες
«Γιατί η βιασύνη αυτή που δείχνετε με την ψήφο των αποδήμων;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας προς την Κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων. «Μήπως θέλετε να τη συνδυάσετε με την προώθηση των επικίνδυνων συζητήσεων με την Τουρκία;».
Έκανε λόγο για ανθρώπους «που ζουν εκτός των συνόρων και ίσως δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα» και μίλησε για τον «απόλυτο παραλογισμό να διευκολύνεται να ψηφίσει αυτός που δουλεύει π.χ. στις ΗΠΑ και να μην διευκολύνεται αυτός που δουλεύει εδώ στη Σαντορίνη, για μία σεζόν».
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην περάσει η προπαγάνδα σας εντός και εκτός συνόρων».
Αναφορικά με τους νέους του εξωτερικού, τόνισε ότι «δεν θα τους παραπλανήσετε έτσι εύκολα με τις κενές περιεχομένου συναισθηματικές κορώνες σας».
Σπαρτιάτες: Καταψηφίζουν το νομοσχέδιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
Την αλλαγή στάσης των Σπαρτιατών, σε σχέση με την ψήφο τους στην Επιτροπή, όσον αφορά το θέμα της ψήφου των αποδήμων, επιχείρησε να εξηγήσει ο Ιωάννης Κόντης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από το βήμα της Βουλής.
«Είπαμε επί της αρχής ‘’ναι’’ στην Επιτροπή, αλλά με τρεις προϋποθέσεις που θέσαμε ως όρο για τη συνέχεια. Ζητήσαμε απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, επιστολική ψήφο και τη δημιουργία 5 μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ανάλογα με την ήδη μετρημένη δυναμική των Ελλήνων της ομογένειας να διανεμηθούν 10 με 15 έδρες. Να εκλέξουν και πρωθυπουργό και βουλευτές οι Έλληνες της διασποράς. Θα ήμασταν χαρούμενοι να τις προσθέσετε στο νόμο και θα τον ψηφίσουμε. Αίτημά μας για να ψηφίσουμε είναι να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να υπάρξει διαβούλευση για τα τρία αυτά ζητήματα που θέσαμε. Ερχόμαστε να προστατεύσουμε τους ομογενείς».
Όπως είπε ο κ. Κόντης, «δεν είμαστε αντίθετοι να πάρουν το δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς, όμως σε αυτούς που πρόκειται να πολιτογραφηθούν γιατί δεν δίνουμε το δικαίωμα αυτό; Δώστε ένα χρόνο προθεσμία να πάει ο κάθε Έλληνας στα πλησιέστερα προξενεία να εγγραφεί, να αποκτήσει τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα να αποσβέσει το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους εδώ, ώστε να αποφευχθεί η διπλοεγγραφή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και χωρίς την ψήφο των Σπαρτιατών, υπερκαλύπτεται ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών, με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Νατσιός: «Συμφωνούμε με την κατάργηση των προϋποθέσεων της ψήφου των αποδήμων»
«Σήμερα δίνουμε φωνή στους αδελφούς μας που το σώμα τους βρίσκεται στην ξενιτιά αλλά η καρδιά τους χτυπάει εδώ», τόνισε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος της Νίκης. Η ομογένεια, όπως είπε, «γέννησε την ένδοξη οικογένεια των Υψηλάντηδων και την Φιλική Εταιρεία. Μέσα από την ξενιτιά αναδείχθηκε και ο Ρήγας Βελεστινλής, η ομογένεια γέννησε και τον απαράμιλλο Κυβερνήτη, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η ιστορία και η στάση των προγόνων μας αποδεικνύουν ότι από την αρχή λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα, υπήρξε πρόνοια για εξασφάλιση ψήφου στους εκτός Ελλάδας Έλληνες».
Το ζητούμενο, είπε ο κ. Νατσιός, «είναι η αναγέννηση της πατρίδας και αυτή θα έρθει αν συνάξει η μητέρα Ελλάδα όλα τα τέκνα της κάτω από τις φτερούγες της, ειδάλλως θα συνεχίσει να μας καταπίνει το χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νίκης, «αν η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις τραγικές εμπειρίες του ελληνισμού του εξωτερικού, γιατί κόπτεται τώρα για την ψήφο των αποδήμων; Τα δίκαια αιτήματα οφείλουν να γίνουν σεβαστά. Το εκλέγειν δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα. Συμφωνούμε με την απόφαση κατάργηση των προϋποθέσεων, που θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους Έλληνες να ψηφίζουν».
Ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σήμερα με τον δοκιμασμένο λαό της Ρόδου και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών, που έφτασαν σε αυτό το σημείο λόγω της εκκένωσης των μυαλών των υπευθύνων. Έμεινε μόνο το επιτελικό κράτος».
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων να ψηφίζουν
Τροπολογία-προσθήκη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα τη διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στο σ/ν του Υπ. Εσωτερικών: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Η τροπολογία υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελλο.
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση:
Η εξασφάλιση της πραγματικής και αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες που ζουν στη χώρα αποτελεί αυτονόητη συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, καθώς ο αποκλεισμός τους από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία στη βάση αμιγώς κοινωνικών και οικονομικών λόγων δεν βρίσκει κανένα έρεισμα. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει στο βαθμό που η ελληνική έννομη τάξη, με τον ν. 4648/2019 έχει ήδη ρυθμίσει τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που ζουν και έχουν τα συμφέροντά τους εκτός της ελληνικής επικράτειας (απόδημοι).
Σε μεγάλο βαθμό, η παραπάνω ανάγκη έχει καλυφθεί για τους εντός ελληνικής επικράτειας διαβιούντες εκλογείς μέσω του θεσμού των ετεροδημοτών, που έχει εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη ήδη από το 1998 (ν. 2623/1998). Ωστόσο, λόγω των προθεσμιών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την επέλευση μεταβολών και την οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, αλλά και του γεγονότος ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών καθορίζεται (με εξαίρεση τις ευρωεκλογές) συνήθως την ημέρα της προκήρυξής τους, μετά την οποία είναι αδύνατη η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, ένα μεγάλο τμήμα εκλογέων, και συγκεκριμένα οι εποχικά εργαζόμενοι και εργαζόμενες (π.χ. στον τουρισμό, στην εστίαση και στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), αλλά και οι δανειζόμενοι/ες εργαζόμενοι/ες, που από τη φύση της εργασίας τους δεν γνωρίζουν εγκαίρως τον δήμο όπου θα εργάζονται κατά την ημέρα των εκλογών, αποκλείονται εκ των πραγμάτων από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθίσταται η εν λόγω προφανής αδικία. Ως βέλτιστος τρόπος επιλέγεται η θέσπιση μιας ειδικής εξαίρεσης, για τις περιπτώσεις που οι εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές ή εθνικό δημοψήφισμα διεξάγονται μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν να ψηφίζουν κατόπιν αίτησής τους στον τόπο εργασίας τους.
Ειδικά δε στην περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου -τηρουμένων πάντοτε των προϋποθέσεων προστασίας της μυστικότητας της ψήφου- οι εκλογείς αυτοί να επιλέγουν συνδυασμούς και υποψηφίους της βασικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι/ες.
Η ρύθμιση αυτή θεωρείται η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων βάσει των ιδιαιτεροτήτων της κατάστασής τους.
Κριτική Βορίδη σε Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες για την ψήφο των αποδήμων
Κριτική στην Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες για τη στάση τους στο θέμα της ψήφου των ομογενών άσκησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο, διάβασε τα πρακτικά προ δύο ετών, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να τάσσεται υπέρ του ίδιου νομοθετήματος. «Θυμάμαι τη συζήτηση στην ολομέλεια επ’ αυτής της ομοίας διατάξεως. Είχατε κάνει ομιλία που δεν είχε σχέση με το αντικείμενο. Είχατε πει για όλα, όμως για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είπατε τίποτα. Μου είπατε τότε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην δική σας γραμμή. Τώρα, που ήρθαμε στη γραμμή τη δική σας, δεν σας προφτάσαμε, αλλάξατε γραμμή».
Αναφορικά με τους Σπαρτιάτες, όπως είπε ο κ. Βορίδης «στην Επιτροπή είχαν θέση υπέρ του νομοσχεδίου, τώρα όμως προτίθενται να δηλώσουν παρών. Τι συνέβη και μετεστράφησαν απόψεις μέσα σε δύο μέρες για ένα τόσο σημαντικό θέμα; Δεν είναι πατριωτικό ζήτημα κάθε Έλλην πολίτης να μπορεί να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα που θα το ασκούσε ούτως ή άλλως; Πώς είναι δυνατόν πατριωτικό κόμμα να διαφωνεί και να μην υπερψηφίζει τη διευκόλυνση Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό; Ο εκτός Ελλάδος ελληνισμός, μαζί με τον εδώ Ελληνισμό δεν συγκροτούν το Έθνος; Μπήκατε σε αυτή τη γραμμή δήθεν για να κάνετε αντιπολίτευση; Κάντε αντιπολίτευση σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο».