Το μεταναστευτικό ταλανίζει πολλά χρόνια την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός στην διακαναλική του συνέντευξη. Όπως είπε προτεραιότητες της κυβέρνησης του ήταν ο περιορισμός των ροών και των επιπτώσεων τους στα νησιά. Τρίτη προτεραιότητα ήταν η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τέταρτη η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών πτυχών, όπως αυτών με τα ασυνόδευτα ανήλικα στη Μόρια.
Η πολιτική μας απέδωσε. Μειώσαμε 90% τις ροές προς τα νησιά. Η πολιτική μας είχε μετρήσιμα αποτελέσματα. Και στο αμιγώς ανθρωπιστικό επίπεδο χάθηκαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο επί των δικών μας ημερών.
Εμείς συντρίψαμε το μοντέλο των διακινητών. Οσες λιγότερες οι βάρκες, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος για ναυάγια όπως αυτό που ζήσαμε.
Ο επικεφαλής της ΝΔ επεσήμανε ότι η Ευρώπη άλλαξε πολιτική. Τα βήματα που γίνονται βρίσκονται πιο κοντά στις προτεραιότητες της πατρίδας.
Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλω να πω πολλά. Αιφνιδιάζονται οι πολίτες από το ότι ο κος Τσίπρας στοχοποιεί το λιμενικό και δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για τους διακινητές.
Η Ροδόπη
Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Ροδόπης και των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και πότε ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Αυτή η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας εγκαινιάστηκε το 1990, συνεχίστηκε από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο όλων των κομμάτων. Το τουρκικό προξενείο ήθελε την κοινότητα απομονωμένη, να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική κόντρα στις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή η στρατηγική αποβαίνει εις βάρος ελληνικών συμφερόντων. Να θυμίσω ότι το θέμα αυτό μπήκε στο δημόσιο διάλογο με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης».
»Αυτά είναι πράγματα τα οποία ήταν λίγο πολύ γνωστά, ότι το προξενείο έδινε σαφείς εντολές. Ενημέρωση του κ. Τσίπρα υπήρξε μία γενική πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενώσω ήμουν ακόμα πρωθυπουργός μετά τις εκλογές η οποία εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του προξενείου. Αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα, του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο κίνδυνος. Να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα αρνούνται να κάνουν δήλωση και κλείσουν το θέμα. Θα υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας. Εγώ την επόμενη ημέρα οφείλω την πολιτική μας να την εφαρμόσω απαρέγκλιτα. Με ρωτήσατε αν θα θέσω το θέμα στον κ. Ερντογάν. Τα ζητήματα των μειονοτήτων αφορά την Ελλάδα και βεβαίως θα το θέσω. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης για:
Τα ελληνοτουρκικά: «Μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν δεν θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστή είδηση, σαφώς θα είναι μια θετική εξέλιξη που σπάει τον πάγο, με στόχο να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων δυο χωρών και να οικοδομήσουμε ένα κλίμα καλών σχέσεων. Ακόμα και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε την μείζονα διαφορά, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε διαρκώς στα… κόκκινα, μπορούμε να μειώσουμε σταδιακά την ένταση στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής δεν θα τροποποιηθούν. Η Ελλάδα εξακολουθεί να οικοδομεί σταθερές συμμαχίες, να αναπτύσσεται και μέρος του πλούτου της εξακολουθεί να τον επενδύσει στην αποτρεπτική της δυνατότητα. Δεν θα πω στον κ. Ερντογάν τι θα κάνει με τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, όπως δεν έχει καμία δυνατότητα και η Τουρκία να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με τους δικούς μας εξοπλισμούς».
Τον χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης: «Εφόσον μας εμπιστευτεί λαός την άλλη Κυριακή, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Στην προηγούμενη κάλπη πήραμε μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, μας ζήτησαν οι πολίτες να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο βάρος και μια ευθύνη. Θα έχω πλήρη την αίσθηση της ισχυρής εντολής, δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μια λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω τους καλύτερους. Δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο ή η προέλευση των προσώπων, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εντάξουμε στη ΝΔ πρόσωπα από άλλους χώρους. Η προσπάθεια της ανανέωσης της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι συνεχής.
Θα είναι ένας "ευχάριστος πονοκέφαλος" η προσπάθεια συγκρότησης της νέας κυβέρνησης. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία και αυτό θα είναι ο κανόνας. Επίσης, θα δοθούν ευκαιρίες και σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους. Άλλα στελέχη που είχαν υπουργικό ρόλο, σε πρώτη φάση μπορεί να μην αξιοποιηθούν. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών».
Το σενάριο τρίτης κάλπης και τη στάση του ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε σε ένα μήνα εδώ, θα προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η ανάγκη αυτοδυναμίας είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή κυβέρνηση για να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές. Είναι και πολιτικός μονόδρομος καθώς ο κ. Ανδρουλάκης είπε και σήμερα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα. Μία επιλογή υπάρχει για την επόμενη μέρα, η αυτοδύναμη ΝΔ, νομίζω ότι αυτό ήθελε από την πρώτη στιγμή ο κ Ανδρουλάκης. Η σταθερή κυβέρνηση με αυτοδύναμη πλειοψηφία είναι πρακτικός μονόδρομος. Αποκλείονται για συνεργασία τα κόμματα ή κομματίδια δεξιά της ΝΔ. Ψηφίζουμε κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση στις 25 Ιουνίου».
Την Υγεία: «Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, θα ασχοληθώ και προσωπικά με αυτό. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στα χρόνια της πανδημίας, έδειξε αρετές αλλά και χτυπητές αδυναμίες. Θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωση των επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Η πρόσληψη των 10.000 γιατρών και νοσηλευτών δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, καθώς υπόκεινται στο καθεστώς της αναλογίας 1 (αποχώρηση) προς 1 (πρόσληψη). Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην έμαθε τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαϊου. Είναι προσβλητικό σε ανθρώπινο επίπεδο να υποστηρίζει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Αν το ΕΣΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να παρέχει καλύτερες, δωρεάν συνθήκες νοσηλείας, βεβαίως και πρέπει να το κάνει. Όλη η συζήτηση περί ιδιωτικοποίηση της υγείας είναι μια τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης, αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να έχει μια καλύτερη πρόσβαση στην υγεία».
Τη φοροδιαφυγή: «Είναι η μέγιστη εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ο περιορισμός της συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των οικονομικών του κράτους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δεν φτάνει αυτό, δρομολογήσαμε μια σειρά από σημαντικά έργα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε στον προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα που στη συνέχεια θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε περισσότερο τους φόρους. Υπάρχουν και σήμερα ακόμα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες παροχής υπηρεσιών που έχουμε υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Ο περιορισμός της είναι μια σημαντική πτυχή του σημείου μας, μπορεί να αναδειχθεί ένας κρυφός άσος για τη στήριξη των οικονομικών μας. Και ναι, θα μπορεί να μας επιτρέψει σε βάθος τετραετίας, να μπορούμε οριζόντια και μόνιμα να μειώσουμε τον ΦΠΑ, θα το εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της τετραετίας μας υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν στην κατεύθυνση που τα έχουμε σχεδιάσει».
Την αύξηση των μισθών: «Η αύξηση των μισθών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Για τον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που τους αυξάνει. Αυξάνονται από τη στιγμή που γίνονται περισσότερες επενδύσεις, που η ανεργία μειώνεται και οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Είμαστε στην αφετηρία ενός ενάρετου κύκλου διάρκειας αρκετών ετών για την ελληνική οικονομία. Και το μετρήσιμο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η βελτίωση των μισθών και η μείωση των ανισοτήτων».
Την ΕΥΔΑΠ: «Επίμονο fake news η ιδιωτικοποίηση του νερού. Ειλημμένη είναι η απόφαση η επόμενη κυβέρνηση να επαναφέρει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, να φύγουν από το υπερταμείο. Θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησής μας».
Τα δεξιά κόμματα: «Πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει περισσότερα κόμματα, ας το αναλογιστούν αυτοί που επέλεξαν την απλή αναλογική και μας οδηγούν σε μια νέα αχρείαστη εκλογική διαδικασία. Φαίνεται κάποιοι να επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών, όμως η ορθοδοξία δεν μπορεί να φυλακιστεί στα όρια ενός μικρού κόμματος. Κανένα κομματίδιο δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να καπηλευτεί την πίστη των πολιτών».
Την αναθεώρηση του Συντάγματος: «Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει το 2025, αυτό δεν μας εμποδίζει να ξεκινήσουμε μια σειρά διαβουλεύσεων ώστε να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις σε αυτή τη Βουλή. Δεν θα προχωρούσα σε καμία αλλαγή χωρίς τη συναίνεση ενός τουλάχιστον κόμματος. Θετική η στάση Ανδρουλάκη για το άρθρο 16».