Ομόφωνα έγινε δεκτό από την ολομέλεια το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου. Κατά την αίτηση της εισαγγελικής αρχής που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Ρένα Δούρου βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων, ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών στους οποίους αποδίδονται οι αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως από υποχρέους κατά συρροή, που έλαβαν χώρα στις 23.7.2018 στο Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι Ανατολικής Αττικής, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυρία Δούρου έφερε την ιδιότητα της Περιφερειάρχη Αττικής.
Το αίτημα της εισαγγελικής αρχής διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η ακροαματική διαδικασία έχει διακοπεί από τις αρχές του μήνα, αμέσως μετά την εκλογή της κ. Δούρου στο βουλευτικό αξίωμα, και η επανέναρξη της έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου. Αν η Βουλή καθυστερούσε συνεπώς να εισάγει για συζήτηση και ψήφιση την αίτηση άρσης ασυλίας ήταν πιθανό το δικαστήριο να υποχρεωθεί σε νέα αναβολή. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε την εφαρμογή της διαδικασίας της απευθείας εισαγωγής της υπόθεσης στην ολομέλεια.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι η Ολομέλεια δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης και εκείνο που κρίνει η Βουλή είναι αν το καταγγελλόμενο αδίκημα σχετίζεται με την πολιτική δραστηριότητα ή την άσκηση των καθηκόντων βουλευτή ή όχι. Επισήμανε εξάλλου ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό η άδεια άρσης της βουλευτικής ασυλίας, δίνεται υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Ο κ. Γεωργαντάς είπε ακόμη ότι αποστολή της Βουλής είναι να βοηθήσει τη δικαιοσύνη να διεκπεραιώσει την υπόθεση αυτή, κατά το δυνατόν γρηγορότερα. Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πάντως ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, διαδικασία απευθείας συζήτησης του ζητήματος στην ολομέλεια αντί να προηγηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, οφείλεται και στην ίδια την Ρένα Δούρου η οποία από την πρώτη στιγμή όχι μόνο ζήτησε την άρση της ασυλίας της αλλά και την επίσπευση της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος είπε ότι η Ρένα Δούρου, με απόλυτη ενσυναίσθηση, με σεβασμό στη δικαιοσύνη έχει πολλές φορές τονίσει τη βούλησή της να επισπευσθούν οι διαδικασίες της συγκεκριμένης δίκης και χωρίς άλλη καθυστέρηση να συνεχίσει η διαδικασία την οποία αναμένουν τα επιζήσαντα θύματα και οι οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Ο κ. Γαβρήλος εξέφρασε πάντως την άποψη ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει ουδεμία στοιχειοθέτηση των εις βάρος της κυρίας Δούρου κατηγοριών. «Τόσο η Ρένα Δούρου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε απερίφραστα ότι επιθυμούμε την άμεση συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας», είπε ο κ. Γαβρήλος.
Η ίδια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «η εθνική τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή και σηματοδοτεί τη συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος». Υπογράμμισε επίσης ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο Σώμα ασφάλειας για την καταστολή δασικών πυρκαγιών, διάσωσης των πολιτών ελέγχεται και αυτό για το πόσο επιτέλεσε τα καθήκοντά τους. «Αποτελεί όμως αντικειμενική πολιτική ευθύνη, που πάει μακριά πίσω στο χρόνο, το γεγονός ότι η πολιτεία δεν εκσυγχρόνισε το Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να έχει ικανή επάρκεια αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, ακόμα και σε εξαιρετικές και σπανίως αντίξοες συνθήκες, όπως στο Μάτι», είπε η Ρένα Δούρου η οποία τόνισε ότι:
«Από το θεσμικό πλαίσιο, προκύπτει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού, της διεύθυνσης και του συντονισμού της όλης επιχείρησης κατάσβεσης κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς και διάσωσης των πολιτών» και όλοι οι άλλοι φορείς δρουν υποβοηθητικά ανταποκρινόμενοι σε ό,τι τους ζητήσει η έχουσα το γενικό πρόσταγμα Πυροσβεστική. «Είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίζει τα πολιτικά πρόσωπα χωρίς διακρίσεις, όπως ακριβώς όλους τους πολίτες. Ειδικά αν το πολιτικό πρόσωπο προϊσταται μιας συλλογικής οντότητας η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση άδικου αποτελέσματος για τους πολίτες, είναι μονόδρομος η διαλεύκανση της υπόθεσης, από τους φυσικούς δικαστές», είπε η Ρένα Δούρου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει αίτηση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το Μάτι, όπως έχει ζητήσει εξεταστική και για τα Τέμπη. Στο κλίμα αυτό κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν και τα δύο αιτήματα.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι και με αίτηση της Ρένας Δούρου αλλά και με ξεκάθαρη τοποθέτησή του ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και στηρίζει το αίτημα της για άρση της βουλευτικής της ασυλίας. «Αυτό γίνεται για τον σεβασμό στη δικαιοσύνη. Θέλουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης και αυτό δεν αφορά μόνο αυτή την υπόθεση. Αφορά και αυτή την υπόθεση. Απέναντι στην τραγικότητα και την οδύνη εκείνων ημερών οφείλει η δημοκρατική ελληνική πολιτεία να δίνει απαντήσεις στους πολίτες», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και ξεκαθάρισε ότι το ίδιο θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο μέλλον. Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι η σημερινή στάση του κόμματος του στο αίτημα άρσης ασυλίας για την κ. Δούρου εκπορεύεται και από τον σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Ιδίως για την κοινοβουλευτική διαδικασία όμως ο κ. Φάμελλος έσπευσε να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενος την κοινοβουλευτική διαδικασία στήριξε την εκλογή του Προέδρου της Βουλής και ενώ συνέβη αυτό, δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση για το γεγονός ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της ολομέλειας είναι κομμένη στα τρία (σ.σ. χωροταξία εδράνων) και για το ότι δεν έχει γίνει σεβαστό το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στην κατανομή των κοινοβουλευτικών ομάδων στα έδρανα.
«Το έγκλημα στο Μάτι εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο στο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Υπήρξαν κορυφαίες κεντρικές κυβερνητικές και πρωθυπουργικές ευθύνες οι οποίες αναλήφθηκαν μόνο λεκτικά», είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπενθύμισε την δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη αλλά «έπειτα ουδέν συνέβη». Κατήγγειλε επίσης ότι έγιναν ακραίες παρεμβάσεις στο έργο δικαιοσύνης «από τον ρόλο που διαδραμάτισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου, η οποία επιχείρησε να διακόψει την προκαταρκτική εξέταση και να αναστείλει την κλήση υπόπτων», «στον ρόλο που διαδραμάτισε η διορισμένη από την κυβέρνηση, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου, η οποία επίσης ενεπλάκη για την αναστολή των ερευνών», «στον ρόλο που διαδραμάτισε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής παραγγέλλοντας αντί να ελεγχθούν οι πολιτικές κυβερνητικές, υπηρεσιακές, αυτοδιοικητικές ευθύνες, να ελεγχθούν τα θύματα για αυθαίρετα». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε δε ότι η διάσταση του εγκλήματος στο Μάτι είναι κακουργηματική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς είπε ότι η λειτουργικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να αποφανθεί όχι μόνο για την «αντικειμενική ευθύνη των πολιτικών» αλλά κυρίως για τα θύματα που δεν βρήκαν δίπλα τους την πολιτεία και αναμένουν δικαίωση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει ότι η περιφερειάρχης τότε, «ο ανώτερος διοικητικός παράγοντας που συγκάλεσε, με βάση το τότε πλαίσιο, το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, δεν παρέστη». Η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα κρίνει ότι αυτό το όργανο, ενώ είχε δεχθεί εισήγηση από την Πυροσβεστική, δεν πήρε καμία απόφαση και άφησε την κατάσταση να εκτυλιχθεί, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ζητάει να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υπογράμμισε, επί της διαδικασίας, ότι «κατ΄εξαίρεση γίνεται σήμερα αποδεκτό ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση παρακάμφθηκε η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής και δεν θα γίνει ξανά ανεκτή τέτοια διαδικασία εφεξής». Σε σχέση με την υπόθεση, ο κ. Γκιόκας είπε ότι οι ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν από τα δικαστήρια, όμως οι πολιτικές κυβερνητικές ευθύνες είναι διαχρονικές και δεδομένες και ως προς τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή στο Μάτι κι ως προς τη διαχείριση και τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αν και επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση η συζήτηση στην Ολομέλεια δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης στο Μάτι, σχολίασε όσα νωρίτερα είχε πει ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γαβρήλος. «Δεν θα προσπεράσω την αναφορά του ειδικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε πως ‘για όσους έχουν νομική γνώση, η υπόθεση δεν ευσταθεί’. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση για την ανοιχτή υπόθεση στη δικαιοσύνη», είπε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι προφανώς υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας της κ. Δούρου αλλά εν προκειμένω «έγινε προκαταρκτική εξέταση και για να κληθεί κάποιος ως ύποπτος χρειάζονται υπόνοιες. Εν συνεχεία ασκήθηκε ποινική δίωξη και για να ασκηθεί ποινική δίωξη χρειάζονται ενδείξεις. Εν συνεχεία υπήρξε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο χρειάζεται επαρκείς ενδείξεις για να παραπέμψουν κάποιον στο ακροατήριο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ