Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης πόρων στο Αιγαίο

«Η Τουρκία οφείλει να επαναξιολογήσει το πως κινείται στη Θράκη», τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. Επιβεβαίωσε πως θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα «ανοιχτά με τον Ερντογάν».

Δημοσιεύθηκε: 21 Ιουνίου 2023 - 19:19

Τελ. Ενημ.: 21 Ιουνίου 2023 - 19:53

Load more

«Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Εν όψει πιθανής συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

Ειδικότερα για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ότι η 

«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το τουρκικό προξενείο για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου κατευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μειονότητα ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικοί, όταν επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα εκτιμώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μία δίκαιη, πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για:

-Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα διότι θίγει ευθέως ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Μείζον ζήτημα η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, έστω και αν χρειαστεί να καταλήξουμε στη Χάγη, θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών. Στη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν θα ξεκαθαρίσω ότι αν επιμείνει σε αυτή την προκλητική ρητορική, δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε γιατί δεν πρόκειται να δεχθώ τα ζητήματα που βάζει, είναι εκτός ατζέντας. Αν η Τουρκία θέλει να κάνει νέο άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό περνά μέσα από την επαναφορά του διαλόγου των δύο χωρών στην μία διαφορά που έχουμε. Κανείς δεν επιδιώκει την ένταση, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να διευρύνουν την ατζέντα προς μια θετική κατεύθυνση, αλλά όλα εξαρτώνται από την προσέγγιση της Τουρκίας.

-Το πρόγραμμα της ΝΔ: «Αν πρόκειται να αντιπαραθέσουμε την αξιοπιστία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα ήταν ένα πολύ ευνοϊκό πεδίο για μας. Σαφέστατα είναι κοστολογημένο το πρόγραμμά μας. Στόχος μου είναι να φτάσουμε τον μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα στα 1500 ευρώ, αυτό δεν σχετίζεται με υπουργικές αποφάσεις ούτε είναι αντικείμενο κοστολόγησης στο μεσοπρόθεσμο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, αυτός είναι ο κανόνας που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια και δεν είναι μια δαπάνη που συμπεριλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο.

Τη τελευταία τετραετία πέφταμε συχνά έξω στις προβλέψεις μας προς το καλύτερο. Όσο η οικονομία αποδίδει, θα επιστρέφουμε το πλεόνασμα στη στήριξη των πιο αδύναμων. Μπορούμε να μειώσουμε φόρους, να μειώνουμε την ανεργία και να ρίχνουμε το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεν βλέπω ανησυχία για τον τουρισμό».

-Την Υγεία: «To Fake News περί ιδιωτικοποίησης της υγείας το ακούω πολλά χρόνια. Όταν ένας ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει δωρεάν μια ιδιωτικό δομή, δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για καλύτερη δωρεάν υγεία».

-Τη μείωση του ΦΠΑ: «Δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Το δοκίμασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέτυχαν. Το δοκιμάσαμε εμείς, και εξακολουθούμε να έχουμε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ, παραδείγματος χάρη, δεν μειώθηκαν οι τιμές. Αν θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ θα ωφελήσουμε τις επιχειρήσεις, όχι τον τελικό καταναλωτή… Η μείωση του ΦΠΑ θα μας στερούσε πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία η αντιπολίτευση πρέπει να μας πει από πού θα τα βρει. Και βέβαια, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, γιατί για προσωρινή μείωση μιλάμε, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο ΦΠΑ θα επανέλθει στις τιμές, το οποίο θα σήμαινε αύξηση των τιμών τότε».

-Την ακρίβεια: «Η μόνιμη λύση για την ακρίβεια είναι δύο πράγματα: έλεγχοι και διαφάνεια στις τιμές, γιατί υπάρχουν φαινόμενα ολιγοπωλιακής συμπεριφοράς. Και τελικά, η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Το Market Pass είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι λύση. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερο Market Pass, οι πολίτες θα το πάρουν, θα τους ανακουφίσει σίγουρα, αλλά δεν θέλω να δίνεται αυτή η εντύπωση -θα ήταν και λάθος μας- ότι στηρίζουμε τους πολίτες μόνο με επιδόματα, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τη διαρθρωτική αιτία του προβλήματος».

-Το ενδεχόμενο συνέχισης στήριξης στην ενέργεια: «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κάποια ουσιαστική στήριξη. Πολύ απλά διότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ και γιατί η χώρα μας παράγει πολλή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο».

-Το νέο σιδηρόδρομο: «Έχω αναλάβει τις δεσμεύσεις μου απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Και ειδικά αυτή η δέσμευση είναι μια δέσμευση την οποία την οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία και πρωτίστως, ειδικά, στα νέα παιδιά τα οποία χάθηκαν τόσο άδικα. Θα τελειώσει το έργο, το περιβόητο, μέσα στους επόμενους μήνες. Έχουμε σημαντικούς πόρους εξασφαλισμένους για να επενδύσουμε στα τρένα».

-Το ‘’βαθύ κράτος’’: «Εμείς είμαστε αυτοί που, κόντρα σε πολλές αντιδράσεις, προχωρήσαμε και επιμείναμε στην έννοια της αξιολόγησης. Το κάναμε στην παιδεία, ξεκινήσαμε με τα σχολεία, τις σχολικές δομές, τώρα πηγαίνουμε στην αξιολόγηση του προσωπικού. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο απαραίτητη δεν είναι μόνο για να κυβερνηθεί η χώρα -διότι δεν υπάρχει εταίρος από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας λέει «πηγαίνετε με την ακροδεξιά να κάνετε κυβέρνηση, εμένα δεν με ενδιαφέρει να μπω σε μια κυβέρνηση»- είναι ακριβώς διότι μόνο εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ειδικά στη λειτουργία του κράτους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα αυτό την Κυριακή, ότι είμαι πολύ πιο αποφασισμένος, πολύ πιο έμπειρος και πολύ πιο έτοιμος να κάνω και τις απαραίτητες συγκρούσεις για να υλοποιήσω αυτή την προσδοκία των πολιτών».

-Τη νέα κυβέρνηση: «Η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση στο δικό μου το μυαλό δεν είναι μια κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, όπως παλιά θεωρούσαμε ότι όλα αυτά πρέπει να καλύπτονται. Είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο συγκεκριμένο Υπουργείο ή Υφυπουργείο όπου θα πάει.

Άρα, θα είναι μία κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους. Και, ναι, το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός και να πάει σε ένα άλλο Υπουργείο, νομίζω ότι τελικά μας βγάζει από αυτή τη «βολή» μας και νομίζω ότι γενικά όλους μάς κάνει με κάποιο τρόπο καλύτερους.

Έχουμε τόσες βαφτίσεις, γάμους το καλοκαίρι, σίγουρα ένα καλό κοστούμι δεν μπορεί να πάει χαμένο… Θα γίνει ένα γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης, να ταράξουμε λίγο τα νερά».

-Τις πρώτες μέρες της κυβέρνησής του: «Τα δύο πρώτα νομοσχέδια, για τα οποία έχω ήδη μιλήσει, είναι η νέα φάση του επιτελικού κράτους, όπως το κάναμε και την πρώτη φορά, και ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπωθούν πια νομοθετικά όλες οι δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία. Για να σταματήσει και αυτή η κουβέντα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτά θα αποτυπωθούν νομοθετικά, είτε αμέσως πριν τις διακοπές του Αυγούστου είτε αμέσως μετά, αλλά σίγουρα πριν από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, η τρέχουσα επικαιρότητα της διακυβέρνησης δεν σταματάει. Εμείς 25 ψηφίζουμε, 26, εφόσον τα πράγματα έρθουν όπως το πιστεύουμε, σηκώνουμε μανίκια. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία τρέχουν και πρέπει να ολοκληρωθούν…Οι πολίτες θα πάνε και θα κάνουν, νομίζω, πιο χαλαροί τις διακοπές τους. Εμείς θα είμαστε στις επάλξεις και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων