Μητσοτάκης: Σκοπός να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς με Τουρκία

Αν συμφωνήσουμε θα πάμε στη Χάγη, δηλώνει. «Μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες μικρές αρρυθμίες. Θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε», υποστηρίζει. «Αν γίνονται λάθη τα οποία απαιτούν μια συγγνώμη πρωθυπουργική, θα υπάρξει».

Δημοσιεύθηκε: 13 Ιουλίου 2023 - 20:13

Τελ. Ενημ.: 13 Ιουλίου 2023 - 21:29

Load more

Τις θέσεις της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά, μετά και τη συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα».

«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν ευτυχισμένοι γείτονες, παρά να είμαστε στα κόκκινα», τόνισε και συνέχισε: «Να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Για τη Χάγη τόνισε ότι η συζήτηση για προσφυγή είναι πρόωρη, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη». Ωστόσο, όπως είπε, «προς όφελος για την Ελλάδα είναι να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με βάση το διεθνές δίκαιο τη μεγάλη της διαφορά με την Τουρκία». Αναγνώρισε πάντως ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου, μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης… Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και αν καταφέρουμε, να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις όσον αφορά στη στήριξη των ΗΠΑ προς εμάς και έκανε λόγο για «δυνατότητα να προμηθευτούμε πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση για έναν πολύ καλό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα».

Για το αν έθεσε στον Ταγίπ Ερντογαν το θέμα της Ροδόπης, απάντησε καταφατικά και συνέχισε: «Χωρίς να μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες, επαναλαμβάνω, το ζήτημα αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Αφορά Έλληνες πολίτες. Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεσμεύτηκα και στις προγραμματικές μου θέσεις στη Βουλή ότι πρέπει να έχουν στην πράξη και όχι στα λόγια ίσες ευκαιρίες, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας με τους χριστιανούς συμπολίτες τους στην Ροδόπη και στην Ξάνθη. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στον τομέα αυτό ακόμα, για να κάνουμε.. Νομίζω ότι η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Από την άλλη οι απόψεις του Τούρκου Προέδρου για τα ζητήματα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστές, τις έχει εκφράσει δημόσια. Αλλά τονίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την εσωτερική έννομη τάξη, αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες».

Μετεκλογικό σκηνικό

Αναφορικά με το μετεκλογικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «από αυτές τις εκλογές προέκυψε ένα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό. Είναι μια μεγάλη πολιτική επιτυχία για τη νέα ΝΔ, όπως την οραματίζομαι. Μία παράταξη η οποία διεύρυνε πολύ τους ορίζοντές της, κατάφερε και ενσωμάτωσε πολίτες αλλά και στελέχη που ενδεχομένως παραδοσιακά να μην την στήριζαν και που πιστεύω ότι εκφράζεται απόλυτα από αυτό το αφήγημα του πολυδύναμου, πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού για το οποίο μίλησα αναλυτικά στις προγραμματικές θέσεις».

Υπογράμμισε ότι «σίγουρα η Βουλή δεν έχει βρει τον ρυθμό της ακόμα. Λογικό είναι. Η αξιωματική ο αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα αρχηγό. Θα βρει κάποια στιγμή. Θα δούμε πώς μπορεί να τοποθετηθεί. Το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, και αυτό δεν φαίνεται να είναι πολύ σαφές στο πώς θα πορευτεί. Φαίνεται ότι το μόνο του μέλημα είναι να είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό θα θέσει όμως πολύ σημαντικά ζητήματα για μια σειρά από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, διότι τελικά τα κόμματα κρίνονται από το πόσο στηρίζουν τις αποφάσεις εκείνες που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Τι θα κάνει, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων; Κάτι το οποίο ψήφισε. Τώρα δηλαδή θα έρθει να μας πει ότι «δεν το ψηφίζω επειδή πρέπει να είμαι αντιπολίτευση»; Δεν νομίζω ότι είναι μία θέση η οποία αντέχει».

Λάθη και αρρυθμίες

Με αφορμή τις υποθέσεις των αστοχιών υπουργών του από τις πρώτες κιόλας μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αν αναγνωρίσουμε ότι η αντιπολίτευση -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- είναι πιο αδύναμη, καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι ο μεγεθυντικός φακός πάνω στην κυβέρνηση από όλους και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο, θα είναι στραμμένος στην παραμικρή αδυναμία, στο παραμικρό φάουλ. Και καλώς, θα σας έλεγα. Μόλις έχουμε καινούρια κυβέρνηση, ξέρετε, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Υπουργός μπορεί να προέρχεται από άλλο Υπουργείο αλλά βρίσκει τα πατήματά του. Και, ναι, μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες μικρές αρρυθμίες. Θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε, αλλά ας τα βάλουμε λίγο στην πραγματική διάσταση».

Ειδικά για την έφιππη αστυνομία που πρότεινε ο Νότης Μηταράκης και απέρριψε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν την χρειαζόμαστε τώρα. Ήταν κάτι το οποίο υπήρχε -πρέπει να σας πω- εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη. Έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο Υπουργός, διότι άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, ήμουν μεν στο Βίλνιους αλλά άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτό το οποίο είπε. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, το επαναλαμβάνω… Αυτοί οι άνθρωποι ήδη υπηρετούν, είναι σε αστυνομικά τμήματα πέριξ των πανεπιστημίων, σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, είναι ένα πρόβλημα που το εξετάζουμε. Μας δυσκόλεψε λίγο στην υλοποίηση αυτός ο θεσμός, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη. Έχει εκ των πραγμάτων κάποιους περιορισμούς για το τι πρέπει να κάνει, είναι επικουρική η συμβολή της, είναι συμπληρωματικός ο ρόλος της. Ας ευχηθούμε σύντομα να φτάσουμε στο σημείο που δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρχει».

Αναφερόμενος ειδικά στον Νότη Μηταράκη, είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο το οποίο διαχειρίστηκε πριν και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει εξαιρετική δουλειά τώρα. Τώρα, όπως είπα, τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο για λίγο ακόμα, αλλά είναι ένα ενδιαφέρον θέμα το οποίο θα έλεγα ότι προσφέρεται πιο πολύ για συζήτηση σε καλοκαιρινή παραλία. Δεν είναι τόσο ουσιαστικό».

Παραίτηση Τσίπρα

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ήταν αναμενόμενη, δεν είχε πολλές άλλες επιλογές, προσφέρει στο κόμμα του μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την πετύχει, αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Δεν έχω προτίμηση σε πρόσωπο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε

Για το ΠΑΣΟΚ είπε: «Ο στόχος τον οποίο έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε. Δηλαδή ξεκάθαρα υπήρχε μία αίσθηση ότι υπήρχε ένα μομέντουμ και θα μπορούσε να πλησιάσει πολύ ή και να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε ιδιαίτερα. Άρα νομίζω ότι το παιχνίδι αυτό είναι ακόμα ανοιχτό. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Ο κίνδυνος νομίζω είναι μπρος τον ανταγωνισμό του ποιος θα κάνει πιο ισχυρή αντιπολίτευση να χάσουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε κάποιες συναινέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χώρα. Δηλαδή, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: την ψήφο των αποδήμων. Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ δεν την ψηφίσει, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος να το κάνει είναι γιατί θα πει «μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω». Μα, έτσι θα πάμε μπροστά; Δηλαδή να αλλάξει τη θέση του σε σχέση με αυτό το οποίο είχε πει πριν από ένα… Άρα, ο κίνδυνος εδώ είναι να υπάρχει ένας διαγκωνισμός αντιπολιτευτικού λόγου και να χάνουμε τη δυνατότητα για κάποιες συναινέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες. Γιατί εδώ, για την άρση των περιορισμών, χρειαζόμαστε 200 ψήφους».

Οι τιμές

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις τιμές των τροφίμων και υποστήριξε ότι στο ζήτημα των τροφίμων ένας τρόπος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. «Γιατί δούλεψε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και αντιγράφεται αυτή τη στιγμή και το «Καλάθι» και το «Market Pass», με έναν χρόνο καθυστέρηση, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί ακριβώς έδωσε μεγαλύτερη διαφάνεια και προήγαγε τον ανταγωνισμό. Όταν λες ότι αυτό το προϊόν κάνει τόσο και την επόμενη εβδομάδα θα κάνει τόσο».

Όπως είπε «νομίζω ότι κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι «δεν βαριέσαι θα πάμε να κερδίσουμε ένα, δύο, τρεις μήνες ακόμα ό,τι μπορούμε». Όχι, να ξέρουν ότι, πια, ας πούμε και για την ακτοπλοΐα μπορεί να πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο όπως είναι το παρατηρητήριο των τιμών, να έχουμε το παρατηρητήριο και για την ακτοπλοΐα. Ωστε να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι κάποιος προσέχει, εν πάση περιπτώσει, τις τιμές».

Πρωθυπουργική συγγνώμη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις φήμες για την αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή στο 5%, τις διέψευσε: «Δεν είναι συζήτηση που με αφορά και δεν βλέπω να συμβαίνει».

Τόνισε επίσης ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην διάρκεια της τετραετίας θα γίνουν και λάθη. Και αν γίνονται λάθη τα οποία απαιτούν μια συγγνώμη πρωθυπουργική, θα υπάρξει. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων, όπως μας έκριναν και την προηγούμενη τετραετία. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που μας υπερψήφισαν ήταν διότι είδαν ότι τις βασικές μας δεσμεύσεις, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε…. Αυτή τη στιγμή το μέλημά μου είναι να είναι η δεύτερη τετραετία καλύτερη από την πρώτη και ναι, πιστεύω ότι σε μία οκταετία, εφόσον υλοποιήσουμε το έργο μας, θα μιλάμε για μία πραγματικά άλλη Ελλάδα. Και βέβαια, ένα μεγάλο μέλημα νομίζω πάντα όταν υλοποιεί κανείς μεγάλες αλλαγές είναι να σιγουρευτεί ότι αυτές ριζώνουν, ότι είναι μη αναστρέψιμες πια. Και ότι δεν απαιτούν ντε και καλά τη δική σου προσωπική παρουσία και την προσωπική επίβλεψη για να γίνονται τα πράγματα».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων