Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.
Τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή μεταβαίνουν και διπλωμάτης, ο διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων κ. Σούλιος και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων - εκτός των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων- με ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.
Επίσης, σημείωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και ανακοίνωσε πως το θέμα θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.
Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις επικοινωνίες που έχει προβεί με μια σειρά ξένων αξιωματούχων για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις επικοινωνίες του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, στις τρεις επικοινωνίες του με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, την ευρισκόμενη στο Παρίσι υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.
«Το Σάββατο 15 Απριλίου με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες στις μετακινήσεις να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Στις 16 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει προβεί για την παροχή βοήθειας για τους εκεί ευρισκόμενους Έλληνες πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στο Σουδάν. Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας, αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα- πρωί και απόγευμα-, με παρουσία και στελεχών του υπουργείου Άμυνας» ανέφερε ειδικότερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του αντιστράτηγου επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.
Επικοινωνία Ν. Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας
Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.
Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.
Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι πληροφορίες ότι υπήρχαν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι στο Σουδάν, το οποίο φέρεται να χτυπήθηκε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο σημείο του Σουδάν, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια στιγμή ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας και 4 Σουδανοί επιχείρησαν να βγουν από τη μητρόπολη, αλλά επειδή έπεσαν πάνω σε ανταλλαγή πυρών επέστρεψαν πίσω στη μητρόπολη, όπου είναι ασφαλείς.
Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.
«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.
Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».
«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.
Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.
Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.
Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για μια επίθεση εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε γάλλους πολίτες και αμφότερες ανέφεραν πως ένας Γάλλος τραυματίσθηκε.
Ωστόσο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απομακρύνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες από το Σουδάν, δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την πληροφορία αυτή.
Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν επίσης τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), εναντίον των οποίων μάχονται, πως επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια οχηματοπομπή του Κατάρ η οποία κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Μέχρι στιγμής η Ντόχα δεν έχει ανακοινώσει πως σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίσθηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η Γερμανία άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της
Η Γερμανία άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Twitter τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.
«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», προσθέτουν τα γερμανικά υπουργεία.
Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.
«Σήμερα, έπειτα από εντολή μου, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση απομάκρυνσης του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε «τον τερματισμό» των «παράλογων» συγκρούσεων.
«Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξή τους σε αυτή την επιχείρηση.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.
Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε λόγω του «απαράδεκτου κινδύνου» για την ασφάλειά του.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 15:00 του Σαββάτου (τοπική ώρα 16:00 ώρα Ελλάδας) με τη συμμετοχή περίπου 100 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και τριών ελικοπτέρων Ch-47 Chinook. Χάρη σε αυτή απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ «λίγο λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Μπας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Απομακρύναμε όλο το αμερικανικό προσωπικό και τους συγγενείς του από την πρεσβεία στο Χαρτούμ», τόνισε, σημειώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Σουδανών υπαλλήλων παραμένουν στη σουδανική πρωτεύουσα για να υποστηρίζουν την πρεσβεία.
Τα ελικόπτερα αναχώρησαν από το Τζιμπουτί και έκαναν στάση για ανεφοδιασμό στην Αιθιοπία, προτού μεταβούν στο Χαρτούμ, όπου παρέμειναν για λιγότερο από μία ώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς.
Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, σημείωσε ο Μπας, την ώρα που στη χώρα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες.
Νωρίτερα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) του Σουδάν είχαν ανακοινώσει ότι «συντονίστηκαν» με τις ΗΠΑ για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.
Ωστόσο ο Μπας απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε ότι η επιχείρηση «διεξήχθη αποκλειστικά» από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει στα τέλη της εβδομάδες στρατιωτικούς στο Τζιμπουτί, μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής που απέχει 1.126 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας τους.
Απομακρύνθηκαν διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι
Χθες Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα. Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.
Πρόκειται για πολίτες Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο.
«Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι» είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.
Εκτακτη συνεδρίαση στη Γερμανία, επιχείρηση εκκένωσης από τη Γαλλία
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμαναν ότι πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση χθες Σάββατο για να εξετάσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν, αφού την Τετάρτη γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.
Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Ιταλία επιχειρεί να απομακρύνει τους πολίτες της
Η Ιταλία άρχισε σήμερα μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.
«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.
«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.
«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν..
Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών για την απομάκρυνση αμάχων
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.
Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.
Μαίνονται οι μάχες
Οι εχθροπραξίες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι»), και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.
Ο επικεφαλής της RSF κατηγόρησε χθες Σάββατο τον σουδανικό στρατό ότι «δεν σεβάστηκε την εκεχειρία», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. «Αν τη σεβαστούν, θα τη σεβαστούμε κι εμείς», συμπλήρωσε.
Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό.
Ανθρωπιστικός κίνδυνος
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν να ανοίξουν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου να περάσουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και βοήθεια.
«Χρειαζόμαστε λιμάνια εισόδου από όπου θα μπορέσει να περάσει προσωπικό που ειδικεύεται στους τραυματισμούς και ιατρικός εξοπλισμός», δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσέιν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Σουδάν της οργάνωσης.
Η ένωση Σουδανών γιατρών δήλωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 32 εκκενώθηκαν δια της βίας από στρατιώτες ή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε την Παρασκευή ότι 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.551 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Εκτός από το Χαρτούμ οι σφοδρότερες συγκρούσεις εντοπίζονται στο Νταρφούρ, τη φτωχότερη επαρχία του Σουδάν όπου οι διαεθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2003 προκάλεσαν τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,7 εκατομμυρίων.
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε χθες ότι λεηλατήθηκαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη Νιάλα, με αποτέλεσμα να κλαπούν τουλάχιστον 10 φορτηγά της υπηρεσίας καθώς και άλλα έξι που περιείχαν τρόφιμα.
Στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Αφρική και παρ’ όλα αυτά μία από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, ενώ το ένα τρίτο των 45 εκατ. κατοίκων της χώρας υποφέρει από πείνα.
Η αναστολή των δραστηριοτήτων των περισσότερων ανθρωπιστικών οργανώσεων θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η σύγκρουση εξάλλου απειλεί να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα του Σουδάν, σύμφωνα με ειδικούς.
Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα σε «διάλογο» για να διευθετηθεί η «σοβαρή» κατάσταση στο Σουδάν. «Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει σοβαρή στο Σουδάν, γι' αυτό ανανεώνω την έκκλησή μου για να σταματήσει η βία το συντομότερο και να ακολουθηθεί η οδός του διαλόγου», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής δημόσιας προσευχής της Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Καλώ όλο τον κόσμο να προσευχηθεί για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ