Για πρώτη φορά μετά το σοκ της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε χθες μία νέα εικόνα και επέδειξε αντανακλαστικά, επιτρέποντας στον κόσμο του να αισιοδοξεί ότι θα δώσει αλλιώς τη μεγάλη (και τελική;) εκλογική μάχη.
Η κίνηση να αντιδράσει άμεσα στην τραγωδία που σημειώθηκε στην Κω, με τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας σε καρότσα αυτοκινήτου ελλείψει ασθενοφόρου, ενισχύθηκε από τη σύνθεση του κλιμακίου που επελέγη να μεταβεί στο νησί για επιτόπια διερεύνηση της κατάστασης: η Αθηνά Λινού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μεν μέλη της νέας Εκλογικής Επιτροπής, ωστόσο εκπροσωπούν τους τομείς της Υγείας, της ακριτικής ιδιότητας του νησιού και του ιδιαίτερου τουριστικού του ρόλου, αντίστοιχα.
Οι δηλώσεις, μάλιστα, της κ. Λινού on camera ήταν οι πρώτες, ουσιαστικά, ως «εκπροσώπου» του κόμματος, μετά και τη θριαμβευτική εκλογή της στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, καθώς βγήκε πρώτη βουλευτής σε σταυρούς.
Η έμφαση δόθηκε στο θέμα που η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ως καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας (σ.σ. άλλωστε έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από τις ψύχραιμες θέσεις της στην πανδημία), δηλαδή στην υποβάθμιση έως εγκατάλειψη των δημόσιων υγειονομικών δομών στη χώρα. Και, μάλιστα, σε περιοχές που «βουλιάζουν» από τουρίστες το καλοκαίρι και απαιτούν ενίσχυση αυτών των δομών.
«Ενώ υπάρχουν 4 ασθενοφόρα, δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν. Για τρεις οργανικές θέσεις καρδιολόγου στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχει μόνο ένας, ενώ για 4 θέσεις παθολόγου, δεν υπάρχει κανείς, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να καλύπτεται περιστασιακά από γιατρούς που έρχονται από άλλα σημεία της Ελλάδας και οι οποίοι μένουν στο νησί για μικρό διάστημα. Παράλληλα, για 3 θέσεις παιδιάτρου, υπάρχει μόνο ένας», δήλωσε η κ. Λινού μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο του νησιού.
Προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αυτή σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής της ΝΔ και της τραγικής αδιαφορίας που επέδειξε και στη δημόσια υγεία».
Ο Μ. Βορίδης και… τα «Σκερτσονόμικς»
Την ίδια στιγμή, το «άδειασμα», όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, που επιφύλαξε ο Μάκης Βορίδης στον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει σε δυναμική αντεπίθεση, εισάγοντας και τον όρο… «Σκερτσονόμικς» στον δημόσιο διάλογο.
Κι αυτό διότι ενώ ο κ. Σκέρτσος στο προ 21ης Μαΐου διάστημα επεδείκνυε «κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το ΓΛΚ» (85 δισ.), ο κ. Βορίδης είπε δημοσίως ότι το ΓΛΚ δεν έχει τη νομική αρμοδιότητα να κοστολογεί προγράμματα κομμάτων.
«Περιέφεραν ένα παλιόχαρτο ως έκθεση του ΓΛΚ», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν όλα τα στελέχη στις παρεμβάσεις τους.
Η συνεχιζόμενη εξάλλου κόντρα του κ. Σκέρτσου με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον ΦΠΑ επέτρεψε στα δύο κόμματα να διατηρούν ψηλά το αίτημα για μείωσή του (όπως και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα), λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών «στα ράφια».
Εκτός λίστας ο Γ. Κατρούγκαλος
Σε οργανωτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες προς έγκριση τις λίστες υποψηφίων χωρίς αλλαγές, είτε στα πρόσωπα είτε στη σειρά εκλογής. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν τον κ. Τσίπρα όχι απλώς να μην αποδέχεται εισηγήσεις περί του αντιθέτου, αλλά να βοηθά υποψηφίους της (πάλαι ποτέ;) εσωκομματικής αντιπολίτευσης να εκλεγούν, όπως τον Ανδρέα Ξανθό στο Ρέθυμνο.
Εκτός λίστας έμεινε, όπως αναμενόταν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και πέντε υποψήφιοι στις προηγούμενες κάλπες που, ως δημόσιοι υπάλληλοι, είχαν πάρει από τις υπηρεσίες τους άδειες συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Έτσι κι αλλιώς θα ήταν σε μη εκλόγιμες θέσεις, αφού δεν είχαν εκλεγεί στις 21 Μαΐου, οπότε δεν κρίθηκε αναγκαίο να ανανεώσουν τις άδειές τους.
Ν. Ανδρουλάκης για ΕΣΥ, ΦΠΑ και φορολόγηση μερισμάτων
Τις δραματικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία ανέδειξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το τραγικό συμβάν. «Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου σε ένα μεγάλο νησί της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι πρέπει να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λείπει προσωπικό, λείπουν υποδομές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτιαξε το Ταμείο Ανάκαμψης με κύρια προτεραιότητα -λόγω της πανδημίας- τη στήριξη της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε πως «πρέπει να δοθεί το 8-10% του Ταμείου για να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Μαρούσι.
Τονίζοντας ότι «προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες και να έχουμε ένα ισχυρό κράτος υπηρεσιών για τους πολίτες, τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους».
Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε συνέχεια, με τη σειρά του, στο θέμα του ΦΠΑ, αξιοποιώντας τις «πάσες» του κ. Σκέρτσου. «Το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, ο κ. Σκέρτσος, κόντρα σε κάθε οικονομική θεωρία, είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ βολεύει τους ολιγάρχες και τους πλούσιους. Δεν υπάρχει οικονομολόγος παγκοσμίως που θα σας τα πει αυτά. Αν μου πείτε ποια οικονομική θεωρία το λέει αυτό, τότε πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Καυτηρίασε μάλιστα ένα επιχείρημα της ΝΔ (για «γαλάζιο non paper» μιλούν συνεργάτες του), σύμφωνα με το οποίο κακώς μειώθηκε ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στην Ισπανία αφού δεν απέδωσε. «Κι εκεί όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει την προπαγάνδα της ΝΔ, καταδεικνύοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στην Ισπανία βοήθησε τους φτωχότερους Ισπανούς», είπε χαρακτηριστικά, συμπλέοντας με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση στο θέμα του ισπανικού ΦΠΑ.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε, μάλιστα, το θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων που προκάλεσε την οργή της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα. Δεδομένης της θέσης του κόμματός του ότι «η κριτική της ΝΔ και των μίντια που τη στηρίζουν γίνεται διότι εκείνος που παίρνει 70.000 ευρώ ατομικό μέρισμα θα πληρώσει 1.000 ευρώ παραπάνω και εκείνος που παίρνει 120.000 ευρώ μέρισμα θα πληρώσει 4.000 ευρώ», ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε εκ νέου χθες: «Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 2-3.000 οικογενειών στην Ελλάδα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά θέλω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για να λύσουμε το δημογραφικό, να φτιάξουμε δίκαιη και ανθεκτική ανάπτυξη».