«Η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού», κατά δήλωσή του, βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Σε όλη την Ελλάδα ξέσπασαν χθες 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ ειδικά οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία κινητοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό και έθεσαν σε κόκκινο συναγερμό την κυβέρνηση.
Ο φόβος επανάληψης τραγικών εικόνων του παρελθόντος πέρασε από το μυαλό κάποιων, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός συντόνιζε σε πολιτικό επίπεδο -έστω εξ αποστάσεως- τη διαχείριση του προβλήματος.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες και τους αρμόδιους υπουργούς από τους οποίους είχε διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Στη δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, κάλεσε τους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, επανέλαβε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν με ταχείς ρυθμούς.
Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν, όπως έγινε γνωστό, είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο.
Πολυσύνθετη υπόθεση
Όπως λένε στην κυβέρνηση, η ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλών εστιών με απρόβλεπτη εξέλιξη λόγω της υψηλής έντασης των ανέμων είναι πολυσύνθετη υπόθεση και απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού. Υπογραμμίζουν δε την απόλυτη ετοιμότητα και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων.
Εγκαίρως, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εκπονήθηκε σχέδιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, διατέθηκαν έγκαιρα κονδύλια στους δήμους για καθαρισμό, τα οχήματα στη διάθεση της πυρόσβεσης είναι 3.654 (από 3.410 το 2022), ενώ τα εναέρια μέσα (Εθνικά και Μισθωμένα) ανέρχονται φέτος σε 89 και οι πυροσβέστες συνολικά σε 16.580. Αυξημένη -λένε- είναι και η δύναμη των εθελοντών (4.185 φέτος έναντι 3.410 το 2022), ενώ ο μηχανισμός ενισχύθηκε μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
«Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».
Εξίσου δύσκολη πάντως με τη χθεσινή αναμένεται και η σημερινή μέρα, καθώς -σύμφωνα με την ΕΜΥ- θα υπάρχουν και πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα, διατηρώντας τις αρχές σε απόλυτη επιφυλακή.
Τα δύσκολα της φετινής αντιπυρικής περιόδου μόλις ξεκίνησαν…