“Στις 21 Μαΐου θα κάνει ξαστεριά” ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά, προσαρμόζοντας στον στόχο της πολιτικής αλλαγής το επικό τραγούδι που την “σφράγισε” στα δύσκολα χρόνια.
“Δεν υπάρχουν μπόνους και κόλπα για να βαφτίζουν αυτοδύναμες, κυβερνήσεις μειοψηφίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ψήφος είναι χαλαρή, η ψήφος μας θα βγάλει κυβέρνηση”, τόνισε.
Και κωδικοποίησε ως εξής το δίλημμα της εκλογικής μάχης:
- Δικαιοσύνη παντού ή προνόμια για λίγους.
- Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία.
- Αλλαγή ή Μητσοτάκης.
Ενώ περιέγραψε με εικόνες το εν λόγω δίλημμα:
“Θα πανηγυρίζουν τη νύχτα της Κυριακής των εκλογών ο Μητσοτάκης, τα τζάκια, οι βαρόνοι της διαπλοκής, τα funds και τα κοράκια που αρπάζουν σπίτια, οι Πάτσηδες και οι ολιγάρχες της διεφθαρμένης ελίτ;
Ή θα πάρει μια βαθιά ανάσα ο δημοκρατικός λαός, εκείνοι που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται ανάμεσα σε απλησίαστες τιμές, εξευτελιστικούς μισθούς και πλειστηριασμούς;”.
Αρνείται έντρομος το debate
Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε εκ νέου τον απερχόμενο πρωθυπουργό ότι “το βάζει έντρομος στα πόδια σε κάθε πρόσκλησή μου για τηλεοπτική αντιπαράθεση. Φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι να βρεθεί απέναντί μου και να συζητήσουμε για το πρόγραμμα και την πολιτική μας. Γιατί; Διότι δεν έχει απαντήσεις.
Ούτε για την αισχροκέρδεια που έχει τη δική του σφραγίδα ούτε για τις παράνομες παρακολουθήσεις που ο ίδιος οργάνωσε ούτε για το έγκλημα στα Τέμπη ούτε για τη τραγωδία της πανδημίας.
Θέλει όλα αυτά να ξεχαστούν. Και να συζητάμε για μόνο για το Βαρουφάκη, το Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη”.
Απάντησε μάλιστα στον κ.Μητσοτάκη για όσα είπε τις τελευταίες ημέρες: “Έφτασε προχθές να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια. Το καταλάβατε; Εμείς φέραμε τα μνημόνια!
Δεν δώσαμε εμείς μαζί με το λαό τη μάχη να απαλλαγούμε από αυτά.Την έδωσε ο κύριος Μητσοτάκης που τότε κραύγαζε Γερούν γερά και βάστα Σόιμπλε”.
Αν είχαμε εμείς 55 δισ να δώσουμε…
Ο κ.Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην παράθεση των βασικών στοιχείων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εξηγώντας κυρίως τον ρεαλιστικό χαρακτήρα του.
“Αν εμείς, αντί να έχουμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 37 δισ. είχαμε την ευχέρεια να ξοδέψουμε 55 δισ, τότε όλοι θα είχαν αισθανθεί στην πράξη τι σημαίνει δικαιοσύνη παντού.
Στο σημείο αυτό δεν απέφυγε την αναφορά σε αδικίες που σημειώθηκαν επί της δικής του κυβέρνησης, λόγω του μεγάλου στόχου να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
“Αδικήθηκε η μεσαία τάξη τα δύσκολα χρόνια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάλευε να βγάλει τη χώρα από το βάλτο όπου άλλοι την έριξαν; Αδικήθηκε, ναι, πλήρωσε δυσανάλογο βάρος.
Αλλά εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά με την πολιτική Μητσοτάκη. Η δική του πολιτική δεν είναι εθνική επιταγή για να βγούμε απο τη χρεοκοπία. Η δική του πολιτική είναι σχέδιο αφανισμού της μεσαίας τάξης προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, των καρτέλ, των τραπεζών και των funds”.
“Ως εδώ” σημαίνει…
Σηκώνοντας τους τόνους, κάλεσε τους πολίτες να πουν πάνω από την κάλπη “ως εδώ”, δηλαδή:
- Ως εδώ με τη διαφθορά, την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την οικογενειοκρατία, την αδικία.
- Ως εδώ με τους μισθούς που εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, ενώ η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια έχουν γίνει νόμος του κράτους.
- Ως εδώ με τους αβάσταχτους λογαριασμούς στο ρεύμα, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια και να μοιράζει να παχυλούς μισθούς και μπόνους στα γαλάζια στελέχη της.
- Ως εδώ με τα funds και τα κοράκια - κομματικούς αξιωματούχους, όπως ο Πάτσης, που πετούν στο δρόμο οικογένειες για λίγες χιλιάδες ευρώ .Την ώρα που το κόμμα που επέβαλε το καθεστώς των πλειστηριασμών, χρωστάει 400 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα και τα στελέχη του «σβήνουν» χρέη εκατομμυρίων με λίγα χιλιάρικα.
- Ως εδώ με την κοροϊδία των συνταξιούχων, που τους κλέβουν τα αναδρομικά, σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, τους έκλεψαν τη δέκατη τρίτη σύνταξη, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
- Ως εδώ με την αλαζονεία.
- Ως εδώ με την αδιαφορία.
- Ως εδώ με τη κοροϊδία. Γιατί τι άλλο πέρα από κοροϊδία, να βγαίνει σε προεκλογικό σποτ ο πρωθυπουργός που κυβερνά 4 χρόνια τώρα, και ρήμαξε το ΕΣΥ, αποτελείωσε το κράτος, συρίκνωσε το εισόδημα και να τάζει “καλύτερους μισθούς, αποτελεσματικό κράτος, και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία”;